Traian Băsescu: Nu am văzut disponibilizări în sectorul bugetar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a a anunţat că săptămâna viitoare va invita membrii Guvernului la Palatul Cotroceni, pentru a primi explicaţii în legătură cu lipsa disponibilizărilor în aparatul de stat.

"O ţară în criză este ca o ţară în război. Acesta e cel mai greu război după războiul adevărat: criza economică.  Din criza asta poţi să ieşi mai sănătos sau în metastază. Noi avem şansa să ieşim mai sănătoşi dacă Guvernul reuşeşte să-şi ducă la îndeplinire obiectivele de reducere a cheltuielilor bugetare.

Mi se pare inadmisibil ca în 2011, când terminăm actualul acordul cu Fondul, să luăm alt credit să plătim salarii şi pensii. Ar trebui să nu mai creştem cheltuielile bugetare. Nu vă ascund că nu sunt convins de realitatea a ceea ce se afirmă la Guvern: am închis agenţii şi am dat oamenii afară. Nu prea am văzut în statistici şomeri din sectorul bugetar. S-au comasat ministere, a rămas acelaşi număr de salariaţi. Ceva e în neregulă şi acolo", a spus şeful statului.

De ce nu tragem bani de la Uniunea Europeană

"O să am o discuţie cu Guvernul săptămâna viitoare să-mi explice lucrurile astea şi problema lansării proiectelor de infrasctructură cu bani europeni. Se spune 'de ce nu tragem banii de la UE'. Răspunsul e simplu: nu avem bani să cumpărăm pământurile. Pentru că achiziţia terenurilor nu este eligibilă pe bani europeni. Se spune în acord că 75% - dau un exemplu - din costurile autostrăzii sunt bani europeni şi 25% din cost - contribuţie românească. Or fi ei în buget, dar nu sunt banii de achiziţie a terenurilor. Deci, practic, contribuţia românească nu e 25%, este peste 50%", a precizat preşedintele la B1 TV.

De altfel, Traian Băsescu a menţionat că, indiferent de presiunea socială, nu va remania Guvernul Boc, atâta timp cât premierul duce procesul de reformă aşa cum poate să-l ducă într-un mediu extrem de ostil.

"În momentul de faţă, partidele aflate la guvernare nu sunt dispuse să sacrifice ţara. A sacrifica ţara înseamnă să măreşti salarii, să măreşti pensii, înseamnă să o distrugi. Ce au făcut alţii în 2008? Au pregătit situaţia extrem de dificilă de astăzi. Le garantez că actualul guvern nu va sacrifica ţara pentru pace socială.", a mai spus Băsescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite