Fără bariere în comerţul online

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul european, Meglena Kuneva, a declarat că va propune noi reglementări privind securitatea tranzacţiilor electronice Din cei 150 de milioane de europeni care cumpără de pe internet,

Comisarul european, Meglena Kuneva, a declarat că va propune noi reglementări privind securitatea tranzacţiilor electronice

Din cei 150 de milioane de europeni care cumpără de pe internet, numai 30 de milioane decid să achiziţioneze bunuri din afara ţării de origine.

Comisarul european pentru protecţia consumatorilor, Meglena Kuneva, a declarat că în această toamnă va propune o nouă legislaţie, care va reduce complexitatea reglementărilor în vigoare.

"Voi prezenta un set de reguli simplificate, care se vor adresa contractelor dintre companii şi consumatori încheiate pe teritoriul Uniunii Europene", a explicat Meglena Kuneva, într-un discurs susţinut la Londra.

Totodată, ea va iniţia un set de reglementări, care vor elimina practicile comerciale incorecte din piaţa europeană a retailului online. Kuneva doreşte o abordare mai consistentă în ceea ce priveşte drepturile şi practicile, de la perioadele de returnare până la garanţii.

"Un set singular, simplu, care să specifice drepturile şi obligaţiile, va facilita comerţul între consumatori şi companii în spaţiul european", a adăugat oficialul.

România, destinaţie de risc maxim

În prezent, România este considerată destinaţie de risc maxim în majoritatea comunităţilor internaţionale de e-commerce. Eforturile din trecut de a armoniza reglementările pentru protecţia consumatorilor la nivelul UE au fost deseori împiedicate de reticenţa unor state membre, care doreau să evite relaxarea sau restrângerea propriilor legi în acest domeniu.

"Armonizarea va fi maximă, astfel încât aceleaşi reguli se vor aplica peste tot, iar statele membre nu vor avea posibilitatea să modifice propunerile.

Această tentativă presupune provocări importante şi periculoase, deoarece unele state vor încerca să menţină legislaţii mai stricte", a declarat un oficial al unei asociaţii pentru protecţia consumatorilor.

Piaţă de 250 de milioane de euro

Oficialul a mai precizat că ţările UE se vor vedea nevoite să introducă sancţiuni corespunzătoare pentru încălcarea reglementărilor. Piaţa comerţului electronic din România va creşte în acest an până la nivelul de 250 milioane de euro, de peste două ori mai mult comparativ cu anul trecut.

În 2007, vânzările online s-au ridicat la 115 milioane de euro, conform estimărilor magazinului online eMAG. Retailerul online apreciază că, în 2008, primele cinci magazine online din România vor avea o pondere de peste 85% din piaţă.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite