Savanţii, bulversaţi de vitezele superluminice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anunţul conform căruia viteza luminii este depăşită de cea a unei particule microscopice „răstoarnă“ toate teoriile Universului şi stârneşte controverse în lumea ştiinţifică. Imediat după ce oamenii de ştiinţă de la Centrul European pentru Cercetări Nucleare (CERN) din Geneva, Elveţia, au anunţat că particula microscopică numită neutrin a depăşit viteza luminii, au apărut şi contestatarii acestui experiment.

Cercetarea care contrazice Teoria Relativităţii este respinsă de mulţi oameni de ştiinţă, care susţin şi acum - citându-l pe savantul Albert Einstein - că viteza luminii este „o limită de netrecut" în Univers.

Se năruiesc bazele fizicii

Concret, specialiştii implicaţi în experimentul internaţional „Opera" au explicat că, potrivit măsurătorilor efectuate, neutrinii - particule elementare ale materiei - au parcurs cei 730 de kilometri care separă laboratorul CERN din Geneva de laboratorul din Gran Sasso, Italia cu o viteză de 300.006 kilometri pe secundă, cu 60 de nanosecunde mai rapid decât viteza luminii (299,792 kilometri pe secundă).

Cea mai mare parte a oamenilor din branşă consideră că măsurătorile sunt eronate. Unii sunt mai cinici şi fac glume pe această temă, spunând că îşi vor mânca lenjeria intimă la televizor dacă se dovedesc a fi corecte. Alţii nu au acceptat încă ideea, însă sunt de părere că ar putea fi cea mai mare descoperire din toate timpurile, dacă se verifică.

Mai mult, oamenii de ştiinţă din toată lumea spun că dacă acest lucru este adevărat, atunci toate teoriile lor se prăbuşesc, pentru că au fost bazate pe Teoria Relativităţii lui Einstein. „Dacă există ceva mai rapid decât lumina, atunci este nevoie de o rescriere a tuturor teoriilor despre Univers. Motivul pentru care toată lumea este precaută în a crede noile descoperiri este faptul că Teoria Relativităţii este baza fizicii. De asemenea, motivul pentru care nu poţi construi o maşină a timpului cu care să zbori în trecut este că viteza luminii este protejată, este limita universală a vitezei", este de părere profesorul de fizică Brian Cox.

Situaţia creată încurajează apariţia scenariilor SF, făcând referire la ştergerea barierei dintre trecut şi prezent. „Particulele au descoperit o scurtătură în altă dimensiune. Se poate, totodată, ca viteza luminii să nu fie viteza limită", încearcă să explice noile descoperiri Pierre Binetruy, directorul Laboratorului de astroparticule şi cosmologie din Paris.

În pofida cinismului şi reacţiilor neprietenose cu care au fost primite aceste descoperiri, fizicienii de la CERN insistă să explice lumii că au testat şi retestat această teorie şi nu există nicio posibilitate ca rezultatele să fie greşite. „Am încercat să găsim posibile explicaţii pentru descoperire. Am vrut să găsim o greşeală, alte complicaţii sau efecte nedorite. Am petrecut multe luni verificând, dar nu am găsit", a declarat Antonio Ereditato, cercetător la Institutul de fizică nucleară din Lyon, coordonatorul departamentului de analiză a măsurătorilor în cadrul experimentului „Opera". 

Glume pe internet

Zeci de bancuri pe tema noii particule s-au răspândit în lumea virtuală. Potrivit AFP, cel mai apreciat banc vorbeşte despre un neutrin care intră într-un bar, dar este întâmpinat de un angajat nu foarte ospitalier. Acesta din urmă îi spune „ne pare rău, nu am deschis încă". Nici umoriştii români nu s-au lăsat mai prejos şi îl pun pe Marian Vanghelie în ipostaza omului prea puţin impresionat de eveniment. „Vanghelie ieşea din laboratorul de fizică şi a fost informat de un student că Teoria Relativităţii tocmai a fost infirmată. «L-am scuipat între ochi», spune Vanghelie. «Băi boule, îi zic eu, în primul rând că nicio particulă subatomică întreagă la minte n-ar depăşi viteza luminii, fiindcă e periculos! Dar ca să vii să-mi zici în faţă că un neutrin este mai iute ca un foton, ăsta e chiar tupeu!...După cum ştiţi, şi eu mă bazam pe Teoria Relativităţii în cercetările mele, dar numai parţial. M-am banghit că are câteva chichiţe, dar am zis că mai merge peticită şi s-o folosim aşa cum e", potrivit timesnewroman.ro.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite