"Pe termen lung, randamentele vor depăşi inflaţia"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru Eugen Voicu, disputa pe tema garantării randamentelor fondurilor de pensii cu rata inflaţiei este una nepotrivită. Actualul director de la Aviva crede că prezentul sistem, care nu

Pentru Eugen Voicu, disputa pe tema garantării randamentelor fondurilor de pensii cu rata inflaţiei este una nepotrivită. Actualul director de la Aviva crede că prezentul sistem, care nu garantează un profit anual este cel mai bun pentru participanţi, deoarece va aduce în timp profituri mai mari.

Adevărul: Care este numărul de adeziuni atrase de Aviva Pensii pe pilonul II la data de 17 ianuarie?

Eugen Voicu: Numărul exact este de 319.651 de persoane.

- Ţinta anunţată de societate era de un milion de participanţi şi o cotă de piaţă de 30%. Ce credeţi că nu a mers bine?

Dacă vorbim de o piaţă care începea pe 1 august (aşa cum era preconizat iniţial) şi de jucătorii care erau capabili să înceapă atunci, ţinta era de un milion. În noile condiţii, cu mai mulţi jucători, cu o forţă de vânzări care s-a bazat în campanie mai mult pe forţa proprie decât pe brokeri, ţinta a fost alta. A fost o decizie de marketing să nu comunicăm noua cotă de piaţă vizată. Vânzarea prin brokeri înseamnă costuri mai mari. Costurile de achiziţie pe care le-a avut Aviva în aceste condiţii nu sunt de neglijat.

- În aceste condiţii, care au fost noile obiective propuse?

Obiectivul era să fim în primii trei jucători (şi suntem pe locul patru), dar vom viza în continuare acest loc. Cota de piaţă de acum este foarte aproape de ce şi-a propus Aviva în noile condiţii de piaţă. Consider că este un succes ce s-a făcut pentru atragerea acestui număr de clienţi pe piaţa pensiilor private obligatorii. Societatea nu era un jucător important pe piaţa asigurărilor de viaţă şi consider că a fost un succes adevărat. Practic, am obţinut o cotă de piaţă mai mare decât pe piaţa asigurărilor de viaţă.

- În condiţiile în care numărul celor intraţi anual în câmpul muncii nu va mai fi la fel de mare ca numărul celor care au aderat acum, în perioada celor patru luni, cum veţi reuşi obţinerea unui loc trei?

În primul rând vom lăsa un timp să existe un istoric pe piaţa pensiilor. Apoi, cred că elementul suport pentru creşterea numărului de clienţi va fi randamentul. Plecând de la un randament foarte bun vom încerca să atragem noii înscrişi pe piaţă în procent mai mare decât cota de piaţă deţinută de Aviva. Vor mai fi, evident, şi cei care vor vrea să se transfere. Nu vreau să credeţi că va exista o presiune pentru mutarea de la un fond de pensii la altul. Promovăm stabilitatea.

- Care au fost argumentele dorinţei companiei de excludere a liderilor?

Nu, s-a înţeles greşit în piaţă, în presă. Noi suntem pentru o repartizare proporţională, conform legii actuale. Aviva a trimis o scrisoare prin care îşi exprima o opţiune în cazul în care se doreşte o altfel de repartizare la loterie, decât cea actuală. Noi am venit cu soluţia de a-i exclude pe primii doi, decât să se facă o repartizare egală. Deci nu dorim schimbarea regulilor în timpul jocului.

- Ce poziţie aveţi atunci faţă de garantarea randamentelor cu rata inflaţiei?

Mă intrigă puţin faptul că se discută lucrurile acestea, pentru că este evident că în avantajul participanţilor este actualul cadru legislativ. Există câteva ţări unde sunt asemenea garanţii absolute şi randamentele în ţările respective sunt cu 30% mai mici decât în celelalte ţări. Pratic, nu mai eşti preocupat de randament, ci să faci astfel de plasamente care să fie egale cu rata inflaţiei. Să garantezi astfel mi se pare o greşeală mare. Doar asumându-ţi riscuri poţi să ai şi rezultate mari.

- Dacă în luna mai se vor strânge primii bani de la participanţi, la ce plasamente v-aţi gândit?

Consider că cele mai multe plasamente se vor face în 2008 pe piaţa din România. În limita impusă de lege şi asumată de administratori în prospectele de pensii, şi investiţiile la Bursă vor fi profitabile. Anul acesta - dacă nu sunt evenimente majore - se va termina pe un plus pe BVB cel puţin comparabil cu 2007. Nu pot promite randamente de un anumit procent participanţilor, însă pot spune că, pe termen lung, randamentele vor depăşi cu siguranţă inflaţia.

Vom lupta pentru randamente mari. Eu, personal, vreau ca fondurile să investească în piaţa autohtonă, dar să facă şi plasamente externe în pieţele emergente. Fondurile de pensii necesită însă o precauţie mai mare în deciziile de investire.

- V-aţi gândit să achiziţionaţi vreun jucător mai mic din piaţă pentru a vă consolida poziţia?

Deocamdată, legislaţia secundară privind achiziţiile şi fuziunile nu este încă dată. Cum fondurile mai au la dispoziţie un an pentru a atinge numărul minim de participanţi, de 50.000, nu putem vorbi decât de fuziuni.
Dar în lipsa legislaţiei, nu cred că vreun administrator a luat în calcul aşa ceva, chiar dacă se vorbeşte că unele fonduri sunt pe piaţă doar pentru a câştiga nişte bani din vânzarea bazei de clienţi. Iar fuziunile vor dura cel puţin şase luni de zile până când procedura s-ar putea definitiva.

SCURT CV EUGEN VOICU

Are o experienţă de peste 13 ani în administrarea de fonduri mutuale. A preluat funcţia de director executiv de la Adrian Allott. Alături de poziţia din cadrul Aviva Fond de Pensii, Voicu este şi director executiv al societăţii de administrare a investiţiilor Certinvest, preluată de grupul Aviva în toamna anului trecut. În afară de fondul de pensii obligatorii, pilonul II, Certinvest a lansat după preluare şi un fond de pensii facultative, care acoperă pilonul III de pensii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite