Pietrenii îşi cumpără pastile contra porcinei după ureche

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii spun că virusul A H1N1 a creat panică în rândul oamenilor, care tind să transforme simptomele unei gripe normale într-o tragedie.

Tot mai mulţi pietreni  intră în farmacii în ultimele zile şi cumpără medicamente împotriva porcinei după indicaţiile cunoscuţilor. „Zilnic vin în special bătrâni, care cer tot felul de pastile după ce-au auzit pe la unul, altul. Se scuză spunând că medicul i-a recomandat vecinului acel tratament. Ei trebuie să ştie că niciodată o recomandare medicală nu va fi identică pentru două persoane“, spune Mioara Borneac, farmacistă.

Riscuri în cazul unui tratament „după ureche“
Medicii explică efectele negative pe care ar trebui să le ia în seamă bolnavii înainte de a se trata singuri. „Orice medicament are o listă întreagă de reacţii adverse şi de contraindicaţii. În acest moment, numai 1% din cetăţeni ştiu la ce sunt alergici. Un tratament administrat greşit dă complicaţii, care în cazuri nefericite pot duce la deces. Mai ales acum, când banii sunt puţini, nu are rost ca oamenii să îi cheltuiască inutil“, detaliază doctorul Ioana Ciuhodaru, toxicolog. Specialiştii spun că gripa nouă a creat teamă în rândul oamenilor, care transformă o viroză normală într-un caz clinic.


În ultimele 24 de ore, numărul pacienţilor care s-au prezentat la Spitalul Judeţean acuzând simple viroze s-a triplat faţă de zilele precedente.

Gravidă în stare critică din cauza tratamentului greşit
„Nu trebuie să intrăm în panică. Oamenii trebuie numai să înţeleagă că au două variante. Ori merg la medicul de familie şi obţin un tratament adecvat ori folosesc remediile naturale. Este exclus să înghită medicamente recomandate de prieteni sau vecini“,
declară doctorul Roxana Pipirigeanu, din cadrul Biroului de Epidemiologie al DSP Neamţ. În ultimele 48 de ore, au  fost diagnosticaţi cu gripă nouă 21 de nemţeni. Trei paciente sunt gravide, transportate de urgenţă la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi. Starea uneia dintre viitoarele mămici a fost agravată de tratamentul cu un antibiotic extrem de puternic pe care l-au urmat timp de cinci zile fără îndrumarea unui medic specialist. Acum, tânăra de 26 de ani se află sub ventilaţie mecanică la spitalul din Iaşi.


Dintre cele 21 de cazuri confirmate cu gripă A H1N1, 19 sunt la elevi de liceu. Virusul s-a extins rapid în aproape toate liceele din oraş. „Am decis să nu mai fie suspendate cursurile claselor în care au învăţat copiii. I-am instruit pe toţi să fie mai atenţi la igiena lor personală şi noi o să fim mai stricţi la triajul zilnic din şcoli“, a spus Roxana Pipirigeanu. Cazurile de gripă porcină se agravează numai dacă întâlnesc un organism afectat de boli precum diabet, sarcină sau obezitate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite