5 lucruri inventate de NASA pe care le folosim zinic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Naţională pentru Aeronautică şi Spaţiu a născocit de-a lungul vremii o mulţime de lucruri care au inspirat companiile şi firmele producătoare de bunuri de larg consum.

Multe dintre aceste obiecte le folosim zilnic fără a şti că la baza lor stă un mecanism inventat pentru astronauţi, potrivit Discovery News.

Iată doar 5 dintre ele:

1. Filtru de apă

Apa este un element esenţial pentru supravieţuire. Abilitatea de a transforma apa contaminată în apă pură este o mare realizare ştiinţifică. Tehnologia de filtrare a apărut încă din 1950, însă astronauţii au reuşit prin metodele folosite şi astăzi de marile companii să cureţe apa în condiţii extreme şi să o păstreze fără bacterii pentru o lungă perioadă de timp.

2. Uneltele fără fir
Prin anii '60, când se pregătea misiunea Apollo pe Lună, NASA avea nevoie de un instrument pe care astronauţii să-l mânuiască uşor pentru a lua probe de sol şi rocă. Forarea trebuia să se facă uşor, compact şi să fie suficient de puternică pentru a săpa adânc în suprafaţa Lunii. Deoarece alimentarea instrumentului prin cablu ar fi fost dificlă pe Lună, NASA şi compania Black & Decker au inventat un perforator pe baterie cu motor magnetic. Lucrând într-un spaţiu limitat, Black & Decker au dezvoltat un program pe calculator prin care a redus cantitatea de energie consumată în timpul utilizării pentru a maximiza durata de viaţă a bateriei.
După proiectul NASA, Black & Decker a aplicat aceleaşi principii şi pentru instrumentele consumatorilor zilnici, scoţând pe piaţă

3. Detectorul de fum
Nu există fum fără foc. Inginerii de la NASA au ştiut acest simplu fapt când au proiectat Skylab, în 1970. Skylab a fost prima staţie americană şi astronauţii trebuia să ştie dacă a luat foc ceva sau există gaze nocive în vehicol. În colaborare cu Honeywell Corporation, NASA a inventat primul detector de fum cu diferite niveluri de sensibilitate pentru a preveni alarmele false.

4. Telecomunicaţiile
Abilitatea de a purta discuţii la telefon dintr-un capăt în altul al planetei nu a fost inventat peste noapte. Nici măcar nu i se atribuie unei invenţii specifice marca NASA, ci a însemnat zeci de ani de muncă.
Înainte ca omul să cucerească spaţiul, NASA a construit sateliţi pentru a putea face posibilă comunicarea cu oamenii de pe pământ despre cum arată spaţiul cosmic. Folosind tehnologii asemănătoare sateliţilor, aproape 200 de sateliţi de comunicaţie se învârt în jurul Pământului în fiecare zi. Aceşti sateliţi trimit şi primesc mesaje care ne permit să sunăm prietenii din America sau Beijing. NASA monitorizează aceşti sateliţi şi se preocupă de "sănătatea" lor astfel încât noi să putem continua conversaţiile dintr-un capăt în altul al planetei.

5. Branţurile
Când Neil Armtrong a vorbit despre faimosul „salt uriaş pentru omenire", probabil nu s-a gândit nicio clipă la conotaţia literală pe care ar putea să o aibă. Astăzi, pantofii de sport au împrumutat tehnologia cizmelor purtate pentru prima dată pe lună.
Costumul spaţial proiectat pentru misiunile Apollo au inclus şi o pereche de cizme special fabricate, care au fost prevăzute cu ventilaţie. Companiile de încălţăminte sport au luat această tehnologie şi au adaptat-o adidaşilor folosiţi de oameni obişnuiţi, zilnic, creând încălţăminte mai sănătoasă.
Pentru început, în anii'80, compania de încălţăminte KangaROOS SUA a aplicat principiile şi materialele cizmelor folosite pe Lună pentru o noua linie de pantofi de sport. Cu ajutorul celor de la NASA, KangaROOS au brevetat o ţesătură de spumă poliuretanică. Aceasta distribuie forţa forţa picioarelor tale atunci când mergi sau alergi. Prin inserarea de fibre în cadrul materialului, KangaROOS abosoarbe energia piciorului tău în timpul atingerii pământului, trimiţând-o înapoi în picioare.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite