Datele de identificare ale utilizatorilor, transmise ilegal prin cele mai populare aplicaţii Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:
500 de milioane de utilizatori Facebook se joacă online
500 de milioane de utilizatori Facebook se joacă online

Securitatea datelor personale de pe Facebook este, din nou, pusă la îndoială. Informaţiile de identificare a zeci de milioane de utilizatori au fost transmise la cel puţin 25 companii de publicitate şi de monitorizare pe internet, prin intermediul celor mai populare aplicaţii Facebook, demonstrează o anchetă desfăşurată de publicaţia "Wall Street Journal" (WSJ).

Scurgerea de informaţii s-a produs prin transmiterea ID-urilor celor care foloseau aplicaţiile LOLapps Media şi Zynga, care includ jocuri populare precum FarmVille (59 de milioane de utilizatori), FrontierVille şi Texas HoldEm Poker. În total, 500 de milioane de utilizatori Facebook (FB) se joacă online.

Citeşte şi:
Facebook a pierdut peste 34.000 de membri, de la o zi la alta

Cinci mituri despre Facebook

25 de curiozităţi despre Facebook la locul de muncă

O anchetă WSJ a demonstrat că zece dintre cele mai accesate aplicaţii transmiteau ID-urile utilizatorilor unor companii de publicitate şi de monitorizate pe internet, scrie WSJ.

Principala informaţie transmisă altor companii este aşa-numitul "ID Facebook", un număr alocat fiecărei persoane care şi-a activat un cont. În condiţiile în care această serie este o parte publică a tuturor profilurilor FB, oricine poate introduce acest număr într-un motor de căutare pe internet şi să afle informaţii postate pe FB, chiar dacă acestea au fost setate, iniţial, ca private.

WSJ a descoperit că aplicaţiile Facebook au transmis aceste ID-uri la cel puţin 25 de companii de publicitate şi de baze de date, câteva dintre ele folosindu-le la crearea profilurilor online prin care urmăresc activitatea pe internet a indivizilor. Un exemplu este compania RapLeaf Inc. care şi-a creat o bază de date cu ID-urile FB incluse, pe care ulterior o comercializează contracost. RapLeaf a vândut această bază de date la cel puţin 12 alte companii, a dezvăluit WSJ. Vicepreşedintele RapLeaf, Joel Jewitt, a afirmat că transmisia datelor a fost întâmplătoare: "N-am făcut-o cu intenţie".

Nu se ştie de când se practică transmiterea informaţiilor, dar slăbiciunile sistemului de protecţie a datelor personale a determinat un purtător de cuvânt al companiei Facebook Inc. să anunţe, duminică, măsuri care vor limita "dramatic" expunerea informaţiilor persoanele ale utilizatorilor.

image

(Click pe poză pentru a vedea toate aplicaţiile FB care au transmis ID-urile utilizatorilor altor companii)

Cunoaşterea ID-ului nu permite accesul la datele private de pe Facebook, chiar dacă, din neatenţie, un utilizator a făcut public ID-ul, a asigurat purtătorul de cuvânt al companiei, notează WSJ.

În ciuda asigurărilor emise, din anchetă rezultă că securitatea informaţională este pusă sub semnul întrebării, în condiţiile în care o parte din aplicaţii nu sunt concepute de Facebook, ci de alte companii de software, care au astfel acces la ID-urile utilizatorilor.

Începând de vineri, mai multe aplicaţii de jocuri oferite de Facebook au devenit inaccesibile, după ce WSJ a informat reprezentanţii companiei despre scurgerea de date prin transmisia ID-urilor. Astfel, utilizatorii care au vrut să se joace au fost fie întâmpinaţi cu un mesaj de eroare, fie au fost redirecţionaţi către pagina de start a reţelei de socializare. "Am luat măsuri imediate pentru a bloca aplicaţiile care au încălcat regulamentul", a declarat un purtător de cuvânt al Facebook.

Oficial, Facebook interzice transmiterea de informaţii prin aplicaţiile de jocuri, chiar dacă utilizatorul este de acord cu această practică. Însă, este greu de realizat un control eficient asupra celor 550.000 de aplicaţii disponibile prin reţeaua de socializare, a atras atenţia WSJ.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite