FOTO Terra este înconjurată de o centură fină de antimaterie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pământul este înconjurat de o centură fină de particule de antimaterie, care, în opinia savanţilor, ar putea fi suficientă pentru a alimenta motoarele pe bază de antimaterie ale viitoarelor nave spaţiale.

Descoperirea a fost făcută de satelitul Pamela (Payload for Antimatter Matter Exploration and Light-nuclei Astrophysics), informează BBC News, care citează publicaţia de specialitate Astrophysical Journal Letters.

Centura de particule de antimaterie, denumite antiprotoni, confirmă o teorie mai veche, potrivit căreia câmpul magnetic al Terrei are capacitatea de a capta părţi de antimaterie. Cercetătorii afirmă că un număr mic de antiprotoni există în spaţiul dintre centurile de radiaţii Van Allen, ce conţin materie "normală".

Potrivit studiilor de specilitate ale oamenilor de ştiinţă, cantitatea de antiprotoni existentă în acel spaţiu ar putea fi totuşi suficientă pentru a alimenta motoarele pe bază de antimaterie ale viitoarelor nave spaţiale.

Satelitul Pamela, care a făcut descoperirea, a fost lansat în 2006, pentru a studia natura particulelor puternic încărcate energetic emise de Soare şi din afara sistemului nostru solar, denumite "radiaţii cosmic". Aceste particule de raze (radiaţii) cosmice se pot ciocni de moleculele care alcătuiesc atmosfera terestră, dând naştere unor "ploi de particule".


Radiaţiile Van Allen, reprezentate cu roşu

image

Totodată, savanţii au observat că atunci când satelitul trece trece printr-o regiune denumită Anomalia Magnetică din Atlanticul de sud, acesta detectează de câteva mii de ori mai mulţi antiprotoni decât ar constata în mod normal, în urma descompunerii unor fluxuri de particule.
Centura de antimaterie descoperită reprezintă "cea mai abundentă sursă de antiprotoni din apropierea Terrei", afirmă Alessandro Bruno de la Universitatea Bari din Italia, coautor al acestui studiu.

"Antiprotonii captivi se dezintegrează în timpul interacţiunii lor cu moleculele din atmosferă, în special la altitudini joase, unde anihilarea reciprocă devine principalul mecanism de dezintegrare. La altitudini mari, de câteva sute de kilometri, rata de dezintegrare este semnificativ mai mică, permiţând existenţa unei cantităţi mari de antiprotoni", a adăugat savantul italian.

Profesorul Bruno consideră că, pe lângă faptul că noua descoperire a confirmat teoria ce a prezis de multă vreme existenţa unor astfel de centuri de antimaterie, particulele de antimaterie ar putea deveni o sursă de combustibil pentru viitoarele nave spaţiale - o idee analizată şi într-un raport alcătuit de Institute for Advanced Concepts din cadrul NASA.

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite