Scad tarifele la SMS-uri în roaming în zona UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană intenţionează să introducă o directivă privind reducerea la jumătate a preţului pentru mesajele text Comisarul european pentru comunicaţii, Vivianne Reding, vrea să

Comisia Europeană intenţionează să introducă o directivă privind reducerea la jumătate a preţului pentru mesajele text

Comisarul european pentru comunicaţii, Vivianne Reding, vrea să impună limitarea tarifelor la SMS la valori cuprinse între 4,2 şi 12 eurocenţi.

Operatorii de telefonie mobilă ar putea fi nevoiţi să reducă tarifele pentru trimiterea de SMS-uri în statele membre UE la maximum 12 eurocenţi, a spus comisarul european pentru telecomunicaţii Vivianne Reding.

Până la 1 iulie 2008 operatorii europeni de telefonie mobilă puteau reduce de bună voie tarifele pentru trimiterea de SMS-uri şi transferul de date în străinătate, potrivit unei recomandări a comisarului Viviane Reding. Cum acest lucru nu s-a realizat în mod satisfăcător, oficialul european ia acum în considerare elaborarea unei directive UE care să-i oblige pe operatori să reducă aceste tarife.

"Operatorii aveau timp până pe 1 iulie să reducă benevol tarifele, însă au făcut-o fără prea mari rezultate. Tarifele de roaming pentru un SMS au scăzut de la 29 la 28 eurocenţi. Acesta este cu adevărat un semn al slăbiciunii forţelor de autoreglementare ale branşei. Aşa că, acum voi fi nevoită să lucrez împreună cu Parlamentul şi cu Consiliul European la o directivă privind reducerea acestor tarife", a spus Reding.

Noi tarife şi pentru convorbiri

Comisarul european pentru Telecomunicaţii, Viviane Reding, va anunţa joi noul pachet de măsuri, care va introduce noi plafoane maxime la tarifele la convorbiri în roaming pentru încă trei ani, potrivit sursei citate.
Plafonarea preţurilor apelurilor efectuate în roaming, introdusă în legislaţia europeană în 2007, a fost una dintre cele mai populare măsuri ale CE.

Propunerea lui Reding de a diminua tarifele la mesaje text internaţionale ar reduce facturile la telefonie mobilă pentru clienţii care îşi petrec vacanţa peste hotare.

Reglementatorii locali din domeniul telecomunicaţiilor din statele UE au calculat că preţul mediu de transmitere a mesajelor text în regim roaming ar putea fi redus de la circa 30 de eurocenţi în prezent la 11-15 eurocenţi, reducând semnificativ costurile pentru consumatori fără a afecta serios operatorii.

Reding a stabilit pentru companii un obiectiv de 12 eurocenţi pe mesaj text, dar un studiu al guvernului din Danemarca recomandă chiar o valoare de 4,2 eurocenţi. Potrivit Reuters, oficialul european va stabili un plafon între cele două valori.

Comisarul a avertizat, în prealabil, cele mai mari companii europene de profil, printre care Vodafone, O2, T-Mobile şi Orange, că va propune plafonarea tarifelor, dacă operatorii nu reduc costurile mesajelor text şi transferului de date în regim roaming pe teritoriul UE.

Reducerile încalcă legislaţia antitrust

Pe de altă parte, companiile au arătat că nu pot introduce reduceri de preţ coordonate, deoarece ar putea încălca astfel legislaţia antitrust, şi, ca soluţie de compromis, au redus tarifele pentru schimbul de date şi au oferit mesaje text gratuite în cadrul pachetelor de servicii.

Reding a explicat că, la fel ca în cazul tarifelor la convorbirile în roaming, are de înfruntat reticenţa operatorilor, care sunt capabili să dezlănţuie un "tsunami" împotriva acestor iniţiative.

Reticenţa operatorilor mobili

"I-am avertizat demult pe operatorii de telefonie mobilă şi le-am cerut să nu practice tarife exorbitante pentru convorbirile în roaming. Timp de patru ani nu au reacţionat. Într-un aşa caz trebuie acţionat. Şi trebuie să rămâi în picioare chiar şi în timpul furtunii. Puteţi să mă credeţi că forţa combinată a operatorilor din întreaga Europă s-a năpustit asupra mea când am vorbit pentru prima dată de reducerea tarifelor de roaming. A fost un tsunami", a mărturisit Reding.

Vara trecută, Reding a obţinut ca primirea şi emiterea de apeluri vocale să fie plafonată la 24 şi respectiv 49 de eurocenţi fără TVA. Aceste sume vor scădea şi mai mult vara aceasta şi în vara următoare.

Viviane Reding vrea acum să facă acelaşi lucru pentru SMS-uri şi pentru accesul la internet via o reţea de telefonie mobilă. Ea le-a acordat operatorilor un răgaz până la 1 iulie pentru a-şi reduce voluntar tarifele, urmând ca în caz contrar Bruxelles-ul să impună o directivă în acest sesns.

La începutul lunii iulie, Comisia Europeană urma să afişeze pe o pagină de internet publică noile preţuri propuse pentru serviiciile roaming la mesajele text şi descărcarea de date. Grupul instituţiilor de reglementare din Uniunea Europeană a transmis că este necesară o intervenţie pentru a reduce preţurile serviciilor roaming de tip text, însă că serviciile de date, aflate încă în etapa de început, necesită un studiu mai amănunţit.

Operatorii aveau timp până pe 1 iulie să reducă benevol tarifele. Voi fi nevoită să lucrez împreună cu Parlamentul şi cu Consiliul European la o directivă privind reducerea acestor tarife.
Vivianne Reding,
comisarul european pentru telecomunicaţii

Eurotarifele la roaming

Acestea au fost introduse anul trecut pe 30 iunie, iar de atunci tarifele la apelurile în roaming au scăzut cu 60%. Comisia Europeană a hotărât ca din 30 august 2008 să mai fie operat încă un set de modificări. Astfel, tarifele ajung la 0,46 eurocenţi, pentru un apel efectuat în roaming, în timp ce pentru un apel primit, tariful va fi de 0,22 eurocenţi.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite