Viitorul în IT: mobilitate, divertisment şi securizarea informaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezvoltarea industriei IT&C va permite accesul tot mai multor utilizatori la tehnologiile de ultimă oră. Internetul ne invadează şi ne influenţează din ce în ce mai mult viaţa.

Dezvoltarea industriei IT&C va permite accesul tot mai multor utilizatori la tehnologiile de ultimă oră.

Internetul ne invadează şi ne influenţează din ce în ce mai mult viaţa. Specialiştii prevăd că 2008 va marca începutul unei noi etape, de introducere a unor reglementări care să sporească încrederea în mediul online. O astfel de reglementare va viza generalizarea autentificării utilizatorilor.


Grupul Tehnologie, Media şi Telecomunicaţii (TMT) din cadrul Deloitte Touche Tohmatsu a făcut publice previziunile pe anul 2008 pentru industria tehnologiei informaţiilor. "Anul 2008 va fi un an bogat în evenimente pentru sectorul tehnologiei informaţiilor.


Datorită faptului că din ce în ce mai mulţi utilizatori, comercianţi şi organisme de reglementare solicită date de autentificare va fi din ce în ce mai greu ca utilizatorii de internet să-şi păstreze anonimatul. Percepţia faţă de nanotehnologie se va îmbunătăţi pe măsură ce consumatorii vor începe să conştientizeze că aceasta are un impact pozitiv asupra mediului.

Tehnologia LED va înlocui becul incandescent. În ceea ce priveşte computerele, principalele câştiguri nu vor rezulta din vânzarea acestora, ci mai degrabă din vânzarea serviciilor, îndeosebi a acelor servicii destinate protecţiei datelor", a declarat Dariusz Nachyla, partener TMT în Central Europe în cadrul Deloitte. Specialiştii spun că, la nivel global, sectorul tehnologiei informaţiilor va influenţa din ce în ce mai multe sectoare de activitate, prin implementarea de tehnologii mai noi sau mai vechi, dar resuscitate, aşa cum este de pildă nanotehnologia.


Cei trei Bio


Din ce în ce mai mult, viaţa indivizilor şi a corporaţiilor va fi afectată de biotehnologie, bionică sau biometrie.
Gradul de relaţionare interpersonală va creşte, punând şi mai mult în evidenţă cele două direcţii evidente apărute prin prisma internetului: necesitatea protejării anonimităţii împotriva unei protecţii a identităţii autentificate. "Deşi ne-a oferit mai multă libertate de comunicare prin bloguri, comentarii, upload-uri, chat room-uri sau enciclopedii, internetul a devenit uneori terenul abuzurilor.

Deoarece prezenţa online este astăzi o necesitate, iar tot mai multe afaceri se desfăşoară prin intermediul reţelelor digitale, această direcţie de dezvoltare spre autentificarea online va duce la creşterea încrederii în tranzacţiile prin intermediul internetului şi la implicarea puternică a autorităţilor de reglementare'', a spus Adrian Stanciu - Senior Associate Corporate Finance Deloitte România.


"Noile direcţii de dezvoltare tehnologică vor presupune portabilitate, prezenţă online, dar şi din ce în ce mai mult divertisment. Astfel, producătorii şi distribuitorii de echipamente tehnologice se vor axa pe cele specializate pentru business, jocuri şi divertisment, pe o tot mai necesară mobilitate, dar şi pe oferirea de servicii complementare, precum cele de protecţie a datelor.


Având în vedere scăderea costurilor de producţie şi a marjelor de profit, cât şi creşterea necesităţii portabilităţii, vor creşte vânzările de astfel de echipamente, de tipul notebook-urilor, utilizatorii preferând avantajul acestora şi conectarea lor cu alte echipamente mobile, dezvoltând astfel serviciile de integrare de sistem'', a declarat Adrian Stanciu - Senior Associate Corporate Finance din cadrul departamentului de Consultanţă Financiară al Deloitte România.


Business, jocuri şi divertisment


În România, decalajul evident cauzat de diferenţele de dotare tehnologică se va menţine în continuare. Totuşi, "magia" acestui sector este tocmai caracterul său de transferabilitate către alte sectoare, precum şi rapida şi uşoara implementare, chiar şi în situaţii de decalaj tehnologic. În condiţiile unui necesar din ce în ce mai mare, România se va confrunta în continuare cu lipsa personalului specializat în sectorul tehnologic, iar investiţiile se vor concentra către modernizarea infrastructurii şi stimularea pieţei echipamentelor de stocare a datelor.
Avansul tehnologic va însemna întotdeauna noi concepte de standard, fapt care va duce la amplificarea concurenţei între giganţii din industrie.


Totuşi, odată cu unificarea unor standarde digitale şi finalizarea războaielor formatelor (de exemplu, Blu-ray vs HD DVD) vor lua avânt anumite medii de stocare, deschizând atât drumul echipamentelor hardware care s-au impus, cât şi a software-urilor şi serviciilor conexe.


Mulţi comentatori au declarat nu de puţine ori că internetul aduce printre altele un mare avantaj, şi anume anonimitatea. Cu toate acestea, 2008 pare a fi anul în care organismele de reglementare, utilizatorii şi comercianţii online vor creşte numărul solicitărilor privind autentificarea utilizatorilor care încheie tranzacţii prin internet.


"Cu toate că iniţial a fost considerată drept un afront la adresa libertăţii, autentificarea online pare să fie destul de propice pentru afaceri şi utilizatori. De exemplu, creşterea încrederii consumatorului în comerţul electronic, licitaţii online, chat-uri şi alte site-uri pe care se fac tranzacţii va contribui la o dezvoltare stabilă, înfrângerea temerilor legate de volumul crescut de fraude online sau alte comportamente maliţioase. Imaginea publică a nanotehnologiei - manipularea materiei la nivel atomic sau molecular - a avut recent de suferit.

În ciuda potenţialului său, nanotehnologia a înspăimântat publicul mai mult decât l-a captivat.
Pe lângă neîncrederea crescută manifestată faţă de nanotehnologie, au existat de asemenea şi numeroase preocupări legate de impactul acesteia asupra mediului. Este din ce în ce mai evident că nanotehnologia poate avea un rol important în vindecarea planetei, mai degrabă decât în lezarea ei. Prin urmare, se pare că, în 2008, nanotehnologia nu va mai fi atât de blamată, iar oamenii vor începe să conştientizeze potenţialul acesteia.


De la apariţia primului computer, volumul şi valoarea datelor stocate în calculatoare au crescut considerabil. În 2008, unii posesori de computere vor investi considerabil în programe antivirus, back-up de date online şi asigurări privind ciclul de viaţă al computerelor, investiţii care vor depăşi cu mult costul de achiziţionare al calculatorului.


Această tendinţă poate fi observată nu doar în cazul calculatoarelor, ci şi în cazul altor dispozitive: MP3-uri, telefoane mobile, sisteme DVR, hard drive-uri externe. Toate aceste dispozitive stochează date în diferite formate.


Divizare digitală pentru giganţii industriei


Divizarea afectează acea categorie de oameni care deţine sau doreşte să acceseze date digitale, dar se află în imposibilitatea de a le accesa.


Divizarea digitală poate fi extrem de neplăcută în momentul în care tipuri de sisteme de fişiere multiple limitează utilitatea computerelor. În cadrul industriei IT&C au existat întoteauna tensiuni între dorinţa companiilor de a deţine drepturile de exclusivitate asupra produselor software şi hardware şi dorinţa companiilor şi utilizatorilor individuali de a avea standarde stabile şi robuste.


În ceea ce priveşte stocarea datelor, tensiunea se va amplifica pe parcursul anului 2008, iar mulţumirea ambelor tabere pare a fi o adevărată provocare. Previziunile pe anul 2008 au la bază informaţii colectate în urma discuţiilor purtate cu clienţii firmelor membre Deloitte, cu analiştii din industria Tehnologiei, Media şi Telecomunicaţiilor, precum şi interviuri la care au participat directori de companii din domeniul TMT din întreaga lume.


La realizarea previziunilor au participat peste 6000 parteneri, directori şi senior manageri din cadrul firmelor membre Deloitte, specializaţi în industria TMT.

Piaţa PC înainte de aderarea la UE

Creştere modestă în 2006 (5,9% volum, 6,9% valoare)
Valoare piaţă 2006: 503 milioane USD
Număr de unităţi PC livrate: 643.812
Tehnologia desktop a continuat să domine piaţa
Vânzările notebook au crescut extrem de rapid (59,4% unităţi şi 49,5% valoare)
Procesoarele ieftine au fost cele mai cautate, însă decalajul s-a redus faţă de cele puternice
Principalii vectori ai creşterii au fost retail-ul şi sectorul IMM
Aderarea UE a reprezentat un inhibitor pentru piaţă, datorită incertitudinii în răndul consumatorilor privind evoluţia preţurilor şi a reglementarilor postaderare

Ce aşteptăm de la piaţa PC până în 2011:

Sectorul românesc IT&C va beneficia, în perioada 2007-2013, de fonduri europene în valoare de 380 milioane de euro
Piaţa jocurilor video s-ar putea extinde cu 50% în următorii patru ani, deoarece se estimează că va atrage foarte mulţi utilizatori fără experienţă. În lume există 150 milioane de oameni care folosesc jocurile video şi alte două miliarde care sunt gata să joace
Revenirea ritmului de creştere în 2007 (aproximativ +30%, total unităţi vândute)
Desktop va pierde teren în favoarea Notebook
Evoluţia cursului RON/USD va continua să "umfle artificial" valoarea pieţei, însă va permite configuraţii mai puternice
Factori de creştere: retail, fonduri structurale, informatizarea în sectorul public şi IMM, ieftinirea tehnologiilor şi componentelor, creşterea economică generală

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite