Trafic pe net cu ser antiporcină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe un site de vânzări on-line au apărut anunţuri de comercializare a vaccinului contra virusului A(H1N1). Pentru că doza nu poate fi cumpărată din farmacii, câţiva oportunişti s-au gândit s-o vândă în spaţiul virtual. Modul de comercializare este unul dubios.

Panica oamenilor speriaţi că ar putea contacta virusul A(H1N1) i-a făcut pe câţiva speculanţi să găsească un nou mod de a face bani. Pentru că serul împotriva gripei porcine nu se comercializează în farmaciile cu circuit deschis, aceştia au apelat la anunţurile postate pe internet: „Vând 100 fiole vaccin antigripal porcin perfectă stare şi proaspăt colectate.

Gata spre a fi folosite cu etichetă, sigilate şi datate. Preţ 190 RON, persoană fizică, Bucureşti", se arată într-un astfel de anunţ postat pe internet. Pentru mai multe detalii, vânzătorul a lăsat şi o adresă de e-mail: vaccina.porcina@gmail.com. Astfel, comunicarea dintre vânzător şi client se face numai prin intermediul poştei electronice.

Serul, luat „prin cunoştinţe"

După ce reporterii „Adevărul de Seară" au solicitat mai multe informaţii despre originea vaccinului, furnizorul a trimis un mail în care a precizat că serul se numeşte „Cantgrip", acelaşi cu cel achiziţionat de Ministerul Sănătăţii pentru campania de vaccinare.

Mai mult, aceştia susţin că vaccinul provine chiar de la Institutul Cantacuzino din Bucureşti. „Este Cantgrip produs la Institutul Cantacuzino. Reprezint o farmacie, numai că acest vaccin nu este pus încă în comercializare. L-am obţinut prin cunoştinţe proprii", se arată în mailul trimis de vânzător.

Reprezentanţii Institutului spun însă că anunţul este o prostie, întrucât întreg lotul de vaccin produs a fost luat de minister. „Nici măcar în punctele din interiorul Institutului nu se găseşte. Cred că aceste persoane ar trebui date pe mâna poliţiei. Dacă dozele au fost sustrase, atunci este problema procuraturii", a declarat medicul Mircea Panait, şeful Serviciului de Comunicare din cadrul Institutului Cantacuzino.

Şi oficialii Ministerului Sănătăţii susţin că acest tip de comerţ este ilegal. „Vaccinul Cantgrip este cu circuit închis şi nu poate fi cumpărat. Îi sfătuiesc pe oameni să nu se lase înşelaţi. Chiar dacă ar fi vaccin produs de Cantacuzino, nu putem şti în ce condiţii a fost depozitat, poate fi periculos pentru cel care îl cumpără", a declarat Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Vaccinul Cantgrip nu se găseşte în farmacii

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au declarat că vaccinul Cantgrip produs de Institutul Cantacuzino nu se găseşte în farmacii şi nu poate fi cumpărat de la niciun altfel de cabinet medical sau de la persoane fizice.

Vaccinul pandemic este utilizat doar de către specialişti, de medicii de familie şi de medicii şcolari implicaţi în campania de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii.

Până în prezent, Institutul Cantacuzino a produs 1.340.000 de doze care au fost trimise către Direcţiile de Sănătate Publică din întreaga ţară.

Aceste doze sunt destinate cadrelor medicale, militarilor, elevilor de peste 16 ani şi studenţilor. Tinerii sub 16 ani vor fi imunizaţi începând cu anul 2010, deoarece vaccinul Cantgrip nu a fost, încă, testat pe copii.

Specialiştii Institutului Cantacuzino susţin că vaccinul Cantgrip este de o calitate foarte bună, iar reacţiile adverse sunt mai puţine decât la vaccinurile sezoniere.

De asemenea, serul Cantgrip asigură protecţie şi în cazul mutaţiilor suferite de virusul A(H1N1). La nivel mondial, 65 de milioane de persoane au fost vaccinate împotriva gripei noi.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite