La titeiul irakian nu se ajungea fara spaga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dinu Patriciu contrazice raportul comisiei Volcker privind programul "Petrol contra hrana", in care se spune ca Rompetrol a platit o ,suprataxa" direct lui Saddam. In ciuda declaratiilor lui

Dinu Patriciu contrazice raportul comisiei Volcker privind programul "Petrol contra hrana", in care se spune ca Rompetrol a platit o ,suprataxa" direct lui Saddam. In ciuda declaratiilor lui Patriciu exista marturii ca nu se putea lua petrol din Irak decat cu spaga.
"In raport nu este vorba de suprataxa, adica spaga, pentru Saddam, ci de cheltuieli suplimentare, legate de logistica, asigurari si transportul titeiului. Acestea reprezinta intre 10 si 50 centi/baril, exact cei aproximativ 700.000 dolari", a declarat, ieri, presedintele Rompetrol. Dinu Patriciu sustine ca de-abia dupa negocieri puternice intre SOMO - Iraqui State Oil Marketing Organisation - si Rompetrol a fost posibila semnarea in 2001 a unui contract pentru 4 milioane barili de titei. Din acesta, Rompetrol a achizitionat 2 milioane barili de titei, din care a folosit doar 1 milion la Petromidia. ,Aceasta, deoarece titeiul a fost de proasta calitate si a adus pierderi rafinariei Petromidia. El era cu 0,85 $/baril mai ieftin decat titeiul Brent", sustine Patriciu. Aceleasi cheltuieli sunt estimate si de Gheorghe Buliga, presedintele Agentiei Nationale de Resurse Minerale - ANRM: ,Navlu, adica transportul maritim, costa. Pretul este in functie de petrolier, capacitate si ruta. Este posibil ca transportul sa fi costat intre 5 si 7 $/tona", spune Buliga.
Compania Romana de Petrol a fost refuzata
Specialistii il contrazic pe Patriciu, spunand ca pentru a importa titei din Irak este nevoie de plata unor "taxe suplimentare", adica spaga. Vifor Ionita, presedinte al Companiei Romane de Petrol - CRP - pana in 1997, cand aceasta a devenit Petrom, declara: "CRP a incercat sa intre si ea in programul "Petrol contra hrana". Titeiul era de calitate si mult mai ieftin decat cel de cotatie - 18 $/baril, comparativ cu 22 $/baril, cat era pe bursa. Insistentele noastre, desi reprezentam statul roman, nu s-au finalizat. Pur si simplu am fost refuzati. Desigur, la acea data, 1997, fiind companie de stat, CRP nu putea sa plateasca nici un fel de comision. Solutia ar fi fost sa cautam un trader, o firma de comert exterior. Dar noi doream sa fim inclusi direct in program, fara interpunerea unor comisionari. Daca apelam la un trader, fie din Romania, fie din afara, automat pretul titeiului s-ar fi scumpit, iar CRP nu avea nici un avantaj".

Afacerile cu petrol irakian, in atentia SRI din 2003
Serviciul Roman de Infor-matii impreuna cu Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie verifica inca din anul 2003 anumite aspecte, ce ar putea fi de natura penala, in legatura cu incalcari ale restrictiilor impuse Irakului de catre ONU. Acest lucru a fost confirmat ieri si de catre Marius Bercaru, purtatorul de cuvant al SRI.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite