Şantaj pe net: i-au luat ostatic contul de mail

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurnalista Rowenna Davis a trăit o săptămână de coşmar după furtul identităţii virtuale
Jurnalista Rowenna Davis a trăit o săptămână de coşmar după furtul identităţii virtuale

Unei jurnaliste britanice i s-au cerut 570 de euro pentru a-şi primi înapoi contul de e-mail după ce un hoţ i-a furat identitatea virtuală. Infracţiunile se adaptează timpurilor în care trăim.

Săptămâna trecută un bărbat i-a furat contul de e-mail unei jurnaliste independente din Marea Britanie pentru ca apoi să-i ceară o răscumpărare pentru recuperarea adresei, scrie publicaţia „The Observer".

Rowenna Davis a povestit prin ce a trecut timp de o săptămână, cât au durat negocierile cu hackerul. Femeia a conştientizat problema când mai mulţi apropiaţi au sunat-o pentru a afla detalii despre răpirea armată din Madrid în care ar fi fost implicată.

Hacker cu regrete

În prealabil, hackerul care îi preluase contul trimisese un e-mail celor 5.000 de persoane din agenda electronică a femeii cerându-le acestora să doneze bani într-un cont, pentru a o ajuta să scape din mâinile răpitorilor. Rowenna Davis a povestit că majoritatea prietenilor ei au realizat că este vorba de o înşelătorie, dar contactele mai în vârstă au sunat disperate pentru a cere numărul contului. Femeia a înfruntat situaţia şi i-a trimis hackerului un e-mail pe contul furat, spunând că ar fi dispusă să plătească pentru agenda de contacte. „Sunt total paralizată. Este vreo şansă să-mi trimiţi agenda? Aş fi dispusă să plătesc", i-a spus Rowenna Davis bărbatului.

Răspunsul a venit după 11 minute, hackerul cerându-i 500 de lire sterline (570 de euro). Jurnalista a refuzat să plătească suma şi l-a întrebat pe hacker dacă nu se simte prost făcând lucruri de acest fel. Până şi hackerii au regrete. „Sigur, nu mă simt prea bine, dar nu am altă alternativă şi măcar nu fur pe străzi. Dacă ai putea să-mi trimiţi măcar 300 de lire, ţi-aş da contul înapoi", a scris hoţul electronic într-un alt e-mail.

Lipsă de reacţie

După dialogul nereuşit cu hackerul, femeia a apelat la Poliţie, realizând că în agenda ei are adresa de acasă şi cele ale prietenilor şi apropiaţilor.

Cu toate că anual sunt înregistrate 3.000 de furturi de identitate numai în Marea Britanie, autorităţile nu au avut nicio reacţie după plângerea femeii. De asemenea, nici Google nu a putut să-i ofere o soluţie, contul fiind pe platforma Gmail, deţinută de gigantul IT&C.

Cu toate acestea, după o săptămână grea, femeia şi-a recuperat contul cu ajutorul unui prieten care lucra la Google. Hackerul reuşise să întărească sistemul de securitate al parolei, după ce o schimbase.

După resetare, femeia şi-a putut schimba parola şi a reuşit să acceseze contul. Totul a durat cinci minute. Hackerul „forţat" să fure adresa femeii i-a trimis apoi un ultim mesaj. „Văd că ţi-ai recuperat contul. Îmi cer scuze pentru problemele create", a încheiat hoţul.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite