1001 de tehnici de a-l trage de limba pe Saddam

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Sunt Saddam Hussein, presedintele Irakului, si vreau sa negociez", au fost primele cuvinte ale dictatorului cand a iesit, cu mainile sus, din gaura in care se ascundea. Desi soldatii i-au ras in nas,

"Sunt Saddam Hussein, presedintele Irakului, si vreau sa negociez", au fost primele cuvinte ale dictatorului cand a iesit, cu mainile sus, din gaura in care se ascundea. Desi soldatii i-au ras in nas, pentru expertii americani primele cuvinte ale lui Saddam au fost un indiciu pretios. "A aratat ca e dispus sa vorbeasca, pentru ca nu poti negocia fara sa vorbesti", a explicat un fost anchetator militar. De atunci, o echipa a CIA munceste zi si noapte la "manualul de interogare" a lui Saddam, care contine liste de intrebari, momentele cand acestea ar trebui puse si analize aprofundate ale portretului psihologic al dictatorului. Ca sa-l enerveze si sa-l faca sa vorbeasca, de pilda, CIA s-a gandit sa aduca o femeie sa-l interogheze, sau un "boboc", un agent incepator. Daca asta nu functioneaza, s-ar putea incerca insa opusul: sa i se "gadile" orgoliul lui Saddam aducand un ofiter de vaza care sa-l chestioneze. In plus, se intentioneaza si folosirea "smecheriei" clasice, cu "politistul bun, politistul rau" - un anchetator fioros, care sa il scoata intai din sarite, urmat de altul, care sa joace rolul mielului bland, sperand ca astfel sa-l "inmoaie". Vor fi de asemenea folositi specialisti in testul cu detectorul de minciuni, experti in limbajul corpului sau care pot descifra semnificatia schimbarilor in inflexiunile vocii. Pentru moment, sustine CIA, nu au fost folosite nici un fel de tehnici de epuizare fizica, de tipul privarii de somn, impotriva fostului presedinte irakian. "Este si asa destul de dezorientat si oricum nu prea doarme", a declarat un ofiter de informatii. In schimb, interogatoriile sunt foarte lungi si se desfasoara intr-o camera fara ferestre. Acolo au fost adusi si cei patru membri ai Consiliului Interimar de Guvernare, al carui rol, in afara identificarii prizonierului, a fost ca, prin prezenta lor, sa-l faca pe Saddam sa constientizeze pierderea puterii. Tot in acest scop, tiranului i-au fost aratate casete video cu manifestatii impotriva sa, cu gropile comune si inregistrari ale torturilor la care politia secreta a lui Hussein supunea victimele si care erau apoi trimise familiilor acestora. Pana acum, anchetatorii nu au scos mare lucru de la Saddam, dar sunt convinsi ca o vor face. "Toata lumea vorbeste pana la urma. Soldatii nu sunt antrenati sa nu marturiseasca nimic, ci invata cand sa dezvaluie ceea ce stiu, astfel incat sa nu compromita operatiunile curente sau iminente. Ca sa fie de importanta tactica, informatia trebuie obtinuta in 24 sau 48 de ore. Se pare ca Saddam a rezistat destul cat sa nu compromita pe nimeni".
Sute de insurgenti irakieni - arestati dupa prinderea lui Saddam
Sute de irakieni, printre care si lideri ai rezistentei antiamericane au fost capturati in ultimele zile de fortele coalitiei, in urma informatiilor obtinute odata cu capturarea lui Saddam Hussein. Desi fostul presedinte irakian refuza sa coopereze cu anchetatorii, noile date aduse de prinderea sa i-au ajutat pe americani sa inteleaga mai bine structura si functionarea insurgentei, a declarat seful Statului Major Interarme, generalul Richard Myers.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite