Sisteme electronice de ultimă generaţie pentru case "inteligente"
0Instalarea unor asemenea dispozitive costă între 5.000 şi câteva sute de mii de euro, în funcţie de dimensiunile locuinţei Cum ar fi dacă luminile s-ar aprinde în momentul în care
Instalarea unor asemenea dispozitive costă între 5.000 şi câteva sute de mii de euro, în funcţie de dimensiunile locuinţei
Cum ar fi dacă luminile s-ar aprinde în momentul în care maşina intră în curte, uşa garajului se deschide automat, în casă sunt fix 25 de grade Celsius, iar proprietarii locuinţei pot comanda de la distanţă, prin telefon sau internet, toate aceste funcţii?
După o zi de muncă, o astfel de primire nu poate fi decât plăcută. Multă aparatură audio-video, camere de supraveghere, video-telefoane, monitoare ascunse în mobilă şi sunet de înaltă calitate provenit din pereţi, toate comandate printr-o simplă apăsare de buton. Toate aceste funcţii avangardiste au transformat conceptul de casă inteligentă într-o adevărată modă. Soluţiile de automatizare completă a locuinţei aduc o banală casă la standardele stilului de viaţă electronic de astăzi. Astfel, putem vedea în linişte filmul preferat în minicinematograful propriu şi urmări îndeaproape tot ceea ce se întâmplă în casă, cu ajutorul unei telecomenzi universale cu ecran cu cristale lichide (LCD). Tot cu ajutorul acestui accesoriu putem modifica poziţia scaunelor, intensitatea luminilor, volumul boxelor, poziţia camerelor de supraveghere atât din interior, cât şi din exterior, temperatura şi jaluzelele din întreaga casă.
Computere care programează intensitatea luminii şi a sunetului
Sistemul de automatizare a locuinţei poate fi programat în funcţie de nevoile locatarilor, setând aparatura şi condiţiile de climatizare, astfel nu mai este nevoie să controlăm manual mediul în care locuim. De exemplu, sistemul ar putea menţine automat temperatura camerei la un nivel optim pentru un anumit tip de activitate, numărul şi dorinţele persoanelor din încăperi, dar şi de sezon. De asemenea, ar putea alege un model pentru iluminare în timpul pregătirii cinei şi un altul pentru urmărirea unui film la televizor, ar putea porni televizorul în timpul cinei sau o melodie clasică în clipele de relaxare. Mai mult, sistemul poate "învăţa" programul proprietarului şi îl poate respecta întocmai atunci când acesta nu este acasă. Care este avantajul? Un plus de securitate. Modulele de protecţie a locuinţelor par desprinse din filmele cu James Bond. În cazul în care o persoană neautorizată intră în locuinţă, sistemul declanşează alarma şi lansează o avertizare sub formă de mesaj audio către numere de telefon, alese de dumneavoastră. Mai mult, se poate apela telefonic unitatea centrală şi se poate asculta ce se întâmpla în acel moment în casă. Românii s-au arătat destul de receptivi la tehnologia ultramodernă care există în prezent pe piaţă, pretenţiile fiind destul de mari.
Securizarea casei prin intermediul unei telecomenzi
Cablează casa de la început! O investiţie inteligentă este cablarea completă a unei case încă de la începutul construcţiei. În acest fel, dacă doreşti să îţi automatizezi locuinţa ulterior, vei economisi timp, bani şi efort, pentru că fiecare aplicaţie poate fi adăugată treptat. Infrastructura este importantă! Avantajele multi-room audio. Atunci când vrei să poţi asculta muzica preferată în orice încăpere sau chiar afară pe terasă sau în grădină şi nu vrei să îţi aglomerezi casa cu echipamente, optează pentru un sistem multi-room audio, format dintr-un server central şi mai multe difuzoare pe care le poţi monta oriunde doreşti.
Controlul deplin al casei prin telecomanda universală.
De ce să treci din cameră în cameră să verifici uşile şi ferestrele sau să stingi luminile, când poţi face acest lucru folosind o telecomandă universală? "Punctul forte al unei case inteligente rămâne sistemul de siguranţă, pentru că, de regulă, locuinţele se află amplasate pe suprafeţe mari sau sunt izolate de comunitate. Sistemul integrat asigură o monitorizare video, precum şi activarea senzorilor de detecţie care pot înregistra chiar şi mişcarea pisicii vecinului dacă aceasta ne sare gardul", a explicat Andi Segal, IT manager la compania Avitech. Un astfel de răsfăţ costă cel puţin 5.000-6.000 de euro, dar poate ajunge şi până la câteva sute de mii de euro. Andi Segal a mai spus că fiecare amenajare în stil "inteligent" a unei locuinţe este un proiect în sine complex care se face după întâlniri repetate cu proprietarul. Acesta depinde de foarte mulţi factori, pornind de la suprafaţa locuinţei, echipamentele dorite de proprietar sau nivelul de integrare al sistemelor inteligente. "Practic, preţul pentru un astfel de răsfăţ costă cel puţin 5.000-6.000 de euro, dar poate ajunge şi până la câteva sute de mii de euro în cazul unor sisteme mai ultracomplexe", a mai spus Andi Segal. "Am constatat că destui oameni au disponibilitatea, evident şi posibilităţile, să-şi implementeze astfel de sisteme, dar nu ştiu că există în România şi specialiştii care se pricep să facă acest lucru", precizează Segal.