Spore, cel mai aşteptat şi premiat joc video al anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mult lăudata creaţie a legendei din domeniul jocurilor, Will Wright, va fi pusă în vânzare abia în septembrie. Început în 2005, jocul Spore ar fi trebuit iniţial să ajungă pe rafturile

Mult lăudata creaţie a legendei din domeniul jocurilor, Will Wright, va fi pusă în vânzare abia în septembrie.

Început în 2005, jocul Spore ar fi trebuit iniţial să ajungă pe rafturile magazinelor în 2007. Problemele de dezvoltare au determinat amânarea ambiţiosului proiect care le permite jucătorilor să îşi preia creaturile de la originile unicelulare până la cucerirea spaţiului. Jocul va fi lansat în întreaga lume şi va fi disponibil pentru PC, Mac, Nintendo DS şi pentru câteva telefoane mobile.

Ultima creaţie a celor care au inventat celebrul Sims a depăşit cu mult termenul la care ar fi trebuit să ajungă pe rafturile magazinelor de specialitate, însă tocmai această întârziere îi face pe iubitorii jocului să şi-l dorească mai mult. O creatură ce seamănă cu o şopârlă, cu pete roşii şi cenuşii, se uită la tine cu ochiul ciclopic aşezat în frunte.


Mai apoi scoate un urlet asurzitor ce deranjează liniştea impecabilei păduri preistorice. Probabil că este strigătul prin care vrea să îţi "spună" că te îmbăţişează. Această simplă creatură are braţele aşezate lângă urechi şi sunt ridicate şi coborâte de vânt, exact ca la un motociclist căruia îi trece vântul prin păr. Cam mult pentru designul inteligent, însă, cam aceasta este prima imagine a jocului. Îţi ia mai puţin de trei minute să creezi un astfel de personaj dintr-o bogată paletă de culori şi forme.

Câteva click-uri şi mâinile nu mai sunt în dreptul urechilor ci într-o poziţie mai normală. Şi, ca să îţi arate recunoştinţă, "micul monstru" începe un dans al victoriei. Dacă nu aţi auzit de Spore, cu siguranţă nu o să aveţi cum să-l rataţi în acest an. Nu daţi buzna în magazine pentru că mai devreme de septembrie nu va apărea pe piaţă.


Spore este creat de "părintele" Sims


Chiar dacă nu a fost lansat oficial, Spore este cel mai apreciat şi premiat joc video al anului 2008. În mare parte datorită reputaţiei creatorului, Will Wright, unul dintre cei mai de succes şi faimoşi designeri de jocuri video. Acesta a lansat în anul 1989 jocul SimCity, urmat mai apoi de SimEarth, SimAnt, SimLife şi SimFarm.

De atunci şi până în prezent afacerea distracţiei cu simulatoare a generat mai bine de 2,5 miliarde de dolari.
Cel mai mare hit al lui Wright, Sims, este la ora actuală cel mai bine vândut joc video al tuturor timpurilor. Spore este de departe cel mai ambiţios proiect al "părintelui" Sims, Will Wright, botezat iniţial "Sim-Everything".

La fel cum la Sims ai posibilitatea să îţi concepi personajul de la zero, şi Spore permite jucătorilor să îşi preia creaturile de la originile unicelulare până la legarea de prietenii, formarea de triburi sau conceperea de civilizaţii complexe.


Dacă îţi joci corect punctele câştigate, poţi ajunge chiar la cucerirea spaţiului şi colonizarea altor planete şi galaxii. Mai mult, Spore este orientar şi către ultima "nebunie" în industrie, şi anume jocul online precum celebrul World of Warcraft. Jucătorii pot folosi internetul pentru a se întâlni cu alte creaturi, pentru a se lovi cu măciuca ori pentru a mutila competitorul.


Totuşi, în jocul lui Wright nu este chiar aşa de multă violenţă, însă ai la dispoziţie multe unelte de interactivitate. Personajele create de tine sunt trecute automat în baza centrală de date a jocului şi folosite ulterior pentru a popula "universul" altor jucători.


Nouă jocuri vândute pe secundă


Creatorul Spore, Will Wright, numeşte asta jocul culiselor şi al aranjamentelor online. Cu alte cuvinte, nu mai foloseşti forţa armată pentru a cuceri noi teritorii. Având la dispoziţie un program software foarte permisiv, jucătorii au posibilitatea să renunţe la jocul propriu-zis în favoarea unei simple explorări a uneltelor de design.
Will Wright şi Lucy Bradshaw, producătorul executiv, au furnizat o mulţime de moduri prin care personajele jocului să fie folosite şi în afara lui.


De exemplu, un personaj Spore poate să fie prezent şi pe o pagină Facebook, ori un videoclip încărcat pe YouTube, ba chiar şi obiect fizic, gravat în plastic de o imprimantă 3D. "Când declanşezi un nou nivel de unelte creative, alt nivel de masă, nu prea poţi controla fenomenul", spune creatorul jocului, Will Wright.

"Nu prea avem idee la ce or să folosească toate opţiunile create de noi în joc, însă va fi interesant să le descoperi funcţiile", mai spune Wright. "Interesant şi foarte profitabil", pare să spună conducerea Electronic Arts (EA), gigantul media care a achiziţionat compania lui Will Wright în 1997. Spore s-ar putea vinde în 5 milioane de exemplare în primul an de prezenţă pe piaţă, consideră Michael Pachter de la firma de consultanţă financiară Wedbush Morgan Securities. Spore este lansat într-o perioadă de graţie a industriei de profil.


În anul 2007, piaţa internaţională de jocuri video a înegistrat o creştere de 34%, generând venituri de aproape 18 miliarde de dolari. Numai în Statele Unite ale Americii, anul trecut, împătimiţii au cumpărat peste 150 milioane de jocuri video şi mai mult de 36 milioane de jocuri pentru calculator. La un simplu calcul, se ajunge la o incredibilă rată de nouă jocuri vândute pe secundă.

Lansarea a fost amânată trei ani

Una dintre problemele cu care Electronic Arts se confruntă este amânarea lansării jocului pe piaţă cu aproape un an. Conform analiştilor financiari, costurile de dezvoltare ale jocului au ajuns la aproape 35 de milioane de dolari.

Spore era programat pentru lansare în perioada sărbătorilor de iarnă de anul trecut. Când Electronic Arts a anunţat la începutulu lui 2007 că Spore nu va ajunge în magazine până de Crăciun, specialiştii, dar şi pasionaţii se gândeau dacă nu cumva Will Wrigth a reunuţat la proiect.

"Multă lume a abandonat site-urile dedicate jocului", spune Anthony Affrunti, creatorul paginii web PreSpore de pe site-ul Spores Illustrated.


"Când Wright a anunţat lansarea Spore, nu credeam că va trebui să aşteptăm trei ani pentru a ajunge să îl jucăm", a mai spus Affrunti. Însă, ca mulţi alţi împătimiţi ai unor astfel de jocuri, Affrunti spune că are răbdarea necesară până în toamnă, când este preconizată lansarea oficială.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite