VIDEO BrainDriver: Maşina condusă doar cu mintea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de cercetători germani a creat o maşină care poate fi condusă doar cu gândul. Maşina foloseşte tehnologia BrainDriver, care permite şoferului să conducă maşina fără a manevra volanul.

Şoferul îşi pune pe cap un instrument special, creat iniţial pentru jocurile video, care are 16 senzori legaţi de electronica maşinii, prin tehnologia wireless. Maşina răspunde dacă şoferul gândeşte că trebuie să o ia la stânga, la dreapta, să meargă mai repede sau mai încet.

Proiectul a fost creat de echipa AutoNOMOS, din Grupul de Inteligenţă Artificială de la Universitatea Freie din Berlin, condus de profesorul Raul Rojas.

Tehnologia BrainDriver funcţionează cu ajutorul mai multor echipamente instalate pe maşină, precum camere video, radare şi senzori laser care oferă maşinii o perspectivă 3D a împrejurimilor.

Înainte de a folosi maşina, şoferul face un training mental care îl ajută să înveţe să mute obiecte virtuale doar gândind că o face.

Cercetătorii testează în prezent prototipul pentru a vedea dacă va putea fi folosit într-o zi.

"Aplicaţia BrainDriver este la faza de demonstraţie, nu este încă tehnologie, dar pe termen lung o interacţiune om-maşină ca aceasta ar avea un potenţial uriaş alături de conducerea autonomă", a spus profesorul Raul Rojas pentru site-ul IEEE Spectrum.

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite