Salonul roboţilor ciudaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Frizerul“ şi „ursuleţul de companie“, vedetele expoziţiei de tehnologii avansate de la Tokyo.

Festivalul anual CEATEC (Combined Exhibition of Advanced Technologies, în traducere Expoziţia Combinată de Tehnologii Avansate - n.r.), din Tokyo, oferă companiilor japoneze de tehnologie ocazia de a arăta de câtă imaginaţie pot da dovadă. Anul acesta, la expoziţia din capitala Japoniei, până mâine, vor fi aduse în faţa publicului zeci de maşinării ciudate.

Robotul care ţine companie 

Astfel, alături de robotul „companion" şi cel „ciclist", care sunt nişte prezenţe obişnuite ale acestor festivaluri, Panasonic a prezentat anul acesta, pe lângă „doctor", primul robot „frizer" din lume. Acesta din urmă se foloseşte de cele 24 de degete pentru a masa scalpul în timpul spălării cu jeturi de apă şi cu şampon, funcţionând exact ca o spălătorie de maşini automată.

„Frizerul“ se foloseşte de cele 24 de „degete“ pentru a coafa  (foto sus), iar ursuleţul se foloseşte de nas pentru a supraveghea
ADVIMA20111006_0726

„Frizerul“ se foloseşte de cele 24 de „degete“ pentru a coafa  (foto sus), iar ursuleţul se foloseşte de nas pentru a supraveghea

Alte maşinării cu abilităţi ciudate prezentate la acest eveniment-show al ştiinţei au fost robotul care merge cu bicicleta pe fir şi ursuleţul „supraveghetor" cu camere de filmat în loc de nas. Roboţelul „teddy bear" prezentat de inginerii de la Fujitsu a fost gândit pentru a le oferi companie persoanelor singure sau copiilor. Acesta are o cameră de filmat ascunsă în nas, care, împreună cu alţi senzori, îl ajută să „se trezească" atunci când cineva se apropie de el şi să salute. Publicul japonez este încântat de aceşti roboţi, pe care europenii nu îi au prea mult la suflet.

Pentru a arăta că nu duc lipsă de inspiraţie, creatorii japonezi s-au întrecut şi în „botezul" roboţilor. Una dintre maşinăriile prezentate la festivalul de la Tokyo a fost denumită Cyberdyne, după numele companiei creatoare de roboţi în filmul „Terminator", care l-a avut pe Arnold Schwarzenegger în rolul principal.

Un alt robot a fost numit HAL, după computerul ucigaş din filmul lui Stanley Kubrick, „2001: Odiseea Spaţială". Cu toate că expoziţia se bucură de un foarte mare succes în rândul asiaticilor, şi nu numai, roboţeii ciudaţi nu sunt deloc pe placul publicului din Europa.

200.000 de persoane au vizitat Expoziţia Combinată de Tehnologii Avansate, de marţi şi până ieri. Evenimentul se încheie azi.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite