Sistemul electronic e-guvernare, un fiasco de "succes" pe bani mulţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reducerea costurilor birocraţiei cu 1% ar aduce României economii de peste un miliard de euro, exact suma pe care Ministerul Comunicaţiilor a alocat-o în 2006 şi 2007 pentru informatizarea

Reducerea costurilor birocraţiei cu 1% ar aduce României economii de peste un miliard de euro, exact suma pe care Ministerul Comunicaţiilor a alocat-o în 2006 şi 2007 pentru informatizarea administraţiei centrale şi locale

În statele membre UE, birocraţia înregistrează o rată de 4 la sută din PIB, adică peste 400 miliarde de euro. Principalele obiective, ce trebuie atinse şi de România, sunt legate de eficientizarea administraţiei, accesul uşor al cetăţenilor la instrumente de guvernare electronică şi, nu în ultimul rând, scăderea costurilor birocraţiei. Acest ultim obiectiv poate fi atins dacă până în 2010, la nivelul UE, jumătate din achiziţiile publice vor avea loc prin intermediul unui sistem informatic.

Sectorul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, pe scurt, IT&C, este unul dintre domeniile cu cea mai importantă rată de creştere, care promite foarte mult după integrarea României în UE. Fondurile europene alocate sectorului de IT&C se ridică la 336 milioane de euro pentru perioada 2007-2013.

Aproximativ 30% din sumele provenite din fonduri europene vor merge spre proiecte de e-business, 30% vor finanţa proiecte din domeniul comunicaţiilor, iar 40% pentru dezvoltarea serviciilor electronice. Totuşi, de la proiectele puse pe hârtie şi până la implementarea lor efectivă este un drum lung şi anevoios, plin cu surprize neplăcute.

Şi am considerat că un exemplu elocvent poate fi dat din "scăpările" sistemului de guvernare electronică din Statele Unite ale Americii, unde calculatorul şi internetul nu mai reprezintă o necunoscută pentru marea majoritate a populaţiei.

Pe hârtie, e-guvernare arată bine

Un specialist IT care se ocupa de sistemele administraţiei americane a descoperit un fişier mare, ce ocupa prea mult spaţiu în sistem, drept urmare l-a şters. Evident, pe monitor a apărut mesajul "acest fişier are un back-up, vreţi să-l ştergeţi şi pe el?" Zis şi făcut! În nici 2-3 secunde, informaţiile privind mii de oameni din Alaska care primeau bani de la guvern pentru că permit extragerea de petrol de pe terenul lor au fost pierdute definitiv. Sumele datorate acestora? 38 miliarde de dolari pe an. Costul greşelii? 225.000 de dolari şi o echipă de 70 de oameni care a lucrat şase săptămâni, inclusiv sâmbăta şi duminica să refacă fişierele.

Acum, revenind la oile noastre, dacă aplicăm acest caz la "specialiştii" noştri, vă imaginaţi e-guvernarea în România?

Eu unul nu prea, şi am să vă argumentez. Pe hârtie, Guvernul României îşi propunea să promoveze transparenţa, să eficientizeze administraţia prin reducerea costurilor şi a birocraţiei, să asigure acces larg la informaţiile şi serviciile publice, indiferent de timp şi loc, şi, mai ales, să prevină şi să combată corupţia prin mijloace electronice.

Ce frumos sună aceste cuvinte mari, care nu au însă puterea de a străpunge seculara birocraţie românească, un fel de dinozaur care nu se predă.

Taxe şi impozite on-line, dar la ghişeu

Primul contact on-line cu instituţiile publice îl iei prin intermediul site-urilor, aşa că am încercat să accesăm paginile web să vedem dacă programul de guvernare electronică din România chiar funcţionează. Dacă începem cu Bucureştiul, ideea principală este că e-serviciile on-line există, dar lipsesc cu desăvârşire. Se vede de la e-poarta primăriei generale, unde eşti trimis în 6 primării de sector cu nume care mai de care, după cum urmează.

Primăria Sectorului 5 are adresa http://ps5.infochiosc.ro şi este singurul site "care este" pe acest infochiosc.ro. Intri în site şi ai senzaţia că intri pe blogul unui student, nu în site-ul primăriei. Dacă încerci să afli cum pot poţi plăti diversele taxe şi impozite şi vrei să vezi totuşi cum stă treaba cu plăţile on-line, totul se năruie. Incredibil, există servicii on-line, dar pentru a le accesa trebuie să te înregistrezi off-line. Adică îţi descarci formularul, îl completezi pe hârtia scoasă la imprimantă şi dai fuga la primărie să te aşezi frumos la coada monstruos de mare.

Aşa mai zic şi eu servicii on-line. La sectorul 6 adresa este http://primarie6.ro, pagina fiind ceva mai bine structurată şi cu un aspect mai atrăgător, evident, cât de atrăgător poate să fie portalul unei primării. Serviciile on-line abundă şi la Primăria Sectorului 6, după cum urmează. Un calculator de impozite stricat, util şi rapid - formulare on-line, care nu prea există.

În subcapitole te întâmpină ROF şi RUZ, adică Regulament de Organizare şi Funcţionare, respectiv Plan Urbanistic Zonal. Vă interesează? Pe mine unul, nu! Cireaşa de pe tort o reprezintă poza principală cu minunatele puncte de atracţie din sector, adică sistemul de drumuri. Îl ştim cu toţii, ne confruntăm zi de zi cu el, şi cred că cei de la sectorul 6 sunt un pic masochişti, pentru că le place să fie înjuraţi zilnic de cei care vizitează site-ul.

Primăriile au pagini greu de descifrat

Trecem la sectorul 4 şi accesăm http://www.ps4.ro. Site-ul nu conţine absolut nimic, în afară de bine-cunoscutele legi, hotărâri, copy-paste şi declaraţii de avere. De remarcat "valurile" albastre din literele 3D "primăria sectorului 4". A! Era să uit.

La secţiunea "ultima oră" găsim nenumărate informaţii de "mare interes" precum "cerere tip înscriere în lista electorală specială", "ordinul prefectului municipiului Bucureşti privind numerotarea birourilor electorale ale sectoarelor", "delimitarea şi numerotarea secţiilor de votare pentru alegerile europarlamentare", şi "dispoziţiile 202, 336 (pentru modificarea dispoziţiei 202)", "dispoziţia 2463, privind locurile speciale pentru afişaj) şi "anexa la dispoziţia 2463.

Nu vă supăraţi, dar cum pot să plătesc taxele şi impozitele fără să mai fiu nevoit să dau de mutra acră a funcţionarului de la ghişeul primăriei? Asta nu poţi afla decât dacă te deplasezi până la ghişeul de informaţii al primăriei, unde, aţi ghicit, vă întâmpină cineva cu mutră "specifică". Ne continuăm periplul prin paginile electronice ale administraţiei şi ne mutăm în sectorul 3 prin accesarea paginii http://www.sector3primarie.ro. Incredibil, dar oamenii de la sectorul 3 s-au chinuit. Ce-i drept, nu prea interactiv, dar măcar au pus câte ceva pe ici, pe acolo, PDF-uri în mare parte.

Adică, formulare PDF, plata impozitelor, cu acelaşi sistem de înregistrare pe hârtie, buletin informativ, solicitări registratură, înscriere audienţă, comunicate de presă. Cam greu pentru pensionari să afle de pe net că au reducere la teatru şi transport în comun sau să descarce un PDF de 8 mega pe conexiune dial-up. Totuşi, merită menţionate şi pozele cu mai-marele sectorului, Negoiţă, şi realizările lui. Ca să ştie locuitorii sectorului că cineva veghează la "bunăstarea" sectorului.

Lipsesc informaţii utile pentru contribuabili

Încercăm şi sectorul 2 prin adresa http://www.ps2.ro şi pe prima pagină ne întâmpină "ultimele ştiri", un interminabil şir de texte plicticoase cu poze în dreapta care "preaslăvesc întru cinstire" conducerea primăriei. Vă recomand "Primarul ecologist", nume parcă destinat unui thriller hollywoodian, unde te aştepţi să-l descoperi pe Onţanu la iarbă verde, strângând resturile menajere rămase duminica de pe urma exodului "la grătar". Surpriză însă, este vorba de decernarea unor premii.

Totuşi, spre deosebire de "blogul" de la sectorul 5, Primăria de la 2 are mult mai multe informaţii de oferit cetăţenilor, chiar dacă multe dintre ele nu sunt de folos. În sfârşit, ajungem şi la sectorul 1 şi accesăm http://www.primariasector1.ro. Site-ul este aproape în întregime dedicat "luărilor de poziţie" ale edilului Chiliman pe tema scandalului parcului Bordei. Cauţi cam 5 minute un subcapitol dedicat taxelor şi impozitelor, însă nu ai şanse prea mari să găseşti.

Interesante sunt poza şi textul din centrul paginii principale, "Noi muncim şi alţii strică!". Aici ne întâmpină textul, "Primăria Sectorului 1 va amenda regiile care au distrus străzile asfaltate în anul 2007". Tare aş vrea să văd pus în aplicaţie acest text, cu atât mai mult cu cât el este repetat de încă două ori în secţiunea aceasta. Asta ca să audă regiile că vine primăria să le tragă de urechi pentru găvanele din asfalt. După ce am încheiat cu primăriile, şi am constatat că on-line înseamnă să te deplasezi până la ghişeu, trecem la portalul-mamă al e-guvernării româneşti, www.e-guvernare.ro.

Dacă nu aveţi nervii tari, nu vă sfătuiesc să vă pierdeţi timpul pe această pagină, pentru că reprezintă o colecţie interminabilă de linkuri, ce de fapt ascunde şase servicii disponibile la formular unic e-guvernare.ro.

Site-ul e-guvernare.ro, o colecţie interminabilă de linkuri

Pe scurt, capitolul depunere bilanţ contabil - nu merge, sistem informatic integrat viză on-line - restricţionat, declaraţii vamale - restricţionat, permise auto - nu merge, sănătate şi e-licitatie.ro - nu găseşti nimic. La capitolul taxe şi impozite locale eşti trimis către site-ul Ministerului Comunicaţiilor, unde găseşti adrese unde, chipurile, poţi plăti on-line.

Dacă accesezi /www.impozitelocale1.ro/, îţi va lua o veşnicie să se deschidă, asta dacă se întâmplă acest lucru. Intri la impozitele locale din sectorul 6 şi constaţi, cu plăcută surprindere, că pagina web chiar se deschide. Intri la orice subcapitol de taxe şi impozite şi constaţi că ai la îndemână fişiere PDF, ce trebuie scoase la imprimantă şi completate manual cu pixul, după care te deplasezi, offline, cu RATB-ul sau maşina proprie până la sediul lor. Ei, aşa nu servicii on-line!

În alte state, mult mai civilizate, există milioane de formulare, aplicaţii şi servicii cu adevărat on-line. Toate sunt integrate sub o singură "pălărie" de aceeaşi culoare, şi probabil dacă vrei să completezi un formular on-line al administraţiei din Australia sau Noua Zeelandă, nu trebuie să iei avionul până acolo, să stai la masă cu cei de la serviciul emigrare.

Tehnologie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite