Medicii se tem de seringa cu Cantgrip

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Edina Csech, de 21 de ani,  este prima asistentă din  Satu-Mare care s-a imunizat
Edina Csech, de 21 de ani, este prima asistentă din Satu-Mare care s-a imunizat

Mai puţin de 10% din doctori s-au imunizat până acum împotriva gripei noi. Cei care refuză riscă să-şi îmbolnăvească pacienţii. Lumea medicală s-a împărţit în două, pro şi contra vaccinării împotriva gripei A(H1N1). După prima etapă de vaccinare, predomină însă cei care se opun imunizării.

Specialiştii Institutului Cantacuzino spun că în toată lumea autorităţile medicale se confruntă cu aceeaşi problemă: cum să îi convingă sau chiar să îi constrângă pe medici să-şi inoculeze vaccinul şi să-şi convinge şi pacienţii să şi-l facă.

„Nu ştim de ce vaccinurile astea sunt întâmpinate cu atâta reticenţă. Medicii ar trebui să înţeleagă că responsabilitatea lor este dublă: morală şi medicală. Morală, pentru că ei sunt un exemplu pentru pacienţi şi-i pot influenţa, iar medicală, pentru că, dacă nu se imunizează şi se îmbolnăvesc, pot transmite boala bolnavilor cronic cu care intră în contact", ni s-a plâns un medic din Institutul Cantacuzino, locul unde s-a produs vaccinul.

Secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel spune că este regretabil că doctorii „să vorbească astfel despre vaccin în contextul în care fac şase ani de facultate şi încă cinci ani de specializare. Înseamnă că sistemul de învăţământ nu oferă toate informaţiile".

„Gripa e doar o isterie"

Doar 6% din cadrele medicale sătmărene din cele 1.400 angajate la Spitalele Judeţene I şi II s-au vaccinat.
Dr. Domuţa Lăzărescu din Satu-Mare consideră că treaba cu gripa este doar o isterie: „Eu nu mi-l fac şi nici nu-l recomand. Eu de opt ani folosesc doar vaccinul homeo­pat".

S-a vaccinat ca exemplu

Primul doctor din Spitalul Judeţean Timişoara care s-a imunizat a fost Paul Costin. „Se zvonea că ar fi ceva în neregulă cu vaccinul. N-am avut nicio reacţie. Am vrut să dau un exemplu", a spus dr. Voichiţa Lăzureanu, medic primar la Spitalul „Victor Babeş" din Timişoara, care şi-a inoculat serul şi ea: „Nu doar că te protejezi pe tine, ci îi protejezi şi pe cei din jurul tău. Eşti sigur că nu se îmbolnăvesc şi cei din familia ta. Aproximativ trei sferturi dintre medicii din spital au făcut vaccinul".

La Prahova, însuşi preşedintele Colegiului Medicilor nu acceptă vaccinarea. „Nu l-aş face, şi nici copiilor mei nu l-aş face. Este greşită şi modalitatea de vaccinare, medicii de familie nu pot supraveghea starea elevilor după imunizare, mai ales că aceştia vor intra şi în vacanţă", spune medicul Simona Schnelbach. Şi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Mureş au fost repartizate 1.900 de doze, dar au fost folosite doar 5,47%.

Mai puţin de 10 la sută din cadrele medicale din Iaşi şi Botoşani au acceptat să se vaccineze. „Nu voi accepta să-mi fac acest vaccin pentru că nu ştiu ce anume se poate întâmpla", a spus Tudor Ciuhodaru, coordonator al UPU a Spitalului de Urgenţe din Iaşi. Curajoşii sunt siguri că nu vor păţi absolut nimic.

„M-am vaccinat pentru protejarea organismului, a colegilor şi a pacienţilor", a spus Viorica Axinie, asistent medical la Spitalul „Sfântul Spiridon" din Iaşi. Directorul medical al spitalului, Camelia Bogdănici, s-a imunizat şi ea: „Este şi un îndemn pentru colegii din spital că este bine să se vaccineze".

La Botoşani şi-au făcut injecţie 5,4% dintre angajaţii sistemului. Managerul Spitalului Judeţean Botoşani, Cornel Enache, dă vina pe mediatizarea negativă a vaccinului. Au mai colaborat Olivia Tulbure, Dumitriţa Neamţu, Mihaela Iacob

Virusul nu-i ocoleşte pe medici

Cadrele medicale nu au scăpat de îmbolnăvirea cu virusul A(H1N1). Astfel, mai mulţi doctori au contactat virusul în ultimele săptămâni. Un asistent medical de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova este internat în stare gravă la secţia de terapie intensivă, respirând cu ajutorul aparatelor. Asistentul medical, coordonatorul unui bloc operator din cadrul Spitalului Judeţean din Craiova, suferea de o afecţiune pulmonară de care nu ştia, fapt care a dus la agravarea stării sale de sănătate.

Un alt caz, o femeie în vârsta de 34 de ani din municipiul Zalău, medic de familie în mediul rural, a fost diagnosticată cu gripă nouă. Forma bolii a fost una uşoară. Alte două cadre medicale care lucrează la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi au contactat virusul A(H1N1).

Doctorii străini sunt mai receptivi

Aproape 30% din personalul medical a decis să se vaccineze în Spania. Doctorul Juan Carlos Hidalgo, directorul centrului de sănătate La Albuera, din Segovia, a declarat pentru ziarul „El Mundo" că această gripă „este mai uşoară decât cea normală".

„Cred că vaccinul împotriva gripei porcine nu este sigur, pentru că nu s-au realizat destule probe", a declarat Hidalgo. În Spania, aproximativ 10 milioane de persoane sunt înscrise pe listele centrelor de sănătate, dar dintre acestea nu s-au prezentat nici măcar 800.000 pentru a se vaccina. Conform Ministerului Sănătăţii, până la 10 decembrie 2009 în Spania au decedat 208 persoane infectate cu virusul gripei porcine.

În ciuda apelurilor frecvente din partea Ministerului Sănătăţii, italienii ignoră în continuare semnalele de alarmă şi nu se prezintă la vaccinare. Motivul principal îl constituie neîncrederea în vaccin şi în potenţiala epidemie.

În prezent, numărul victimelor cauzate de gripa A reprezintă doar 0,0039% din totalul bolnavilor decedaţi, spre deosebire de gripa de sezon care şi-a atribuit 0,2% din mortalitate. În aceste condiţii, doar 14% din personalul medical a decis să se vaccineze, exemplul fiind urmat şi de femeile însărcinate. Laura Chiva şi Cristian Gaiţă

Recomandare

În Germania, campania de imunizare împotriva virusului A(H1N1) a început la sfârşitul lunii octombrie. Preşedintele Societăţii germane pentru medicină generală, Michael Kochen, îi sfătuieşte pe medicii de familie să nu recomande pacienţilor vaccinarea.â

"Este regretabil că doctorii vorbesc astfel despre vaccin în contextul în care fac şase ani de facultate şi încă cinci ani de specializare. "

Adrian Streinu-Cercel secretar de stat

"Nu voi accepta să-mi fac vaccinul antiporcină pentru că nu ştiu ce anume se poate întâmpla. "

Tudor Ciuhodaru medic la Spitalul de Urgenţe din Iaşi

Ştiri A (h1n1)

Începe vaccinarea bolnavilor cronici

Comitetul Naţional pentru Gripă a decis vaccinarea persoanelor cu afecţiuni cronice, dar şi a persoanelor active din companiile care lucrează în contact direct cu publicul larg. Astfel, începând de azi, în cabinetele medicilor de familie va începe vaccinarea persoanelor cu vârsta peste 16 ani care suferă de boli cronice. Sunt vizaţi cei cu afecţiuni pulmonare, diabet, boli cardiovasculare, ciroze, boli cronice de ficat, HIV, dar şi persoanele cu obezitate.

Vaccinarea bolnavilor cronici se va putea efectua, în funcţie de posibilităţi, şi în unităţile sanitare de tratament specifice. De asemenea, la cerere, marile companii ai căror angajaţi intră în permanenţă în contact direct cu mase mari de populaţie vor putea solicita Ministerului Sănătăţii vaccinarea personalului.

Unul din şase americani s-a îmbolnăvit de gripă porcină

Continentul american rămâne cel mai afectat de pandemia cu virususl A(H1N1), cu 6.131 de decese. Oficiali din sistemul sanitar american estimează că aproape 50 de milioane de americani au contractat la un moment dat gripa porcină, circa 10.000 dintre aceste persoane pierzându-şi viaţa.

Şi în Europa numărul deceselor se multiplică rapid, în ultima săptămână înregistrându-se cel puţin 324 de decese, totalul fiind de 1.242. În Europa de Nord, intensitatea gripei rămâne ridicată, chiar dacă a început să scadă în Norvegia, Suedia şi Danemarca. În Europa Centrală şi de Est, virusul continuă să se propage în special în Albania, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Polonia, România, Muntenegru, Slovenia şi Turcia.

BAROMETRUL  A(H1N1)
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite