Străinii din IT-ul românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sectorul autohton de software şi servicii a atras atenţia firmelor străine care, în ultimul an, au făcut tranzacţii de 14,4 milioane de euro. Polonezii de la Asseco şi africanii de la Naspers au bifat cele mai mari tranzacţii din IT-ul românesc în ultimul an, în valoare de peste 10 milioane de euro.

Achiziţia companiilor IT de pe piaţa românească a devenit metoda preferată de extindere a marilor companii internaţionale. Numai în 2009, valoarea tranzacţiilor din domeniu s-a ridicat la aproape 15 milioane de euro.

Iar cea mai mare dintre ele a fost efectuată de Asseco South Eastern Europe, cel mai mare furnizor de aplicaţii software şi integrator de sisteme din regiune. Asseco a plătit 7,7 milioane de euro pentru preluarea integrală a companiei Probass, ce oferea soluţii software băncilor. Însă această tranzacţie nu este prima de acest gen în care sunt implicaţi cei de la Asseco.

În urmă cu trei ani, compania a preluat câte 70% din acţiunile companiilor Fiba Software şi Net Consulting, plătind 5,8 milioane de euro, respectiv 9,7 milioane de euro. „Sectorul IT este fragmentat, străinii au cumpărat bucăţi de afaceri, iar preţul a reflectat de multe ori aşteptările optimiste ale investitorilor, care mizează pe dezvoltarea pieţei de IT în viitor", arată Michael Weiss, vicepreşedintele firmei de consultanţă A.T Kearney şi coordonatorul biroului din România.

El spune că şi în 2010 putem să ne aşteptăm la tranzacţii, însă de valori mici. Investiţiile poloneze însă nu s-au oprit aici. Anul acesta, firma poloneză NetMedia a cumpărat 70% din firma de turism C&D Solutions, ce include site-urile AllSeasons.ro şi TourismGuide.ro. Valoarea tranzacţiei nu a fost însă anunţată.

Sector fragmentat

Omul de afaceri Marius Ghenea, care deţine Fit Distribution, spune că piaţa este fragmentată, însă este normal pentru că vorbim de o industrie care a pornit de la zero. „Vorbim de companii mici, cu o capitalizare redusă, care se bazează pe investiţii private", arată Ghenea.

Tot anul trecut, fondul de investitii 3TS Cisco Growth a preluat un pachet minoritar din acţiunile Internet Corp, care deţine wall-street.ro sau kudika.ro.

Tranzacţia s-a ridicat la aproximativ două milioane de euro. De asemenea, gigantul sud-african Naspers a cumpărat în 2009 site-ul autovit.ro pentru 4,7 milioane de euro.

Top 3 tranzacţii

- Asseco preia Probass - 7,7 milioane de euro.
- Naspers cumpără autovit.ro - 4,7 milioane de euro.
- 3TS Cisco Growth cumpără un pachet minoritar din Internet Corp - 2 milioane de euro.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite