Cum ne tratăm de migrene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre factorii care declanşează durerile de cap se numără mâncărurile grase sau prăjite, parfumurile puternice şi schimbările climatice Pentru tratarea durerilor de cap se combină

Printre factorii care declanşează durerile de cap se numără mâncărurile grase sau prăjite, parfumurile puternice şi schimbările climatice

Pentru tratarea durerilor de cap se combină tratamentul medicamentos cu fizioterapia, presopunctura şi terapiile de relaxare.

În cazul persoanelor predispuse la migrene este suficient un singur factor declanşator pentru ca durerea de cap să îşi facă simţită prezenţa.

Printre cauzele care duc la apariţia durerilor de cap se numără anumite alimente - în special cele grase sau prăjite, mirosurile puternice - mai ales cele de parfum, schimbările climatice, lumina puternică şi stresul. Cu toate acestea, fiecare persoană resimte simptomele în funcţie de rezistenţa propriului organism.

Presopunctura, un tratament alternativ

" Migrena este o cefalee de tip special, cu o componentă ereditară. Există numeroase situaţii care duc la apariţia migrenelor: de la poziţia încordată la muncă, aerul condiţionat sau stresul emoţional. Ceea ce trebuie să se înţeleagă este că, în cazul celor care suferă de dureri de cap puternice, migrena este doar efectul unei afecţiuni existente.

De aceea, prima măsură care trebuie luată este depistarea cauzei migrenelor", a explicat dr. Rodica Tănăsescu, medic de familie la Policlinica Pantelimon din Bucureşti.

Potrivit acesteia, în funcţie de cauză, medicul stabileşte un tratament medicamentos, însoţit de cele mai multe ori de un tratament alternativ, precum fizioterapia sau presopunctura.

Evitaţi mâncărurile fermentate

Institutul American pentru Studiul Migrenelor a stabilit o listă cu principalele alimente responsabile de apariţia durerilor de cap.

Printre acestea se numără anumite tipuri de brânză (cheddar, emmentaler, camembert), ciocolata, alimentele fermentate sau marinate, mâncarea bogată în nitraţi, nucile, untul de arahide, heringul, avocado, citricele, bananele, alcoolul, pizza, peste două căni din băuturile bogate în cofeină: ceai, cafea sau cola.

Multe dintre aceste produse conţin tiramină, un aminoacid care determină dilatarea şi contracţia vaselor de sânge de la nivelul creierului, fiind responsabil de apariţia migrenelor.

Atunci când mâncarea pe care o consumăm este veche sau fermentată, nivelul de tiramină creşte. Potrivit specialiştilor, aceste alimente nu trebuie în totalitate evitate, însă pacientul care suferă de migrene trebuie să fie atent la ceea ce consumă şi la efectul respectivelor alimente asupra sănătăţii.

Stresul duce la migrene de weekend

Stresul şi emoţiile puternice sunt de asemenea responsabile pentru declanşarea unei migrene. Anxietatea, îngrijorarea, tristeţea sunt sentimente care favorizează eliberarea unei chimicale în creier, aceasta din urmă ducând la apariţia migrenelor. Uneori chiar şi senzaţia de uşurare resimţită după o perioadă stresantă ne dă dureri de cap, lucru ce explică apariţia migrenelor de weekend.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite