iPhone: istorie prin inovaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fiecare generaţie de iPhone a impus noi standarde
Fiecare generaţie de iPhone a impus noi standarde

Cu fiecare lansare, Apple a dat tonul în industria de telefoane mobile. Azi se aşteaptă acelaşi lucru de la noul model, care va fi lansat la conferinţa „Let’s talk iPhone“ - „Să vorbim iPhone“.

Declaraţia lui Steve Jobs de la prezentarea primului iPhone, cum că „Apple a schimbat ideea de calculator personal, odată cu iMac-ul, apoi a modificat modul cum ascultăm şi descărcăm muzică, odată cu iPod-ul, iar acum ne pregătim să revoluţionăm telefoanele", pare a se fi adeverit, la patru ani distanţă.

Potrivit unui sondaj realizat de site-ul de tehnologie T3.com, iPhone-ul este cea mai importantă invenţie tehnologică din istorie, fiind urmat în topul popularităţii de Sony Walkman.

Primul iPhone a schimbat felul cum arăta şi funcţiona telefonul mobil. Ecranul de mari dimensiuni nu mai funcţiona doar ca un simplu ecran, ci era baza tuturor acţiunilor. De asemenea, modul prin care puteau fi acţionate funcţiile telefonului, prin atingere cu degetele, a transformat un simplu ecran impersonal într-un spaţiu de lucru apropiat utilizatorului.

Reper de preţ

iPhone a fost primul instrument mobil care putea asigura vizionarea fotografiilor, citirea documentelor şi a ziarelor la o calitate înaltă. Acest lucru era ajutat şi de accelerometrul care întorcea ecranul pe lung sau pe lat, în funcţie de preferinţele utilizatorului.

Odată cu lansarea seriilor 3G şi 3GS, în 2008, respectiv 2009, Apple a înţeles că internetul pe telefoanele mobile trebuie să fie rapid. În plus, dezvoltarea magazinului de aplicaţii App Store a permis ieftinirea aparatului, pentru a recupera mai apoi banii din vânzarea de programe. Preţul de 200 de dolari (aproximativ 150 de euro) a devenit un reper pe piaţa telefoanelor mobile, niciun alt producător neîndrăznind să treacă peste acest preţ.

Click pe foto pentru a vedea o comparaţie între modelele iPhone



Anul trecut, iPhone 4 şi-a transformat pentru prima oară designul clasic, aducând îmbunătăţiri şi camerelor foto. Acesta a fost primul telefon Apple dotat cu o cameră frontală, pentru videoconferinţe. De la an la an, numărul aplicaţiilor a crescut, utilizatorii putând să aleagă din mai mult de 225.000 de programe de tot felul.

Piaţă aglomerată

A cincea generaţie de iPhone se lansează azi pe o piaţă mult mai populată decât în 2007. Samsung Galaxy SII este primul telefon care rivalizează cu iPhone, iar compania californiană trebuie să demonstreze că îşi poate păstra spiritul inovator în mijlocul războiului patentelor cu Samsung. De asemenea, noul telefon Google Nexus Prime va avea procesor dual-core la 1,5 GHz, ceea ce-l va face mai puternic decât majoritatea telefoanelor şi tabletelor de pe piaţă.

Apple va răspunde acestor dezvoltări cu un procesor dual-core la 1 GHz, prezent pe tabletele iPad 2, şi cu implementarea sistemului iCloud, care va permite stocarea de muzică, filme şi aplicaţii pe serverele externe, şi nu în memoria telefonului. 

Click pe foto pentru a vedea o comparaţie între modelele iPhone
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite