Yahoo nu mai rezistă mult timp singură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii susţin că firma nu este capabilă să-şi reducă pierderile financiare importante, iar preluarea de către Microsoft pare inevitabilă

Bătălia pentru pachetul majoritar de acţiuni de la Yahoo pare să nu se mai sfârşească. Pe zi ce trece apar noi ofertanţi, ori alianţe, mai mult sau mai puţin concrete.

Cert este că viitorul companiei pare să fie unul singur: nu va mai continua de una singură. Tot mai mulţi analişti susţin că pentru Yahoo singura soluţie de ieşire din impas este fie asocierea cu altă companie, fie preluarea de către Microsoft.

Un jucător important pe internet precum Yahoo nu poate să nu atragă mulţi afacerişti dornici de a investi într-un domeniu care se extinde cu repeziciune. Motiv pentru care zvonurile legate de posibile alianţe nu întârzie să apară. Surse avizate, apropiate companiilor implicate, au declarat că News Corp continuă să poarte discuţii directe cu Yahoo, pentru a ajunge la un acord ce nu include Microsoft.

Sursa a refuzat să ofere detalii legate de posibila structură a acestui acord. O altă sursă, de data aceasta apropiată companiei Microsoft, a spus că grupul a preferat întotdeauna să menţină oferta iniţială, ce presupune achiziţionarea Yahoo la un preţ de 31 dolari pentru o acţiune în numerar şi acţiuni.

Alianţă sau preluare?

Microsoft nu a exclus însă înaintarea unor oferte alături de alţi parteneri. Cotidianul “Wall Street Journal”, deţinut de News Corp, a anunţat că persoane apropiate companiei Microsoft au declarat că grupul plănuieşte să preia Yahoo singur, şi nu împreună cu News Corp, cu care a purtat discuţii pentru o ofertă mixtă.

“Wall Street Journal” a mai precizat că vineri a avut loc o întrunire a consiliului director al Yahoo, pentru a se evalua opţiunile, printre care se înscrie şi continuarea negocierilor de fuziune cu AOL, parte a grupului Time Warner, în cadrul cărora nu s-a luat încă nicio hotărâre.

 Purtătorii de cuvânt ai Microsoft, News Corp, Time Warner şi Yahoo nu au comentat aceste zvonuri, precizează Reuters. O sursă apropiată afacerii nu a vrut să confirme caracterizarea, de către “Wall Street Journal”, a strategiei Time Warner, însă a spus că discuţiile cu Yahoo continuă. Microsoft a ameninţat sâmbăta trecută că va lansa o ofertă de preluare ostilă a Yahoo şi că ar putea coborî oferta de 42,4 miliarde de dolari în jurul datei de 26 aprilie în cazul în care nu se va ajunge la un acord până atunci.

Microsoft, în pole-position

Yahoo pare că îşi joacă cele mai importante două cărţi din momentul în care a anunţat posibile acorduri cu AOL şi Google, însă nu a schimbat părerea analiştilor de pe Wall Street că Microsoft va fi, în cele din urmă, compania care va prelua Yahoo. Compania a anunţat că a desfăşurat un test pentru a trece serviciul de căutare pe internet sub controlul Google Inc.

Surse din cadrul companiei susţin că testul face parte din planul unei alianţe între Yahoo cu AOL, parte a grupului Time Warner Inc, în locul Microsoft Corp. Însă, cu câteva ore mai târziu, cea mai mare companie de software din lume a eclipsat anunţul Yahoo, când “New York Times” a anunţat că News Corp se află în discuţii cu Microsoft pentru a se alătura ofertei de 42,3 miliarde de dolari.

 “Toată lumea explorează doar. Cea mai bună opţiune este de a accepta oferta Microsoft”, a declarat un analist din cadrul Thrivent Financial, Mike Binger, care deţine mici participaţii în cadrul Yahoo şi Microsoft. Binger consideră că o alianţă între Yahoo şi AOL nu are niciun sens. “Văd Yahoo ca pe o marcă matură, în timp ce AOL este o marcă în declin”, a mai spus acesta.

Din 31 decembrie, Thrivent Financial deţine aproximativ 1,5 milioane de acţiuni Yahoo, echivalentul a 0,11% din capital, şi 6,3 milioane de acţiuni Microsoft (circa 0,07% din capital), potrivit rapoartelor autorităţilor de reglementare.

O sursă apropiată conducerii Yahoo a declarat pentru Reuters că directorii companiei se întrunesc de trei ori pe săptămână pentru a discuta oferta Microsoft şi alternativele.

O altă sursă avizată a spus că o decizie majoră va fi luată numai după publicarea rezultatelor trimestriale, pe 22 aprilie. Oferta în numerar şi acţiuni înaintată de Microsoft evaluează în prezent Yahoo la 29,33 dolari/acţiune, ofertă pe care compania de internet o respinge ca fiind prea mică. Înainte de miercurea trecută, Yahoo părea lipsită de alte alternative şi Microsoft ameninţa că va coborî valoarea ofertei dacă aceasta nu este acceptată în termen de trei săptămâni, până pe 26 aprilie.

Acordul cu AOL nu este exclus

Yahoo se apropie de un acord cu Time Warner pentru o fuziune cu AOL, excluzând operaţiunile de acces la internet prin reţele de telefonie, au anunţat miercuri surse avizate.

Un acord ar evalua AOL la 10 miliarde de dolari, Time Warner urmând să contribuie cu numerar în schimbul a 20% din compania mixtă rezultată. Yahoo ar folosi numerarul şi alte fonduri pentru a răscumpăra acţiuni în valoare de mai multe miliarde dolari, la un preţ între 30 şi 40 dolari/acţiune, potrivit surselor.

 “Structura afacerii cu AOL ar putea să fie pentru investitori chiar mai puţin atractivă decât oferta Microsoft”, a declarat un analist din cadrul Jefferies & Co, Youssef Squali.

“Credem că o achiziţie “curată” a Yahoo de către Microsoft este cel mai probabil scenariu”, a adăugat acesta. Un analist din cadrul UBS, Heather Bellini, a fost, de asemenea, de părere că managementului Yahoo îi va fi greu să-i convingă pe acţionari că această alternativă este mai bună decât acordul propus de Microsoft. 

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite