NASA a descoperit planeta “invizibilă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Planeta Kepler-19c există, dar oamenii de ştiinţă nu au văzut-o niciodată. Aceasta a putut fi detectată doar datorită efectului gravitaţional pe care îl are asupra altor corpuri cereşti.

Deşi bănuiau că există o planetă pe care nu o puteau vedea în constelaţia Lyra, cercetătorii NASA au reuşit să o identifice în baza efectului gravitaţional pe care îl are asupra unei alte planete.

Este vorba de Kepler-19c. Existenţa ei a fost dovedită printr-o aeronava spaţială care a măsurat mişcarea unei alte planete, de data aceasta vizibilă, Kepler 19b. Cea din urmă se mişcă pe o orbită relativ mică, mai uşor de analizat de către cercetătorii NASA.

O întârziere de doar cinci minute în timpul necesar pentru parcurgerea întregii orbite a fost o dovadă suficient de puternică pentru a stabili că există un corp ceresc în apropiere.

Oamenii de ştiinţă au identificat, astfel, poziţia "planetei invizibile" datorită forţei gravitaţionale pe care o exercită asupra "surorii" Kepler 19b, potrivit unui comunicat de presă al Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, citat de Huffington Post.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite