Cum tratăm răul de călătorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mâncărurile grase, un stil de condus maşina cu frânări bruşte şi accelerări pot duce la accentuarea răului de mijloace de transport Planificarea unei vacanţe care presupune petrecerea

Mâncărurile grase, un stil de condus maşina cu frânări bruşte şi accelerări pot duce la accentuarea răului de mijloace de transport

Planificarea unei vacanţe care presupune petrecerea unui timp îndelungat în maşină poate fi un lucru foarte dificil pentru cei care suferă de rău de mişcare.

Stările de ameţeală, transpiraţie excesivă, accelerare a bătăilor inimii şi dificultăţile de respiraţie sunt simptomele prin care se manifestă răul de maşină. Potrivit medicilor, principalul vinovat pentru apariţia stării de rău este urechea internă, care oferă constant informaţii creierului referitor la poziţionarea noastră în spaţiu.

Nu citiţi în maşină!

"Dacă nu primim aceeaşi informaţie, respectiv că ne aflăm în mişcare, de la organele de simţ, apare dezechilibrul cunoscut ca rău de mişcare. De aceea, nu este indicat să realizăm alte activităţi atunci când ne aflăm într-un imobil în mişcare: să citim sau să urmărim un film", ne-a explicat dr. Rodica Tănăsescu, medic de familie la Policlinica nr. 2 din Bucureşti..


Însă nu numai mersul cu maşina ne poate cauza rău de mişcare. Există şi alte activităţi, la care de obicei nu ne gândim ca fiind cauza stării de rău pe care o resimţim. Teatrele mari, prin amplasamentul scaunelor, ne dau senzaţia că ne mişcăm, deşi ne aflăm aşezaţi în scaunele noastre.

Cinematografele, prin buna sonorizare şi ecranele foarte mari, ne dau senzaţia că suntem implicaţi în acţiunea filmului şi astfel se produce falsa senzaţie de mişcare şi, implicit, apare starea de rău.

Alimentaţia uşoară, indicată

Pe lângă mersul cu maşina, şi mersul cu barca sau frecventarea unui parc de distracţii poate duce la apariţia răului de mişcare. "Se poate trece peste răul de mişcare prin autosugestie şi prin concentrarea atenţiei către imaginile din afara maşinii sau a avionului, dar şi printr-un stil de condus precaut, fără frânări bruşte sau accelerări.

Cu toate acestea, cea mai sigură metodă de prevenţie a senzaţiei de rău este administrarea unui antiemetic, precum emetostop, cu una-două ore înainte de a pleca la drum. De asemenea, trebuie evitate mâncărurile grele, care ne agită vezica biliară, precum prăjelile, mâncărurile grase, salata de icre sau de vinete.

Acestea trebuie înlocuite cu mâncăruri uşoare, multe fructe şi legume. Dacă apare însă senzaţia de rău, cel mai bine este să coborâm din maşină şi să stăm câteva minute", a explicat dr. Tănăsescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite