Are Yahoo puterea să spună "nu" Microsoft?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul de 31 dolari pe acţiune oferit este considerat prea mic de cei de la Yahoo. Când Jerry Yang, cofondatorul Yahoo, a primit un telefon joi noaptea de la Steve Ballmer, directorul general al

Preţul de 31 dolari pe acţiune oferit este considerat prea mic de cei de la Yahoo.

Când Jerry Yang, cofondatorul Yahoo, a primit un telefon joi noaptea de la Steve Ballmer, directorul general al Micorsoft, a avut o ultimă confirmare că afacerea pe care o conduce este în cădere liberă. Deja, vineri dimineaţă, Microsoft a făcut publică oferta de preluare a Yahoo pentru 44,6 miliarde de dolari.

Una dintre cele mai mari companii IT din SUA par să fi căzut pradă unui management defectuos, mai ales că, în ultimii ani, Yahoo a iniţiat un mic război de cucerire a pieţei cu rivalul de-o viaţă, Google. Cum Microsoft încearcă să cumpere tot ce se poate transforma în afacere de succes, declinul Yahoo nu a scăpat din "ţinta" gigantului american.

Microsoft îşi argumentează oferta prin evoluţia pieţei de publicitate pe internet şi face referire la poziţia dominantă a grupului Google pe această piaţă. "În prezent, această piaţă este dominată tot mai mult de un singur actor.

Împreună, Microsoft şi Yahoo pot oferi o alegere competitivă, răspunzând mai bine nevoilor clienţilor şi partenerilor", consideră conducerea Microsoft. Totuşi, cei de la Yahoo nu se simt în corzi şi dau semne că au găsit o portiţă se scăpare: o eventuală alianţă cu Google.


Yahoo, posibilă alianţă cu Google


Conducerea Yahoo a declarat că va analiza posibilitatea unei alianţe cu Google, având ca scop respingerea ofertei de preluare din partea companiei Microsoft, ce se ridică la 44,6 miliarde de dolari.

Conducerea companiei ia în calcul reluarea discuţiilor de acum câteva luni privind o alianţă cu firma Google, pentru a avea o alternativă la oferta de preluare făcută Microsoft, potrivit sursei.

La un preţ de 31 dolari pe acţiune, Yahoo consideră că oferta celor de la Microsoft subevaluează compania, spun sursele.

O altă sursă a declarat că Yahoo a fost contactată de mai multe companii media, de telefonie şi financiare. Într-o scrisoare adresată angajaţilor Yahoo, obţinută ulterior de Reuters, conducerea Yahoo anunţă: "Vrem să subliniem faptul că nicio decizie nu a fost luată şi, în ciuda zvonurilor de pe piaţă, nu există niciun proces de fuziune în derulare".

Publicaţia "Wall Street Journal" a anunţat pe site-ul său de internet că directorul executiv al Google, Eric Schmidt, i-a cerut directorului executiv de la Yahoo, Jerry Yang, să sprijine compania pentru a respinge oferta celor de la Microsoft.

Purtătorii de cuvânt de la Yahoo şi Google au refuzat să facă comentarii. Încercarea companiei Yahoo de a găsi o alternativă la oferta celor de la Microsoft ar putea fi considerată o strategie care să determine Microsoft să-şi crească oferta actuală de 44,6 miliarde de dolari.

Potrivit analiştilor, oferta Microsoft de 31 de dolari pe acţiune e foarte subtilă, deoarece presează conducerea Yahoo să recurgă la acţiuni care să scadă valoarea titlurilor Yahoo, estimate la 39-45 de dolari pe acţiune.

Microsoft vizează poziţia dominantă a Google


"Microsoft face achiziţii tot mai agresive. Am văzut cum Microsoft a făcut un pas înainte şi a început să cumpere jucători mari de pe piaţa internaţională. Din punct de vedere strategic, acţiunea lor are logică", a mai spus Breza. "Ştim cu toţii de ce face Microsoft oferta aceasta.

Vrea să îi concureze mai eficient pe cei de la Google. Microsoft are bani şi generează lunar lichidităţi de peste un miliard de dolari, aşa că aceasta poate fi o şansă reală pentru a obţine noi capacităţi", a mai declarat şeful RBC Capital Markets. Breza a adăugat că, din punct de vedere strategic, o astfel de tranzacţie i-ar aduce multe avantaje lui Microsoft, mai ales în ceea ce priveşte căutarea pe internet.

"Yahoo este una dintre cele mai bune mărci de pe internet", a mai spus Breza. Şeful departamentului de tranzacţionare pe pieţele de capital al unei case de brokeraj din Connecticut, Tim Smalls, este surprins însă de valoarea ofertei Microsoft.

"Este şocant! Pentru mine, diferenţa între valoarea de piaţă a acţiunilor Yahoo şi oferta Microsoft pare exorbitantă pentru o afacere în pierdere. Eu personal nu văd cum Microsoft-Yahoo ar putea să concureze Google", a opinat Tim Smalls, citat de Reuters.

"Oferta Microsoft va ajuta însă foarte mult evoluţia de pe piaţă a acţiunilor. Jucătorilor de pe piaţă le plac marile afaceri, anunţul ofertei va mişca agresiv contractele", a mai spus Smalls. "Oferta va fi în atenţia tuturor azi. Mai ales pe o piaţă agitată, unde nervozitatea investitorilor este accentuată, o tranzacţie financiară sau una din domeniul tehnologic poate prinde atenţia pieţei, ceea ce se întâmplă deja", a mai spus Smalls.


Fuziunea Microsoft-Yahoo ridică probleme antitrust


Celălalt mare jucător din piaţă, Google, a ripostat încă de duminică la oferta de 44,6 miliarde de dolari făcută de Microsoft pentru preluarea Yahoo, acuzând Microsoft că încearcă să îşi extindă monopolul de software pentru computere în domeniul internetului. Vicepreşedintele şi reprezentantul legal al companiei Google, David Drummond, a scris într-un articol apărut pe un blog că o combinaţie între Microsoft şi Yahoo ar putea submina concurenţa pe internet şi le-a cerut membrilor consiliilor de administraţie să împiedice fuziunea.

Drummond a comentat că puterea companiei Microsoft se bazează pe zeci de ani de monopol al sistemului de operare Windows, folosit pentru majoritatea computerelor personale, şi pe monopolul Internet Explorer (IE), principalul program folosit de consumatori pentru navigarea pe internet.

Fuziunea propusă de Microsoft cu Yahoo ar combina primii doi furnizori de e-mail, de mesagerie instantă şi de portaluri de internet, ce reprezintă un punct de plecare pentru sute de milioane de utilizatori ce caută informaţii pe internet. Reprezentantul Google a adăugat că Microsoft ar putea încerca să favorizeze serviciile Microsoft şi Yahoo prin direcţionarea utilizatorilor spre pagini de internet pe care le deţin în loc să permită clienţilor să aleagă surse concurente.


Posibil monopol al programelor software pentru calculatoare


Conducerea Microsoft a transmis că Google, nu propria companie, este cea pe care regulatorii antitrust ar putea-o împiedica să cumpere Yahoo Inc, în contextul în care Google domină sectorul de căutare pe internet. Conducerea Microsoft a argumetat pe baza statisticilor din industrie, care arată că Google deţine 75% din cota de piaţă a motoarelor de căutare pe internet. Potrivit aceloraşi date, Yahoo are o cotă de piaţă de 16% şi Microsoft de 3%.

După oferta Microsoft, acţiunile Yahoo au urcat cu 56%

După ce Microsoft a făcut publică oferta de preluare de 44,6 miliarde de dolari, în acţiuni şi numerar, acţiunile Yahoo au înregistrat o creştere de 56% în predeschiderea pieţei bursiere. Microsoft a anunţat că oferă 31 dolari/acţiune pentru preluarea Yahoo, cu 62% mai mult faţă de nivelul de tranzacţionare al acţiunilor Yahoo la închiderea şedinţei bursiere de joi de pe piaţa Nasdaq. "Respectăm în mod deosebit compania Yahoo", a arătat, într-un comunicat, directorul general al Microsoft, Steve Ballmer.

"Împreună cu Yahoo, putem oferi un pachet de soluţii foarte atractiv pentru clienţi, edituri şi companii de publicitate, în timp ce vom ajunge să fim mai bine poziţionaţi pe piaţa serviciilor online", a adăugat şeful Microsoft. Reprezentanţii Microsoft au arătat că au identificat patru zone de activitate care vor genera sinergii de cel puţin un miliard dolari anual pentru entitatea rezultată prin fuziune. Cotaţia acţiunilor Yahoo a urcat cu 56% în predeschiderea pieţei, până la 29,95 dolari/acţiune, ca urmare a anunţului.

Şi indicele contractelor la termen (futures) a urcat brusc după publicarea ofertei de preluare. Reprezentanţii Microsoft consideră că ar putea încheia tranzacţia în al doilea semestru al lui 2008, estimând că proiectul ar putea obţine toate autorizaţiile necesare de la autorităţile de reglementare. "Nu sunt foarte surprins de această ofertă, în condiţiile în care acţiunile Yahoo se ieftineau tot mai mult", a comentat directorul administrativ al RBC Capital Markets, Robert Breza, citat de Reuters.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite