Pârvulescu: “Scrisoarea lui Băsescu este o operaţiune de imagine, a încercat să eclipseze congresul USL"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu a condus ședința CSAT
Preşedintele Traian Băsescu a condus ședința CSAT

Analistul Cristian Pârvulescu a comentat pentru "Adevărul" ultimele evenimente de pe scena politică.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis, vineri seară, o scrisoare către liderii Opoziţiei, prin care le-a propus acestora să contribuie la modificarea Constituţiei pentru a reduce mandatul prezindeţial la 4 ani şi pentru a trece la un Parlament Unicameral.

Băsescu a spus că este dispus să-şi dea demisia pentru a fi organizate alegeri prezidenţiale la toamnă, iar, în legătură cu reducerea numărului de parlamentari, a invocat Referendumul din noiembrie 2009. Cristian Pârvulescu crede că scrisoarea preşedintelui a avut un singur scop: "Prin emiterea acestei scrisori Traian Băsescu a încercat să eclipseze un eveniment al Opoziţiei, să deturneze dezbaterile publice către această scrisoare şi nu către congresul USL. Este o încercare de manipulare, o operaţiune de imagine şi nimic mai mult. Problema este că Traian Băsescu îşi depăşeşte rolul de moderator pe care îl are ca preşedinte. El face referire în scrisoare la referendumurile mecanice pe care le-a organizat în 2007 şi 2009, ori ele au avut un rol consultativ. Apelul la aceste referedumuri ca şi cum rezultatul lor ar trebui aplicat obligatoriu nu este altceva decât o încălcare a Constituţiei. Nu ar fi, însă, prima dată când preşedintele Băsescu iese în afara Constituţiei, deşi el ar trebui să o respecte înaintea oricărui cetăţean".

"Scrisoarea lui Băsescu a avut şi un efect pervers"
Ca o reacţie la propunerile lui Traian Băsescu, liderul PSD Victor Ponta a rupt scrisoarea preşedintelui în aplauzele celor care au participat, ieri, la congresul USL. "Gestul lui Victor Ponta este tot unul de imagine. Aşa cum Pilat din Pont s-a spălat pe mâini după condamnarea lui Isus, Ponta a ales să rupă acea scrisoare, ca un gest simbolic privind ruperea oricărei legături dintre el şi PDL. Probabil a simţit nevoia să facă acest lucru şi ca urmare a zvonurilor care au tot circulat după discursul său din Parlament la investirea premierului Mihai Răzvan Ungureanu", ne-a mai declarat Cristian Pârvulescu.

Analistul politic este de părere că strategia preşedintelui a avut şi un efect pe care acesta nu l-a luat în calcul. "Această scrisoare a lui Traian Băsescu l-a obligat oarecum pe Victor Ponta să recurgă la acest gest simbolic. Este, de fapt, efectul pervers al acestei scrisori. Traian Băsescu a încercat să minimalizeze importanţa congresului USL, dar provocând gestul lui Ponta l-a făcut să pară mai important decât este. Această rupere simbolică a scrisorii va rămâne mai mult timp în memorie decât un congres banal şi previzibil pe care toată lumea l-ar fi uitat după o săptămână. Congresul USL nu a depăşit cu nimic graniţele previzibilului, nici măcar absenţa lui Ion Iliescu nu este suprinzătoare", a mai spus Pârvulescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite