Telefoanele mobile contrafăcute în China invadează piaţa românescă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai vizate modele sunt aparatele producătorului finlandez Nokia, însă nici SonyEricsson, nici Samsung nu au scăpat de falsuri În prezent nu mai găseşti un tricou, un blue jeans

Cele mai vizate modele sunt aparatele producătorului finlandez Nokia, însă nici SonyEricsson, nici Samsung nu au scăpat de falsuri

În prezent nu mai găseşti un tricou, un blue jeans ori vreun pantof sport de marcă care să nu fie grosolan copiat de chinezi. Dacă până acum se rezumau doar la astfel de produse, mai nou, asiaticii se "aruncă" la chestii ceva mai complicat de falsificat. Şi aici pot fi incluse automobile, pe străzile din Beijing modele "furate" de la Volkswagen, chiar Mercedes ori BMW fiind omniprezente

Evident, maşinile intră mai greu pe piaţa autohtonă, din varii motive, unul fiind chiar lipsa de interes a românilor pentru un BMW, Audi sau Mercedes copiat la indigo. Altfel stau treburile când produsul contrafăcut este un telefon mobil, pentru că acesta se falsifică mult mai uşor, evident, transportul lui şi comercializarea pe piaţa terminalelor GSM din România fiind la fel de uşor de făcut.

Spre marea noastră fericire, astfel de aparate nu se găsesc în magazine, ci doar pe site-urile specializate în vânzarea de produse IT&C. Nu mai puţin de două treimi din "celularele" comercializate pe piaţa românească intră în ţară pe căi neoficiale. Cel puţin aşa sună avertizarea principalilor producători de asemenea aparate.

Nokia, cel mai falsificat producător de celulare

Finlandezii de la Nokia sunt principala ţintă a falsificatorilor chinezi, în special modele vârf de gamă, precum cele din seria "N", cum ar fi N 70 sau N 95. Dacă modelele finlandezilor ajung să coste în magazine chiar şi peste 2.000 de lei, variantele chinezeşti sunt mult mai ieftine, cu preţuri între 600 şi 800 de lei. Dacă în magazine nu prea se găsesc astfel de mobile, site-urile de profil sunt pline de anunţuri ce te îmbie să cumperi un " Nokia" N 73, dual sim ori un "Veptu" la numai 600 de lei.

Greig Williams, director general Nokia pentru Ungaria şi România, spune că recunoaşterea importanţei siguranţei în ceea ce priveşte utilizarea produselor reprezintă obligaţia fundamentală în demersul de a minimiza fenomenul de producţie şi distribuţie a materialelor contrafăcute". Oficialul Nokia a mai spus că cei care comercializează produse contrafăcute folosesc preţurile reduse ca strategie pentru a atrage cumpărătorii.

Cu toate acestea, este important ca utilizatorii să înţeleagă că aceste preţuri avantajoase se obţin prin eliminarea unor elemente de siguranţă ale produselor, reducând astfel nivelul de siguranţă oferit de produse, consideră Greig Williams.

"Compania Nokia îşi asumă angajamentul de a oferi publicului român experienţe de o calitate şi valoare superioare. Vom continua să luăm măsuri pentru a ne asigura că am făcut tot ce era posibil pentru a descuraja comercializarea de produse Nokia contrafăcute, măsuri care includ dezvoltarea relaţiilor cu anumiţi parteneri şi distribuitori", a mai declarat Greg Williams.

După cum ştiu numai chinezii, aparatele sunt grosolan copiate, la fel lucrate, meniurile, multe dintre ele, sunt în chineză şi au aspect de sorcovă multicoloră. Evident, calitatea aparatelor lasă mult de dorit, chiar dacă la capitolul dotări nu stau chiar slab. Ecran TFT de 260 de culori, touchscreen, sonerii polifonice pe 64 de canale, cu posibilitatea redării de melodii în format mp3, carduri de memorie de 256 sau 512 Mb, redare video în formate 3gp, mp4, iar camerele sunt de 1,3 sau chiar 2 megapixeli.

Ba mai mult, în pachet găsiţi două baterii de 850 mAh, încărcător de priză pentru sistemul pe 110 sau cel de 220V, încărcător de birou, cablu usb şi handsfree stereo. "Mai ieftin de atât, chiar că nu găsesc", aţi fi tentaţi să spuneţi, însă gândiţi de două ori înainte de a "arunca pe fereastră" şase, şapte milioane de lei. Asta pentru că, în primul rând, nicio autoritate din România nu controlează aceste aparate atunci când intră pe piaţă. Aşa că nu ştiţi ce nivel de radiaţii emit aceste aparate, dacă sunt compatibile GSM, dacă bateriile sunt conforme cu normele europene ori dacă programele soft sunt testate şi garantate.

Cât despre programe de garanţie a acestor aparate, nici nu are rost să mai vorbim, pentru că cei care le vând se jură că aparatele funcţionează perfect, singura garanţie fiind, "dacă se strică, vii la mine şi-l schimbăm!".

Falsurile chinezeşti, o afacere înfloritoare

Cei de la Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC) spun că piaţa telefoanelor mobile din România este invadată de multe modele contrafăcute sau de calitate slabă cu emisii SAR (Rata Specifică de Absorbţie a radiaţiilor emise de telefon în momentul utilizării) destul de ridicate.

Aceasta trebuie să fie de maximum doi waţi pe kilogram, nivel acceptat în Europa, în România însă există telefoane cu SAR ce depăşesc această valoare. Nu se poate aprecia, cel puţin pe moment, cam câte astfel de telefoane mobile contrafăcute au intrat pe piaţa românească, însă dacă o să aveţi curiozitatea să intraţi pe site-urile unde se vând terminale GSM, o să constataţi că din zece anunţuri, cel puţin trei sunt pentru "Nokia" sau "Veptu". Mai trist este că persoanele care le vând sunt pur şi simplu asaltaţi, pentru că nu mai fac faţă comenzilor.

Am sunat un astfel de negustor care mi-a declarat că se ocupă cu vânzarea de telefoane mobile pe internet de foarte mult timp şi că aparatele de firmă nu mai reprezintă o afacere, cei mai mulţi bani ieşind din vânzarea unor astfel de chinezării. Evident că nu a vrut să spună cu cât le achiziţionează din China, însă dacă la noi, un astfel de aparat ajunge să coste cam şase-opt milioane de lei, depinde de dotări, probabil că prin talciocurile din Beijing se găsesc undeva pe la două sau trei milioane de lei.

Pentru că aceia care se ocupă cu comercializarea unor astfel de mobile nu îşi pun adaosuri mai mici de 50%. De adus astfel de telefoane mobile este relativ uşor, un drum până în China fiind de ajuns, dar poate mai ieftin ar fi să ai cetăţeni chinezi care să-ţi aducă direct marfa.

Altfel, rămâne clasica comandă la furnizor. O afacere înfloritoare, care a reuşit deocamdată să treacă neobservată de autorităţile române, pentru că până acum nu am văzut la jurnalele de ştiri sau prin ziare cazuri de persoane prinse cu 50-100 de telefoane mobile în valiză, cărora li s-a confiscate marfa.

Dacă din partea autorităţilor chiar nu trebuie să avem pretenţii în aplicarea legii, datele problemei se schimbă când vine vorba de sucursalele româneşti ale marilor companii producătoare, precum Nokia, Samsung sau SonyEricsson. Acestea se mulţumesc doar să condamne, cu jumătate de gură, falsurile grosolane intrate pe piaţă.

Chiar dacă în prezent fenomenul nu este îngrijorător, pentru că astfel de aparate probabil că însumează cel mult 5% din totalul de terminale GSM vândute la noi, pe viitor s-ar putea ca aceste chinezării să împânzească piaţa autohtonă. Şi exemple în acest sens sunt destule, poate cel mai elocvent fiind cel al textilelor, care au reuşit să falimenteze sute de mici făbricuţe de îmbrăcăminte de pe la noi. Bineînţeles că fabrici de telefoane mobile nu există în România, cel puţin pe moment, însă, calitatea şi mai ales gradul de securitate al acestor terminale GSM ar trebui să dea de gândit autorităţilor, dar mai ales cumpărătorilor.

Pentru că telefoanele mobile chinezeşti contrafăcute se vând pentru simplul motiv că există cerere, ba chiar una destul de mare. Toţi ne dorim un mobil preformant, la preţuri derizorii, însă, mai bine alegeţi un aparat ceva mai slab, ca performanţe, însă produs de o marcă de renume, nu de chinezi, pe prispa din spatele casei sau pe vreun vapor ce transportă diverse mărfuri.

Holograma, o garanţie a produsului original

Producătorii sau firmele care importă telefoane mobile ar trebui să aplice atât pe baterie, cât şi în interiorul telefonului mobil sub baterie, o hologramă.

Acest simbol oferă garanţia că aparatul este original, precum şi accesul la service autorizat şi siguranţa investiţiei făcute, dar şi o perioadă extinsă de garanţie. Aplicarea hologramei înseamnă costuri în plus pentru producătorii sau importatorii de telefoane mobile şi accesorii.

În România, chiar în multe lanţuri de magazine mari, cât şi în cele ale reţelelor de telefonie mobilă se vând terminale care nu au această hologramă sau este prezentă doar pe baterie. Lipsa hologramei poate ascunde probleme de funcţionare de la lipsa semnalului sau semnal instabil şi până la lipsa unor aplicaţii precum MMS-ul, care ne este întotdeauna testat la achiziţie.

Pe lângă aparatele flasificate prin China, o altă mare problemă o reprezintă terminalele GSM aduse de prin Occident şi decodate la noi. În ţară sunt aduse sute de mii de aparate destinate altor pieţe şi care sunt decodate pentru a putea fi folosite pe reţelele operatorilor locali. Decodarea, care implică modificarea softului,
este considerată o contrafacere şi este ilegală.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite