Doar la toamnă se vor număra finanţările europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerele au intrat în febra proiectelor de informare şi conştientizare în privinţa fondurilor europene postaderare. În afară de bine-cunoscutul "avem de cheltuit miliarde de euro", aceste

Ministerele au intrat în febra proiectelor de informare şi conştientizare în privinţa fondurilor europene postaderare. În afară de bine-cunoscutul "avem de cheltuit miliarde de euro", aceste proiecte au şi un efect colateral - de conştientizare în privinţa birocraţiei europene, care va permite accesarea banilor comunitari de-abia din octombrie.

Ieri, ministerul dezvoltării lucrărilor publice şi locuinţelor a prezentat un "scurt ghid practic" privind programul operaţional regional. Nu este mult-aşteptatul ghid al solicitantului, care, a reamintit ieri ministrul Laszlo Borbely, nu poate veni mai devreme de sfârşitul lunii iulie. Motivele ţin, se pare, de ritmul "natural" al desfăşurării procedurilor europene.

Deocamdată, ghidul scurt nu poate răspunde decât în termeni generali la întrebările naturale ale potenţialului beneficiar eligibil. Acesta poate fi din rândurile autorităţilor administraţiei publice locale, furnizorilor (publici sau ONG) de servicii sociale, societăţi comerciale (publice, private), persoane juridice (care nu sunt agenţi economici). dar, pentru a primi finanţarea, trebuie să fie atent la alegerea corectă a uneia din cele cinci axe prioritare tematice şi la demonstrarea faptului că proiectul este încadrat/identificat în strategia locală (Planul Naţional de Dezvoltare).

"Avem adesea idei de proiecte care merită a fi finanţate, dar care nu corespund prin obiective şi conţinut niciunui document de programare", se spune în ghid.

Pentru a creşte cu adevărat, o idee de proiect trebuie să treacă de un Comitet de Monitorizare şi de un Comitet Regional de Evaluare Strategică şi Corelare (CRESC).

Păstraţi chitanţele la control până în 2019!

Ghidul complet va arăta, în final, că autorităţile europene n-au trecut cu vederea nici cel mai mic aspect care să le permită controlul banilor.

Spre exemplu, "nu contează când se încheie proiectul! Documentele tuturor proiectelor aprobate în perioada 2007-2013 trebuie păstrate până la încheierea POR (31 decembrie 2013), plus doi ani perioadă de cheltuire (2015), plus minimum un an pentru încheierea financiară plus trei ani perioadă de auditare.

2% - avans european

"Să nu ne aşteptăm că anul acesta vom atrage foarte mulţi bani, nu pentru că nu am avea capacitate de absorbţie, ci pentru că sunt aceste proceduri în derulare" - ţine să sublinieze minsitrul dezvoltării, Laszlo Borbely. Cel mai devereme în luna octombrie, ar putea fi încheiate circa "50-55 de contracte", în valoare de aproximativ 800 milioane de euro. De altfel, e chiar prevăzut că în acest an, Bruxelles nu va debloca decât un avans de 2% din totalul de 3,72 de miliarde de euro alocate pentru perioada 2007-2013 în Programul Operaţional Regional.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite