Romtelecom învaţă dansul competiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul furnizor monopolist a pierdut aproape o treime din piaţa de telefonie fixă Până acum câţiva ani, Romtelecom avea un singur fix - la semnalul următor vom avea o nouă scumpire.

Fostul furnizor monopolist a pierdut aproape o treime din piaţa de telefonie fixă

Până acum câţiva ani, Romtelecom avea un singur fix - la semnalul următor vom avea o nouă scumpire. După duşurile reci date de piaţă, compania a învăţat că trebuie să se bată chiar şi pentru un "umil" abonat.

Sfârşitul lui 2007. Autoritatea naţională pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI) organizează o licitaţie pentru achiziţionarea de servicii de comunicaţii prin reţele fixe şi mobile, furnizate de un singur operator sau consorţiu. Autoritatea primeşte două oferte, de la Romtelecom şi Vodafone. Câştigă Vodafone, cu o soluţie integrală de comunicaţii, bazată pe tehnologia Internet Protocol.

Arbitrul pieţei de comunicaţii care, până atunci, primea servicii de comunicaţii de la opt operatori diferiţi, speră ca noul furnizor să-i aducă o reducere cu 25% a costurilor.

Ştirea vorbeşte de la sine despre cum s-a schimbat piaţa de telecomunicaţii, la cinci ani de la liberalizarea telefoniei fixe. Romtelecom, pe care statisticile ANRCTI îl identifică prin "furnizor fost monopolist", a ajuns să piardă şi ultima fortăreaţă unde se simţea bine apărat - acoperirea, serviciul fiind în toată ţara.

Multe dintre ştirile de astăzi ar fi părut de-a dreptul incredibile în urmă cu cinci sau chiar trei ani în urmă. "Reducerea cu 50% a tarifelor la internet ne va majora veniturile", era citat anul trecut şeful companiei, Yorgos Ioannidis, arătând cum câştigul companiei va veni din creşterea numărului de clienţi.

Triumful opririi decuplărilor

Evident însă, un asemenea raţionament "nu avea cum" să funcţioneze pe vremea predecesorilor domnului Ioannidis, care conduceau un monopol.

Ca monopol, puţin îţi pasă că pleacă lumea din cauza tarifelor. Ei şi? - cine are nevoie de telefon rămâne şi plăteşte mai mult. Era de aşteptat ca decuplările să erupă odată ce abonatul Romtelecom avea posibilitatea de-a apela chiar şi la un precar serviciu e alternativ. În 2004, un studiu ANRCTI arăta că 47% din utilizatorii de telefonie fixă ar lua în considerare renunţarea la serviciul Romtelecom.

Circa 70% din aceştia dădeau ca principal motiv preţul abonamentului şi tarifele apelurilor. Chiar şi în primul an de liberalizare, compania le transmitea clienţilor acelaşi semnal bine-cunoscut - nu ieftinim decât dacă suntem obligaţi.

În 2003, anunţa doar scăderea tarifelor pentru convorbiri internaţionale (cu 17%), pentru că, la început, concurenţa venea practic doar pe acest segment. La sfârşitul lui 2006, un sfert din clienţi spunea că este foarte probabil să renunţe în anul viitor la actualul furnizor.

Elefantul vine cu oferte flexibile

Adunând un asemenea capital de imagine, compania ajunge ca în ultimii patru ani să piardă peste un milion de clienţi. De-abia din noiembrie anul trecut a anunţat, ca un adevărat triumf, stabilizarea numărului de clienţi în jurul a trei milioane, care-i asigură o cotă de circa 68% din traficul total de voce pe linii fixe. Între timp, compania a ieşit pe piaţă cu oferte flexibile, care aduc pe lângă tradiţionala voce, internet de bandă largă (400.000 de clienţi, 20% din piaţă) şi …televiziune prin satelit (360.000 de clienţi, 8% din piaţă). Iar acum politica oficială este "clientul pe locul 1".

"Fără nicio discuţie, schimbările în bine se puteau face mai de mult. Dar acum ne-am schimbat fundamental", spune Cătălin Dima, directorul executiv al Romtelecom. Sau, aşa cum îi place directorului general Ioannidis să spună - "elefantul a învăţat să danseze" (de altfel, elefantul este şi o imagine aleasă pentru prezentarea ofertelor).

Operatorul acuză chiar că a luat prea multe lecţii de dans. Cătălin Dima spune că Romtelecom rămâne singurul operator din piaţă obligat de mecanismul "desuet" al notificărilor modificărilor de preţ la ANRCTI, deşi, acum, "nu facem decât să ducem preţurile în jos".

Un balet cu 20.000 de angajaţi

În 2002, grecii de la Romtelecom pregăteau terenul pentru prelungirea statutului de monopol, vehiculând spectrul disponibilizărilor masive de personal. Aceasta urma să fie una din pagubele colaterale ale reducerii costurilor pentru adaptarea operatorului la piaţă. "Viziunea" s-a îndeplinit: de la 30.000 de angajaţi la sfârşitul lui 2002, compania a ajuns, la sfârşitul anului 2007, la circa 12.000 de angajaţi. Pentru 2008, planurile strategice ale Romtelecom impun disponibilizarea a încă 2.500 de angajaţi, a anunţat ieri compania.

Tehnologie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite