Studiu: Două treimi dintre românii de la oraş folosesc internetul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape două treimi dintre românii din mediul urban folosesc internetul, iar dintre aceştia 71,4% îl accesează zilnic, în special de acasă, arată un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

Potrivit studiului "Românii şi Internetul", un sfert dintre respondenţi se declară "foarte interesaţi" de internet, 37% "interesaţi", iar 18% spun că nu sunt interesaţi de internet.  Pe de altă parte, 96% dintre români susţin că folosesc internetul pentru informare, 83% pentru e-mail şi 30% pentru cumpărături şi plata facturilor.

În privinţa timpului pe care utilizatorii români îl petrec pe net, o treime navighează între o oră şi trei ore pe zi, iar aproape 30% nu depăşesc o oră.

În România, cel mai utilizat browser este Google Chrome (34,3%), apoi Mozilla Firefox (30,6%) şi de Internet Explorer (27,8%). La categoria "cel mai utilizat motor de căutare" majoritatea covârşitoare utilizează Google (89,2%), iar la mare distanţă se situează Yahoo! (8,8%).

Nu la fel stau lucrurile când vine vorba despre e-mail, cel mai folosit serviciu este Yahoo! (76,1%). Următoarele în preferinţe, dar mult mai puţin utilizate sunt Gmail (9,2%) şi Hotmail (1,8%).

Pentru serviciul de mesagerie, supremaţia este deţinută tot de Yahoo! Acesta este folosit de către 71,3% dintre respondenţi.  Google talk este accesat de 10,5% dintre români, Skype de 5,3%, iar "Windows messenger"  de 2,5%.

În legătură cu furnizorii de servicii de internet, studiul relevă că mai mult de jumătate dintre utilizatorii sunt clienţi ClickNet/Romtelecom (52%), următorii clasaţi fiind RCS&RDS (21%) şi UPC (9%). În acelaşi timp, 4% dintre utilizatorii de internet din România se conectează prin servicii furnizate de principalii doi operatori de telefonie mobile, Orange (2%) şi Vodafone (2%).

Studiul privind utilizarea Internetului în România şi comportamentul internautic al românilor a fost realizată în perioada 23-24 februarie, pe un eşantion de 1.146 de persoane din mediul urban.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite