Stocarea datelor tridimensional pe discurile magnetice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hard discurile au ajuns la un punct de cotitură în privinţa capacităţii de stocare. Încă de acum doi-trei ani era clar că în privinţa cantităţii de informaţie ce poate fi stocată pe un

Hard discurile au ajuns la un punct de cotitură în privinţa capacităţii de stocare. Încă de acum doi-trei ani era clar că în privinţa cantităţii de informaţie ce poate fi stocată pe un hard disc se va ajunge în curând la limită. În mod tradiţional informaţia este stocată pe un asemenea dispozitiv pe aşa-numitele piste în mod magnetic. Capul de citire şi de scriere are un magnet ce se situează deasupra unei suprafeţe şi pe care o magnetizează în mod normal sau invers, generând astfel aşa-numiţii biţi de informaţie.
Pentru a se creşte densitatea datelor trebuie scăzută dimensiunea fizică a biţilor de informaţie prezenţi pe discul magnetic şi, implicit, dimensiunea capului de citire şi de scriere. Chiar dacă tehnologic acest lucru se poate face datorită dimensiunii extrem de mici, numărul de erori creşte foarte mult ducând la imposibilitatea realizării unui asemenea dispozitiv. Din fericire, Hitachi a constatat că această limitare poate fi depăşită prin folosirea celei de-a treia dimensiuni, magnetizând discul pe verticală. Anul trecut, Hitachi a prezentat un hard disc de 500 GB ce conţine această nouă tehnologie şi a anunţat că în curând va apărea primul disc cu o capacitate de stocare de 1 TB (1000 GB).
Datorită noilor programe şi a dimensiunii din ce în ce mai mari a fişierelor în special muzicale şi video, utilizatorii au nevoie de capacităţi de stocare din ce în ce mai mari. Pentru a veni în întâmpinarea acestor noi necesităţi de stocare mai multe companii au preluat conceptul de înregistrare perpendiculară şi au realizat hard discuri bazate pe această proprietate. Pentru a putea fi eficiente aceste noi tipuri de hard discuri s-a constatat că era nevoie de o viteză de transfer a datelor mult mai mare, un bafer corespunzător ajungându-se până la 16 MB şi folosirea noii interfeţe serial ATA II ce permite transferuri la o viteză de până la 3 GB pe secundă. Practic pe un hard disc de 550 GB utilizatorul poate stoca până la 56 de ore de informaţie video în format HDTV, în funcţie de rata de compresie.
Discul de la Hitachi foloseşte înregistrarea longitudinală prin scrierea datelor în piste concentrice utilizând particule magnetizate orizontal pe suprafaţa discului. În prima versiune, discul are 5 platane, pe fiecare dintre acestea putând fi înregistrate de la 100 la 133 GB. Într-un viitor foarte apropiat specialiştii estimează că această capacitate poate creşte rapid până la 250 GB. Cu toate acestea mai există destule probleme ce le dau bătăi de cap producătorilor. Cea mai importantă dintre acestea fiind a stabilităţii datelor şi a limitării numărului de erori ale noii tehnologii. Primele discuri ce vor fi produse prin particule magnetizate vertical le vom vedea în calculatoarele de birou, undeva în 2007 conform estimărilor IDC. Pentru a putea fi folosite aceste noi tipuri de hard discuri va fi nevoie de o nouă placă de bază sau noi adaptoare pentru carduri. Toshiba a început deja producţia de masă pentru primele echipamente ce înregistrează datele perpendicular, dar nu pe piaţa de PC-uri. Astfel, primele echipamente ce beneficiază de această tehnologie sunt hard discurile de 1,8 inci folosite şi la IPod. Planurile Toshiba pentru această nouă tehnologie se axează pe două modele, unul de 40 de GB cu o grosime de doar 5 mm (modelele curente au 8 mm) şi unul de 80 GB ce va fi hard discul cu cea mai mare capacitate la o dimensiune de 1,8 inci.
Unii experţi industriali estimează că înregistrarea perpendiculară va fi extrem de răspândită abia în jurul anului 2010, când pe piaţă vor mai exista şi alte tehnologii avansate de stocare cum ar fi cea de înregistrare magnetică asistată prin temperatură. Această din urmă tehnologie foloseşte laserul pentru a încălzi particule microscopice, astfel încât ele să poate fi manipulate în scopul stocării datelor.
La tehnologia de înregistrare perpendiculară particulele magnetizate au polul nord şi polul sud orientat longitudinal, şi nu paralel cu suprafaţa discului ca la cele tradiţionale. Datorită acestui aspect interferenţele magnetice se reduc dramatic, iar densitatea informaţiei poate creşte substanţial.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite