Pentagonul vrea un submarin zburător VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii Pentagonului încearcă să dezvolte un vehicul militar care poate călători în apă, asemenea unui submarin, dar care să fie dotat şi cu capacitatea de a zbura.

Agenţia pentru Proiecte de Cercetare avansată în domeniul Apărării (DARPA), departamentul armatei americane pentru ştiinţă şi departamentul de tehnologie, intenţionează să construiască o aeronavă care să poată zbura la altitudini joase, deasupra apei, până când se apropie de ţintă, urmând ca apoi să se scufunde, pentru a evita detectarea. Devenit un submarin, vehiculul va putea ulterior să atace ţinta.

Proiectul, în curs de dezvoltare încă din 2008, a ajuns la stadiul de propunere a proiectelor, iar mai mulţi constructori interesaţi şi-au expus planurile. DARPA ar putea aloca fonduri pentru dezvoltarea acestui vehicul într-un an de zile.

Deşi principiile hidrodinamice şi aerodinamice sunt similare, provocările tehnologice sunt profunde. O aeronavă trebuie să fie cât mai uşoară posibil, pentru a folosi energie minimă la decolare, în timp ce submarinele trebuie să fie dense, pentru a rezista presiunii apei. Aeronavele, mai grele decât aerul, se ridică datorită fluxului de aer de sub apripi, în timp ce submarinele pur şi simplu absorb sau evacuează apă pentru a se scufunda şi ridica.

O variantă ar fi proiectarea unui submarin care să fie mai uşor decât apa, dar, asemenea unui avion, să se folosească de fluxul de aer de sub aripi pentru a zbura, , relatează Daily Telegraph.

O altă problemă o constituie motoarele cu reacţie, care, cel mai probabil, ar exploda în urma schimbării bruşte de temperatură.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite