„Când sunt pe teren, bărbaţii înjură mai puţin“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar 27 de ani, ieşeanca Gabriela Surmei Balan face legea într-o lume a bărbaţilor. Ea este prima şi singura femeie-arbitru de rugby din ţară. Spune că arbitrează din plăcere, pentru că nu se poate trăi din onorariile de la meciuri.

Gabriela Surmei Balan se poate lăuda că ţine în frâu 30 de bărbaţi experţi în confruntarea „corp la corp”, care timp de 80 de minute se izbesc unii într-alţii, urlă şi se tăvălesc pe gazon.

„Bestiile” au grijă totuşi să nu o supere pe singura femeie care arbitrează în rugby-ul din România şi îi ascultă cu sfinţenie deciziile. Gabriela are în spate opt ani de arbitraj şi ştie să-şi impună autoritatea.

„Mă respectă jucătorii şi tot timpul se adresează cu «doamnă». Când sunt pe teren, înjură mai puţin. Pot spune că am avut un impact bun asupra lor şi am reuşit să-i educ. Colegii arbitri se poartă şi ei frumos şi nu m-au exclus niciodată din discuţiile lor sau de la cursurile de pregătire”, spune Gabriela.

Vrea să arbitreze la Mondiale

Femeia-arbitru a fost la rândul ei jucătoare de rugby. În anul 2000 era în clasa a X-a şi a făcut parte din prima echipă de rugby feminin din Iaşi. A renunţat la jocul propriu-zis pentru arbitraj.

„Iniţial am arbitrat la margine, apoi la centru”, povesteşte ieşeanca. Primul contact cu jucătorii bărbaţi a fost dur. Au fost unii care au trimis-o „la cratiţă”, dar Gabriela a depăşit momentul, pentru că se aştepta la aşa ceva.

„Cel mai tare m-a deranjat când o femeie m-a întrebat «ce caut eu în această lume a bărbaţilor?». Eu nu consider că este un sport exclusiv masculin”, crede femeia-arbitru. Treptat, a început să arbitreze şi în străinătate, iar în palmares şi-a trecut zeci de meciuri la care a luat parte. Acum visul ieşencei este să arbitreze ediţia din acest an a Campionatului Mondial de Rugby Feminin, care va avea loc Dubai.

Gabriela crede că are mari şanse să ajungă acolo, deoarece sunt puţine femei arbitru de rugby şi în străinătate. Până atunci, tânăra se antrenează la meciurile din ţară. Spune că arbitrează din plăcere, întrucât onorariile sunt foarte mici. „Ne bucurăm că în ultimul timp am început să primim echipamente de la Federaţie”, mai spune Gabriela. 

image

Jucătorii mă respectă şi tot timpul mi se adresează cu doamnă. Dar e adevărat că am mai fost trimisă şi la «cratiţă» uneori”.

image


Gabriela Surmei Balan
arbitru

image


Gabriela a debutat la centru în anul 2004, la Steaua-Minerul Lupeni

image


Femeia-arbitru consideră că are un impact bun asupra jucătorilor

image


Gabriela îi pune imediat la punct pe jucătorii mai indisciplinaţi

image


Experienţa de patru ani ca arbitru de tuşă o ajută acum la centru

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite