Internetul şi telefonul mobil, inamicii creierului uman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Internetul şi telefoanele mobile pot provoca lipsă de concentrare, pierdere a capacităţii de gândire profundă, incapacitate de a face diferenţa între informaţiile relevante şi cele nerelevante şi dependenţă.

Mailul, navigatul pe internet sau apelurile telefonice pot fi mai periculoase decât cred utilizatorii acestora. Folosirea excesivă a acestor noi tehnologii care oferă utilizatorilor fluxuri constante de informaţie pot avea efecte negative în creier: lipsă de concentrare, pierdere a capacităţii de gândire profundă şi chiar dependenţă, informează Portaltic.

Astfel, în ciuda părerii greşite a multor persoane, care consideră că multitaskingul provocat de noile tehnologii le face mai productive, adevărul e că, în timp, acesta le poate provoca probleme de concentrare şi incapacitate de a mai identifica informaţia relevantă.

"Când suntem privaţi de fluxul constant de informaţii, ne plictisim"

Astfel, conform site-ului New York Times, care a publicat părerile unor experţi, capacitatea de concentrare a oamenilor este "subminată" de rafalele de informaţii care dau peste cap impulsul primar de răspuns la oportunităţi şi ameninţări. În plus, această stimulare constantă provoacă o excitare, prin intermediul unui flux de dopamină, care, în opinia investigatorilor, poate provoca dependenţă şi, în lipsă, îi face pe oameni să se simtă plictisiţi.

În acelaşi fel, indivizii "conectaţi" aproape permanent la internet sunt mai stresaţi decât cei care nu fac asta iar unii oameni de ştiinţă susţin că unele din efecte, precum "gândirea fracturată" şi deficitul de atenţie persistă chiar şi după ce "multitaskingul" e abandonat.

Efecte similare celor ale drogurilor şi alcoolului

Conform directoarei Institutului Naţional al Abuzului de Droguri, Nora Volkow, tehnologia duce la o "reconfigurare a reţelelor cerebrale". Această expertă, la fel ca alţi investigatori, ajung chiar la a compara stimularea digitală cu efectul drogurilor şi alcoolului, chiar dacă cu un efect mai redus.

Citeşte pe adevarul.es şi efectele benefice ale tehnologiei asupra creierului uman şi vezi ce avantaje au utilizatorii de internet faţă de ceilalţi.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite