Peste 70% din populaţia lumii va avea mobil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până în 2013, numărul abonamentelor va ajunge la 5,3 miliarde, faţă de numai 3,9 miliarde anul acesta Asia şi Africa sunt principalele zone care vor contribui, cu circa 80%, la

Până în 2013, numărul abonamentelor va ajunge la 5,3 miliarde, faţă de numai 3,9 miliarde anul acesta

Asia şi Africa sunt principalele zone care vor contribui, cu circa 80%, la creşterea numărului de abonamente la telefonia mobilă.

Conform unui studiu efectuat de compania de cercetări Strategy Analytics, regiunea Asia-Pacific, Orientul Mijlociu şi Africa vor rămâne motoarele creşterii pieţei de telefonie mobilă pe termen mediu, contribuind în proporţie de circa 80% la sporirea numărului abonamentelor până în 2013, explică institutul.

Aceste trei zone reprezintă aproape 60% din abonamentele din întreaga lume şi mai puţin de 40% din cifra de afaceri.

"Importanţa lor din ce în ce mai mare va duce la o reducere cu 15% a tarifelor medii pe abonament în următorii cinci ani", subliniază analistul Phil Kendall. Aproape 500 de milioane de abonaţi vor beneficia la sfârşitul anului 2008 de telefonie mobilă de a treia generaţie (3G), o tehnologie care permite debite mai bune pentru transmisia de date (internet, video).

"Deşi nu va fi utilizată decât de un abonat din şase în 2009 3G va genera o treime din încasări", precizează un alt analist de la Strategy Analytics, Susan Welsh de Grimaldo. Până în 2013, jumătate din abonaţi vor folosi 3G, potrivit studiului.

China, peste 500 de milioane utilizatori

În 2006, China avea un nivel-record de 416 milioane utilizatori de telefoane mobile, numărul acestora crescând cu 23,2 milioane doar în primele patru luni ale anului. La acea dată, volumul de telefoane mobile depăşea cu 55 de milioane numărul utilizatorilor de telefonie fixă.

Volumul de SMS-uri a crescut cu 46,5%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, totalizând 132 de milioane de mesaje. În acea perioadă, veniturile companiilor de telefonie mobilă au ajuns la 22 miliarde euro, fiind mai mari cu 11,7% faţă de perioada similară a anului trecut.

În pofida rezultatelor bune înregistrate de operatorii de telefonie mobilă, producătorii chinezi continuă să se afle în planul secund pe piaţa internă, cea mai mare din lume, dominată de producătorii externi.

Totuşi, 40% din telefoanele mobile din China sunt de producţie internă, faţă de 44,5% în 2000, şi mai puţin de 6% din telefoanele mobile exportate în 2006 erau fabricate în China.

Nokia, lider pe piaţa chinezească

Compania finlandeză a vândut în 2007 peste 70 de milioane de telefoane mobile în China, cu 38,6% mai mult decât anul precedent, ceea ce a determinat nominalizarea Chinei ca fiind cea mai mare piaţă din lume pentru terminalele Nokia.

Finlandezii domină piaţa chineză, unde vânzările reprezintă 16% din vânzările totale ale companiei. Potrivit companiei de cercetare Analysys International, în ultimul trimestru din 2007, Nokia avea o cotă de piaţă de 35%, principalul competitor al finlandezilor fiind Samsung, care a deţinut 13,2% din piaţa chineză. Succesul Nokia pe piaţa din China se datorează, în mare parte, unei strategii inovatoare de distribuţie.

În primă instanţă, compania s-a orientat pe construirea unei relaţii cu distribuitorii naţionali, pentru ca, ulterior, să creeze, împreună cu aceştia, alianţe care să concureze jucătorii mai mici de pe piaţă.

Comparativ cu situaţia din China, compania a anunţat că ritmul de creştere al pieţei europene de telefonie mobilă a fost anul trecut de 3%, faţă de avansul de 16% înregistrat în 2006.

Nokia spune că şi pieţele din Orientul Mijlociu şi Africa şi-au încetinit ritmul de creştere, acesta fiind de 19%, de la 68% în 2006. În America de Nord, creşterea vânzărilor de unităţi s-a temperat anul trecut la 6%, faţă de 13%, cât a fost în 2006. Vânzările de telefoane mobile şi-au încetinit ritmul de creştere şi în America Latină în 2007, acesta fiind de numai 10%, de la 15% cât era anul precedent, potrivit estimărilor Nokia.

India, 500 de milioane de abonaţi

Şi piaţa de telefonie mobilă din India este în plină expansiune. În prezent, 12 operatori îşi împart piaţa unde preţurile la servicii scad întruna, pentru că, în fiecare lună sunt înregistraţi între 6,5 şi 7 milioane de noi abonaţi.

În acest ritm, guvernul indian estimează să atingă nivelul de 500 de milioane de abonaţi până în 2010, într-o ţară aflată în plină creştere economică şi demografică.

În 1996, în India, nu erau decât zece milioane de abonaţi, iar în 2004 numărul acestora ajunsese la 48 de milioane. În prezent, în India sunt înregistrate peste 150 de milioane de telefoane mobile, însă, cele 1,1 miliarde de locuitori reprezintă un potenţial substanţial de creştere.

Compania Vodafone controlează 67% din grupul Hutchinson Essar, al treilea operator de telefonie din India, cu o cotă de 16,4% din piaţa indiană. Vodafone este deja prezent în India, deţinând 10% din principalul operator indian de telefonie mobilă, Bharti Airtel, care are o cotă de 30% din piaţă.

Bharti Airtel a investit aproximativ patru miliarde de dolari între 2006 şi 2008, în dezvoltarea reţelei mobile în regiunile rurale ale Indiei, care reprezintă două treimi din zonele cele mai populate.

O altă companie, Reliance Communications, care dorea de asemenea să achiziţioneze grupul Hutchinson Essar, va investi 2,5 miliarde de dolari în perioada 2007-2008 în infrastructura destinată telefoniei mobile.

În România, piaţa accesoriilor de mobil va creşte

Piaţa accesoriilor de telefoane mobile va atinge 8-10 milioane de euro în 2008, în creştere cu 50% faţă de 2007, pe fondul avansului vânzărilor de sisteme handsfree fără fir, potrivit estimărilor Germanos Telecom România.

Creşterea va fi înregistrată în principal pe segmentele accesoriilor fashion şi high-tech. Sistemele handsfree fără fir vor înlocui sistemele clasice cu fir.

Transferul de date nu mai este realizat prin cablu, ci prin tehnologia Bluetooth încorporată, care permite comunicarea fără fir între dispozitive, pe o rază de până la 100 metri.

7 milioane abonaţi reprezintă numărul de de noi clienţi de telefonie mobilă înregistraţi în fiecare lună de cei 12 operatori GSM din India

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite