NASA va concepe harta structurii interne a Lunii VIDEO FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

NASA va lansa, joi, două sonde care vor alcătui o hartă a structurii interne a Lunii. Aceasta îi va ajuta pe specialişti să descopere evoluţia exactă a satelitului natural al Pământului, cât şi evoluţia Terrei.

Două sonde GRAIL (Gravity Recovery And Interior Laboratory) vor fi lansate joi, 8 septembrie, şi vor efectua măsurători foarte precise ale forţei gravitaţionale lunare. Acestea vor arăta repartiţia maselor, dar şi a grosimii şi a compoziţiei straturilor interne ale Lunii, mergând până la nucleul acesteia, informează Nasa Space Flight.

"GRAIL va descifra secretele Lunii şi ne va ajuta să înţelegem felul în care au evoluat Terra, singurul ei satelit natural şi celelalte planete", a declarat Maria Zuber de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), coordonatoarea ştiinţifică a acestei misiuni.

image

(Click foto pentru a mări)

Sondele GRAIL A şi B vor avea nevoie de trei luni şi jumătate pentru a ajunge la destinaţie, urmând să parcurgă 4,2 milioane de kilometri, respectiv 4,3 milioane de kilometri.

Această traiectorie lungă pentru a atinge orbita lunară - distanţa medie directă dintre Terra şi Lună este de 384.403 kilometri - se explică prin numeroasele manevre pe care trebuie să le efectueze cele două sonde GRAIL pentru a se plasa pe orbita lunară joasă (polară).

Odată plasate pe aceeaşi orbită, ele vor gravita una în urma celeilalte. Când vor survola zone cu forţe gravitaţionale diferite, generate de prezenţa unui munte, a unui crater sau a unui masiv la suprafaţă, cele două sonde se vor apropia sau îndepărta uşor una de cealaltă.

Prin măsurarea cu mare precizie a schimbărilor în vitezele lor, specialiştii vor "traduce" datele obţinute pentru a concepe o hartă de înaltă definiţie a câmpului gravitaţional al Lunii.

Aceeaşi tehnică, care permite o precizie de doi până la trei microni, este folosită pentru a măsura forţa gravitaţională terestră, începând din 2002, cu ajutorul sondelor GRACE.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite