"Mai toarnă, cârciumare!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

localuri cosmopolite, proptite sub bolta de umbră a teilor sau castanilor în floare, învăluite în mirosul cârnaţilor spânzuraţi la afumătoare şi unde, în acordurile lăutarilor, spumega

localuri cosmopolite, proptite sub bolta de umbră a teilor sau castanilor în floare, învăluite în mirosul cârnaţilor spânzuraţi la afumătoare şi unde, în acordurile lăutarilor, spumega vinul în pahare, sfârâiau momiţele şi fuduliile pe grătar şi clocotea în ceaune ciorba de burtă. "Suav, amurgu-şi lasă rugina în pahare,/Miresmele grădinii în noi se răspândesc:/S-a desfundat clondirul cu vin moldovenesc,/Mai toarnă cârciumare, mai cântă, lăutare", se veselea, în versuri, Păstorel Teodoreanu. Mai rezervat, fratele acestuia, Ionel Teodoreanu, vedea în cârciumă "locul unde bărbatul se întâlneşte cu vinul(...) Ostenitorul cârciumei nu e un domn, un director, un profesor, un inginer sau un doctor; nici ca la el, acasă, un părinte al familiei şi nici ca în societate, un om de lume, deservând o reputaţie - ci, dezbrăcat de toate acestea, deci uşurat, e un simplu bărbat între semeni. Un om care răsuflă şi adulmecă, priveşte, degustă, bea şi ascultă, umplând paharul deşertat; un om în vin găseşte lumina zâmbetului şi îndemnul cântecului (frunză verde de ceva) la hotarul magic dinspre copil."

Ciorbă de burtă
Ingrediente: 1,5 kg burtă din comerţ (gata curăţată), 1 picior de vacă (opţional), 1 ceapă, 3-4 căţei de usturoi, 2 morcovi, 1 rădăcină pătrunjel, 1 ţelină, câteva boabe de piper, 1 foaie de dafin, 2 gălbenuşuri, sare, oţet, smântână
Mod de preparare: Chiar dacă se cumpără gata curăţată, este bine ca burta să se ţină câteva ore în apă rece (eventual, peste noapte). După ce s-a scos din apă, se freacă cu sare, se opăreşte cu apă clocotită, se clăteşte în mai multe ape reci şi se pune la fiert (împreună cu piciorul de vacă) în 4-5 l de apă cu sare, la foc mic. Se adună spuma şi se lasă să fiarbă câteva ore. Când burta este aproape fiartă, se adaugă ceapa şi usturoiul tăiate mărunt, zarzavaturile tăiate rondele, boabele de piper şi dafinul. Când sunt toate aproape fierte, se ia oala de pe foc, se lasă să se răcească, apoi se strecoară zeama peste burta tăiată ca tăieţeii. Se pune din nou pe foc, să dea în clocot. După gust, se pot adăuga şi fâşii de gogoşar în oţet. Se drege cu gălbenuş bătut cu smântână şi se acreşte cu oţet. Se serveşte, după gust, cu verdeaţă, smântână, mujdei de usturoi şi ardei iute.

ştiaţi că?
Cel mai renumit vin românesc este vinul de Cotnari, care a câştigat numeroase medalii şi premii: o diplomă de merit la o expoziţie internaţională de la Viena, în 1873, o medalie la Budapesta, în 1973, şi Marele Premiu, în 1990, la Paris.

Dacă doriţi să ne împărtăşiţi gândurile dvs sau o reţetă din repertoriul dvs culinar, scrieţi-ne pe adresa redacţiei: Adevărul, rubrica "Reţeta zilei", Piaţa Presei Libere nr.1, Bucureşti, sect. 1. Cele mai bune reţete vor fi premiate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite