Taxa verde se va reflecta în preţul electronicelor şi electrocasnicelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumatorii vor scoate din buzunar bani în plus pentru cumpărarea produselor electronice şi electrocasnice, ca urmare a aplicării taxei de mediu pentru colectarea şi gestionarea aparatelor

Consumatorii vor scoate din buzunar bani în plus pentru cumpărarea produselor electronice şi electrocasnice, ca urmare a aplicării taxei de mediu pentru colectarea şi gestionarea aparatelor uzate. Taxa se va încasa începând cu data de 30 aprilie şi este stabilită şi încasată de producătorii şi importatorii acestui gen de produse.

Românii vor plăti, începând de la sfârşitul lunii aprilie, taxa verde impusă de autorităţile române pentru reciclarea aparatelor electrice şi electronice uzate. Cuantumul taxei va fi stabilit de producătorii şi comercianţii de aparate electronice şi electrocasnice, pe baza evaluărilor proprii privind costurile colectării şi gestionării acestui tip de deşeuri. Potrivit preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), Ioan Gherheş, până în acest moment a fost stabilit numai cuantumul costurilor de reciclare pentru produsele de tehnică de calcul şi televizoare, care se ridică la 70.000 de lei vechi.

138 de puncte de colectare a electronicelor şi electrocasnicelor uzate

"S-au vehiculat diverse sume, acestea sunt estimări privind colectarea şi gestionarea deşeurilor electronice. Legislaţia europeană permite productorilor şi importatorilor să introducă un adaos la preţul de vânzare al produselor care să acopere aceste costuri. Această taxă va intra în conturile producătorilor şi importatorilor sau a asociaţiilor de profil, nu este stabilită şi nu va fi încasată de către statul român", a declarat Ioan Gherheş într-o conferinţă de presă. El a explicat că, pentru a facilita activitatea de gestionare a deşeurilor de echipamente electronice şi electrocasnice, primăriile trebuie să identifice şi să ofere spaţii adecvate pentru colectarea aparatelor uzate de la populaţie. Acestea sunt responsabile cu amenajarea centrelor, potrivit Ordonanţei nr. 61 din 2006. În cazul nerespectării prevederilor legislative, autorităţile vor aplica amenzi pentru neîndeplinirea obligaţiilor cuprinse între 3.000 lei şi 15.000 lei, atât primăriilor, cât şi agenţilor economici.

Până în prezent au fost înfiinţate 138 de puncte de colectare a electronicelor şi electrocasnicelor uzate, din care 101 sunt funcţionale. La nivelul Bucureştiului au fost prevăzute şapte astfel de centre de colectare.

Ţinta de colectare pentru 2008, patru kilograme/cap de locuitor

Potrivit estimărilor ANPM, bazate pe declaraţiile importatorilor şi producătorilor de produse electronice şi electrocasnice, la o cantitate de 335.000 de tone de astfel de produse introduse pe piaţă în 2006, ar rezulta o cantitate de 35.000 tone de deşeuri de diverse echipamente electronice şi electrocasnice. "Nu putem aprecia că toate aceste produse vor deveni deşeuri. Din evidenţele noastre, cele mai mari cantităţi de astfel de deşeuri vor fi din categoria aparate de uz casnic", a precizat Ioan Gherheş.

Oficialul ANPM a subliniat că, potrivit directivei Uniunii Europene, la nivelul anului 2008, ţinta de colectare care trebuie atinsă este de patru kilograme de astfel de deşeuri pe cap de locuitor. Însă România a obţinut o perioadă de tranziţie în ceea ce priveşte ţinta de colectare, propunând o cantitate de trei kilograme/cap de locuitor, în anul 2007. "În anul 2006 s-au colectat 0,5 kilograme de astfel de deşeuri pe cap de locuitor. Avem în vedere reconsiderarea ţintei. Până la jumătatea acestui an vom avea o imagine clară a ceea ce vom colecta", a afirmat Gherheş.

Totodată, autorităţile au în vedere introducerea unei garanţii financiare, impusă producătorilor şi importatorilor de produse elctronice şi electrocasnice, pentru ca statul să se asigure că aceştia vor realiza ciclul de colectare şi reciclare a acestor deşeuri.

Taxa verde este stabilită în conformitate cu Directiva EC/96/2002 a Uniunii Europene, în România fiind stabilită şi încasată de producătorii şi importatorii acestui gen de produse prin intermediul a trei asociaţii de profil care îi reprezintă. ECO TIC este una dintre ele şi se ocupă cu echipamentele din domeniul IT&C şi al electronicelor de consum. Cele trei asociaţii reunesc aproape 80% din totalul producătorilor şi importatorilor de astfel de produse pe piaţa românească.

Tehnologie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite