Creşterea vânzărilor la usturoi în China, datorată gripei porcine?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China, cel mai mare producător de usturoi înregistrează un nivel record la vânzarea acestui produs, potrivit celor mai recente informaţii de piaţă, conform cărora populaţia consumă intens acest produs pentru a se feri sau vindeca de gripa porcină, transmite Washington Post.

Săptămâna trecută, un liceu din Hangzhou a cumpărat aproape 200 kilograme de usturoi pentru a-l oferi elevilor în scop preventiv, anunţa China Daily.

Preţul usturoiului s-a mărit de 15 ori faţă de luna martie şi este în continuă creştere, la Beijing.

Speculanţi cu dare de mână au preluat controlul pieţelor mici, obligând la creşterea preţului usturoiului, a declarat Jerry Lou, din cadrul departamentului de marketing al Morgan Stanley China.

Ai nevoie de depozite, mulţi bani lichizi şi câteva camioane. Astfel funcţionează sistemul.De fapt, tot ce ai de făcut este să strângi cât mai multă marfă, obligând la escaladarea preţului. Muţi doar usturoiul dintr-un depozit în altul şi faci astfel milioane de dolari, a insistat specialistul în marketing.

Mai mulţi comercianţi au declarat că, pentru a se umple de bani, bande organizate au stabilit ingenioase modalităţi de speculă, între care stocarea usturoiului în scopul vânzării lui în ţări care folosesc erbaceea tot în scop terapeutic, sporind cererea pe piaţa internă.

Ministerul Comerţului chinez, care stabileşte preţul mărfurilor la nivelul întregii ţări, a publicat recent un articol în care cercetători chinezi în medicină tradiţională aveau serioase dubii în privinţa calităţilor curative ale usturoiului, în cazul epidemiei de gripă.

China ocupă trei sferturi din comerţul mondial cu usturoi, cu toate că anul trecut agricultorii au redus la jumătate cultura acestei plante, din cauza scăderii preţului, ca urmare a crizei financiare globale.

Analiştii financiari consideră că nici diminuarea culturilor, nici extinderea virusului gripei porcine nu justifică o creştere atât de rapidă a preţului usturoiului, care a devenit astfel vedeta exporturilor chineze.

Cultivatorii din California, patria usturoiului în SUA, nu pot decât să se bucure, după mulţi ani în care americanii preferau usturoiul ieftin importat din China, scrie Washington Post.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite