S-au epuizat cele 4,3 miliade de adrese IP în 30 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 30 de ani de la alocarea primelor adrese de internet în lume, organizaţia care supraveghează alocarea adreselor IP (Internet Protocol) a epuizat şi ultima combinaţie de cifre disponibilă în cadrul versiunii IPv4.

Altfel spus, cele circa 4 miliarde de adrese de tip 192.xx.xxx.x au fost epuizate, ultimul set unic de numere care identifică un dispozitiv conectat la internet fiind alocat în Statele Unite, joi, în cadrul unei ceremonii speciale la Miami. Acest eveniment nu reprezintă o surpriză pentru nimeni, experţii pronunţându-se asupra acestui rezultat cu mai bine de un deceniu în urmă, când părinţii fondatori ai Internetului şi-au dat seama că cele aproximativ 4,3 miliarde de adrese din sistemul actual, cunoscut sub numele de IP versiunea patru, vor fi epuizate în cele din urmă.

Aşa că au fost demarate lucrările pentru conceperea unui nou sistem, cu un număr inepuizabil de adrese, numit IP versiunea şase.

Criza numerică a adreselor IP a fost comparată chiar cu Y2K (Year 2000), isteria care a însoţit trecerea în anul 2000. Dacă vă mai amintiţi, se vorbea despre Y2K ca fiind o eroare de programare la unele sisteme de operare, apărută din cauza reprezentării anilor doar prin ultimele două cifre, sistemele informatice putând face cu uşurinţă confuzie între anul 2000 şi anul 1900.

Soluţia epuizării adreselor din IPv4 o reprezintă trecerea la IPv6, o tehnologie concepută cu mai bine de un deceniu în urmă, dar care nu este încă utilizată la scară largă. Saltul de la versiunea patru la versiunea şase înseamnă trecerea de la 4,3 miliarde de adrese la 340 de decilioni. Acesta este, probabil, un număr pe care nici nu l-aţi învăţat în şcoală. Pentru a vă forma o idee despre cât de multe adrese conţine noua versiune, luaţi în considerare că un miliard are nouă zerouri, în timp ce un decilion are 36 de zerouri.

Dacă spaţiul conferit de adresele IPv4 ar putea fi comparat cu o minge de golf, o măsură corespunzătoare pentru sistemul IPv6 ar fi Soarele", a făcut o comparaţie John Curran, directorul general al American Registry for Internet Numbers (ARIN).

Tranziţia către noul protocol ar trebui să treacă neobservată pentru majoritatea utilizatorilor.

Acesta este un punct de cotitură în dezvoltarea neîntreruptă a Internetului. De acum începe treaba furnizorilor de servicii de internet, a guvernelor, a companiilor telecom dar şi a altor firme să implementeze noile adrese care vor dezvolta internetul într-o nouă fază. Implementarea IPv6 este de acum o cerinţă, nu mai reprezintă doar o opţiune", a spus Rod Beckstrom, preşedintele şi CEO al ICANN.

De asemenea, John Curran a precizat că e puţin probabil să mai fie nevoie de vreo tranziţie la un alt sistem de adrese IP. Majoritatea serverelor, computerelor şi dispozitivelor conectate în prezent la Internet suportă deja standardul IPv6, mai puţin de 1% dintre utilizatorii de Internet neavând echipamente configurate pentru noul sistem.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite