Telefonia mobilă 3G prinde greu în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 681.000 de clienţi utilizau, la sfârşitul anului 2006 noile tehnologii de comunicaţie După aproape doi ani de la lansare pe piaţa românească, telefonia mobilă de

Aproximativ 681.000 de clienţi utilizau, la sfârşitul anului 2006 noile tehnologii de comunicaţie

După aproape doi ani de la lansare pe piaţa românească, telefonia mobilă de generaţia a treia (3G) a reuşit să atragă numai 3,89% din totalul de aproximativ 17,5 milioane de clienţi ai telefoniei mobile. Costurile relativ ridicate la abonamentele 3G, dar şi la terminalele compatibile orientează aceste servicii în special către reprezentanţii mediului de afaceri.

"Adopţia 3G va fi accelerată foarte mult şi de accesibilitatea terminalelor, în momentul în care telefoanele mobile cu capacităţi 3G vor fi disponibile utilizatorilor la preţuri mai reduse", a explicat, pentru Adevărul, Liliana Solomon, CEO Vodafone România. Şi Andra Călin, corporate&data services manager la Orange România, estimează că piaţa 3G se va dezvolta pe măsură ce acoperirea reţelei 3G va creşte, gama de terminale compatibile 3G se va diversifica, iar preţul va deveni accesibil pentru un segment mai mare de clienţi.

Cu cinci ani în urma ţărilor vest-europene

Serviciile 3G au ajuns în ţara noastră cu aproximativ cinci ani mai târziu faţă de ţările vest-europene, iar Vodafone a fost primul operator care le-a lansat, în aprilie 2005. Cu toate că întârzierea se resimte, în prezent, în numărul scăzut de utilizatori, reprezentanţii operatorilor de telefonie mobilă sunt de părere că a prezentat avantajul experienţei indirecte al impactului noii tehnologii pe celelalte pieţe. "Acest decalaj s-a dovedit în avantajul utilizatorilor români, deoarece s-au "ars", practic, multe etape pe care pieţele dezvoltate au fost nevoite să le parcurgă până când investiţiile în tehnologia 3G şi-au dovedit eficienţa şi utilitatea", subliniază oficialul Vodafone. La sfârşitul lui decembrie 2006, Vodafone număra 298.000 de clienţi în reţeaua 3G, în timp ce Orange avea 383.000 de clienţi broadband (EDGE + 3G), depăşind previziunile iniţiale de 250.000 de utilizatori broadband.

Decalajul faţă de ţările din Europa de Vest se resimte şi în acoperirea la nivel naţional. De exemplu, serviciile 3G broadband (HSDPA) (n. red. - care permit accesul clienţilor la internet în bandă largă, la viteze de până la 1,4 Mb/s, de patru ori mai mari faţă de viteza furnizată de 3G), asigurate de Vodafone, sunt disponibile în momentul de faţă în şapte oraşe din ţară (în Bucureşti, Cluj-Napoca, Braşov, Constanţa, Craiova, Timişoara, şi Iaşi) şi în 21 de ţări în roaming, în timp ce Orange anunţă pentru acest an lansarea tehnologiei HSDPA. Reţeaua 3G dezvoltată de Orange este disponibilă în 20 de oraşe, iar EDGE are acoperire naţională.

Primul telefon mobil HSDPA în acest an

Cei doi operatori de telefonie mobilă care asigură deja astfel de servicii au programat, pentru 2007, lansarea de noi produse. Astfel, în zona servicii, Vodafone anunţă viteze de transfer a datelor de până la 3,6 Mb/s. "În acest an vom lansa şi primul telefon mobil HSDPA, iar pentru companii vom pune la dispoziţie Routerul wireless, în trimestrul al doilea din acest an", spune Liliana Solomon. La rândul său, pe lângă lansarea serviciilor 3G broadband, Orange îşi propune să aducă pe piaţa noastră apelul video între mobil şi PC-ul dotat cu o cameră video, servicii de supraveghere video, servicii de mesagerie video, videoconferinţă.

Concurenţa dintre operatori se intensifică

Dacă Vodafone şi Orange şi-au făcut deja un nume şi pe piaţa serviciilor 3G, RCS&RDS şi Telemobil vor trebui să investească masiv în campanii de promovare. Cei doi operatori au obţinut licenţele 3G în octombrie 2006 şi, până în prezent, au achitat prima tranşă a tarifului de eliberare a spectrului de frecvenţă.

Operatorul serviciului de telefonie mobilă Zapp va lansa oferta comercială completă de servicii 3G în prima jumătate a anului 2008, în cele mai mari 19 oraşe din România. "Lansarea va fi precedată de testarea precomercială a infrastructurii aferente în Bucureşti, până la sfârşitul anului 2007. Implementarea proiectului a început chiar din luna ianuarie a acestui an, simultan în Bucureşti şi în alte 18 oraşe din ţară", a precizat, pentru Adevărul, Carmen Lazăr, Head of Corporate Affairs Zapp.

Până în prezent, operatorul de telefonie mobilă a solicitat, de la Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI), un milion de numere pentru serviciile 3G. Şi compania RCS&RDS a primit, în urma solicitării, tot un milion de numere pentru aceste servicii. Operatorul testează, astăzi, propria reţea de telecomunicaţii de generaţia a treia. "Va fi vorba despre un apel de test", ne-au declarat reprezentanţii RCS&RDS.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite