O reţea de 350 de telescoape va cerceta cerul în căutarea vieţii extraterestre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reţeaua, finanţată de Microsoft, va fi alcătuită din 350 de antene cu diametrul de 6 metri fiecare, urmând a fi cea mai mare reţea de acest gen din lume. Cei care au lucrat la construcţia

Reţeaua, finanţată de Microsoft, va fi alcătuită din 350 de antene cu diametrul de 6 metri fiecare, urmând a fi cea mai mare reţea de acest gen din lume. Cei care au lucrat la construcţia reţelei speră ca până în anul 2025 vor reuşi să localizeze primele semnale ale vieţii extraterestre.

Reţeaua este situată în Hat Creek, California, şi se întinde pe aproximativ 470 de kilometri, la nord de San Francisco. Aceasta a fost pusă în funcţiune de Institutul Seti şi de Laboratorul de Radio Astronomie a Universităţii din California.

"Capacităţile tehnice ale reţelei de telescoape vor creşte abilităţile de căutare a unor semnale inteligente şi sunt sigur că pot duce la descoperiri de vieţi extraterestre şi în altă parte în Univers", a spus Seth Shostak, astronom la Institutul Seti.

O parte a reţelei funcţionează

Cu câteva zile în urmă, primele 42 de telescoape ale reţelei au început deja să adune date. Acestea urmează să fie analizate pentru a fi astfel descoperite semnale ale unor eventuale vieţi extraterestre. Primele imagini produse de reţea sunt nişte hărţi radio ale Galaxiei Andromeda şi Triangulum.

"Cu doar 42 de telescoape active, instrumentul deja rivalizează cu alte instrumente deja existente. Când toate cele 350 de telescoape vor fi pregătite să adune date, ele vor face cu siguranţă descoperiri la o scară fără precedent", spunea unul dintre creatorii reţelei.

Instrumentul finalizat va fi capabil să studieze o arie de 17 ori mai mare decât o poate face la ora actuală una dintre cele mai mari asemenea reţele din New Mexico.

Pe lângă sarcina sa principală, aceea de a depista urme de viaţă în Univers, este de aşteptat ca noua reţea de telescoape să contribuie şi la înţelegerea a numeroase fenomene astronomice despre care s-a vorbit adesea, dar a căror observare nu a fost niciodată posibilă. (Francisca M. Catană)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite