VIDEO Vezi cum a luat naştere faimosul ringtone Nokia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oricine recunoaşte un telefon Nokia, chiar dacă nu deţine un aparat de la această marcă. Ringtone-ul Nokia este inconfundabil.

Chitaristul şi compozitorul spaniol Francisco Terrega s-a inspirat din "Grande Valse" al lui Frederic Chopin (minutul 2.55 în video) şi astfel a luat naştere în anul 1902 melodia "Gran Vlase", scrie thenextweb.com.



Acesta a adăugat un element foarte important melodiei, şi anume începutul repetitiv dinaintea notelor din piesa lui Chopin.



Cum a devenit melodia lui Francisco Terrega ringtone-ul Nokia

"Într-o seară, unui tip de la marketing i s-a părut că aude pe cineva la departamenul de inginerie jucându-se cu tonurile unui telefon. De fapt, persoana care se afla acolo a declarat că testează un radio în încercarea de a găsi cea mai enervantă frecvenţă", susţine muzicianul Thomas Dolby, unul din cei care au contribuit la realizarea ringtone-ului.

"Încântat de ce a auzit, tipul de la marketing a decis să pună la punct realizarea  unor tonuri de telefon doar pentru Nokia . Imediat după aceea, au fost sunati o serie de oameni care s-au declarat încântaţi de idee, aşa că până la apariţia primelor sunete nu a mai fost decât un pas. Avocaţii au intervenit la scurt timp afirmând că nu se poate să adopţi pur şi simplu "o secţiune" dintr-o melodie fără a plăti drepturi de autor şi alte autorizaţii necesare, singura excepţie făcând-o situaţia în care compozitorul este decedat de 75 de ani sau mai mult, lucru de altfel valabil în cazul de faţă. Cam aşa sună istoria celui mai de succes jingle", a conchis Dolby.

Potrivit estimărilor, în luna ianuarie 2010, acest ton era auzit în lumea întreagă de aproximativ 1,8 miliarde de ori pe zi si 20,000 de ori pe secunda.



Concurs pentru noul ringtone

Pentru că ringtone-ul este atât de distinctiv, Nokia îşi provoacă membrii publicului să compună pentru 10.000 de dolari o nouă versiune a tonului său. Acesta urmează a fi lansat odată cu telefoanele Windows Phone. Concursul se desfăşoară până pe 2 octombrie.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite