Romtelecom începe să vorbească nemţeşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania germană Deutsche Telekom a cumpărat 20% din grupul elen OTE, care deţine pachetul majoritar la operatorul român de telefonie Gigantul telecom german Deutsche Telekom a încheiat un

Compania germană Deutsche Telekom a cumpărat 20% din grupul elen OTE, care deţine pachetul majoritar la operatorul român de telefonie

Gigantul telecom german Deutsche Telekom a încheiat un acord pentru achiziţionarea unei participaţii de 20% la operatorul elen de telecomunicaţii OTE, de la fondul de investiţii Marfin Investment Group (MIG), pentru circa 2,5 miliarde de euro. Grupul german a precizat însă că nu intenţionează să facă o ofertă de preluare integrală.

Firma grecească OTE deţine 54,01% din compania Romtelecom, restul de acţiuni fiind deţinute de statul român. Prin intrarea companiei germane de telecomunicaţii în structura acţionariatului OTE, aceasta va deţine indirect participaţii şi la Romtelecom.

Operatorul german va plăti 26 de euro pentru fiecare acţiune OTE cumpărată, iar tranzacţia face parte din strategia Deutsche Telekom de extindere pe piaţa comunicaţiilor mobile, prin intermediul achiziţiilor. Anul trecut, Deutsche Telekom a cumpărat divizia de telefonie mobilă deţinută de France Telecom în Olanda, precum şi compania americană wireless SunCom.

Tranzacţia necesită acordul consiliului de supraveghere al Deutsche Telekom, precum şi al guvernului elen, care deţine o participaţie de 28% la OTE. Deutsche Telekom doreşte să-şi majoreze participaţia la OTE, dar sub pragul de 33%, la care ar fi obligat să lanseze o ofertă de preluare integrală. Compania germană vrea să iniţieze discuţii cu guvernul de la Atena pentru a reuşi să ajungă la un acord prin care Deutsche Telekom să preia controlul unui pachet mai mare de acţiuni.

Deutsche Telekom nu doreşte preluarea integrală

Marfin Investment Group, al cărui principal acţionar este din Dubai, a declarat că deţinerea sa din cadrul OTE este strategică şi că doreşte o reprezentare minoritară în consiliul de administraţie al operatorului elen. Deutsche Telekom doreşte să-şi majoreze participaţia la OTE, dar sub pragul de 33%, la care ar fi obligat să lanseze o ofertă de preluare integrală.

Grupul german urmează să înceapă discuţiile cu guvernul elen pentru a încheia un acord privind preluarea controlului asupra OTE şi, posibil, asupra conducerii operatorului, după finalizarea tranzacţiei, a declarat directorul general al Deutsche Telekom, Rene Obermann, citat de Forbes. "Nu dorim să preluăm integral sau să privatizăm OTE", a spus Obermann.

Deutsche Telekom anticipează că va consolida integral OTE în cadrul grupului în 2009, iar operatorul elen va contribui din primul an la creşterea profitului pe acţiune, a arătat Obermann. "În primul rând, dorim să obţinem acordul autorităţilor să ne mărim participaţia peste 20%.

În al doilea rând, dorim să înţelegem mai bine intenţiile guvernului elen în privinţa participaţiei pe care o deţine la OTE", a spus şi directorul financiar al grupului german, Karl-Gerhard Eick. El a adăugat că discuţiile cu autorităţile elene vor fi finalizate în următoarele şase săptămâni.

Strategia OTE prevede o creştere medie anuală a profitului înainte de deducerea dobânzilor, impozitelor, deprecierii şi amortizării (EBITDA) de 8-9%. Deutsche Telekom anticipează că, după un acord cu acţionarii şi obţinerea controlului asupra conducerii OTE, va realiza economii de cel puţin două miliarde de euro.

OTE este lider în Grecia

Acordul va conferi Deutsche Telekom acces la peste 56 milioane de potenţiali clienţi, precum şi la nouă milioane de linii telefonice fixe, 14 milioane de abonaţi la servicii de telefonie mobilă şi 1,2 milioane de linii de broadband.

OTE este bine poziţionată pe pieţele din Grecia, România, Bulgaria şi Albania, potrivit companiei germane. Deutsche Telekom consideră că există condiţii atractive pe pieţele de telefonie fixă şi broadband din Grecia şi România, ca urmare a gradului redus de penetrare a tehnologiei ADSL. Achiziţia va fi finanţată prin liniile de credit deja deţinute de Deutsche Telekom, a spus Eick.

"În pofida condiţiilor dificile de pe pieţele de capital, liniile noastre de credit acoperă cu uşurinţă necesarul de 2,5 miliarde de euro. La sfârşitul anului 2008, vom avea la dispoziţie facilităţi de creditare nefolosite de peste zece miliarde de euro, chiar dacă nu am putea găsi un singur euro pe pieţele internaţionale", a arătat Eick.

Deutsche Telekom a mai informat că dividendele OTE pentru acest an, care vor fi plătite la jumătatea anului 2009, vor acoperi costul dobânzilor împrumuturilor folosite pentru achiziţionarea participaţiei. Săptămâna trecută, acţiunile OTE au crescut cu peste 2%, în urma zvonurilor că Deutsche Telekom ar putea fi interesată să devină un investitor strategic la compania elenă. MIG a anunţat, anterior, că investiţia la OTE este de interes strategic şi este interesat să fie reprezentat în conducerea grupului. Grupul Dubai Financial Group deţine o participaţie de circa 20% la MIG.

Limitarea nivelului participaţiilor străine

Grupul OTE deţine 54,01% din acţiunile companiei româneşti de telefonie Romtelecom, în timp ce statul român controlează restul. Cosmote este compania de telefonie mobilă a celor de la OTE şi este cel mai mare operator de telefonie mobilă din Grecia. Grupul elen operează în mai multe ţări din Europa de Sud-Est, printre care Serbia, Albania, Macedonia şi Iugoslavia, având în total 30.000 de angajaţi.

Grupul Cosmote are activităţi în Grecia, România, Bulgaria, Albania şi Macedonia. Cosmote România este controlată de Cosmote Grecia, care deţine 70% din titluri, şi Romtelecom, unde are o participaţie de 30% din acţiuni. La Romtelecom, OTE controlează o participaţie de 54,01%, iar statul român, prin Ministerul Comunicaţiilor, 45,99%.

Dolce saltă afacerile Romtelecom

În momentul preluării celor 20% din OTE, Deutsche Telekom devine acţionar şi al Romtelecom. Operatorul român va concedia anul acesta 2.500 de oameni, pentru a implementa noua strategie de dezvoltare a companiei. În ultimul semestru al anului 2007, Romtelecom a înregistrat o creştere de patru ori a vânzărilor lunare de linii ADSL comparativ cu prima jumătate a anului şi o triplare a veniturilor din VPN comparativ cu anul anterior.

Pe segmentul de ADSL, evoluţia a depăşit estimările companiei, la sfârşitul anului înregistrându-se peste 360.000 de clienţi, cu o cotă de piaţă de peste 20% pe segmentul de broadband fix. Dolce, serviciul de satelit tv, a avut o creştere constantă, ajungând până la aproape 400.000 de clienţi, reprezentând o cotă de 8% din întreaga piaţă de pay tv.

Rata de creştere pentru Dolce TV este una dintre cele mai mari din Europa. Pe segmentul liniilor fixe, Romtelecom deţine o cotă de piaţă de aproximativ 70%, menţinându-şi numărul de clienţi în jurul cifrei de trei milioane. În a doua jumătate a lui 2007, numărul noilor conexiuni s-a dublat comparativ cu prima parte a anului.

Planurile strategice pentru acest an ale Romtelecom implică îmbunătăţirea proceselor interne, o ofertă competitivă de servicii, pentru a creşte baza de clienţi şi pentru a intensifica prezenţa companiei pe segmentele de piaţă în creştere, concomitent cu un control riguros al costurilor. Romtelecom se aşteaptă ca aceste planuri să-i asigure o consolidare a poziţiei de piaţă în 2008, în timp ce anii 2009 şi 2010 vor aduce o creştere a profitabilităţii.

Deutsche Telekom, în plină transformare

Compania germană este în plină campanie de schimbări, iar conducerea actuală a firmei încearcă să sporească performanţele financiare, în parte, prin reducerea costurilor cu forţa de muncă în Germania. Rene Obermann, preşedintele companiei, caută noi oportunităţi în afara Germaniei, pentru a face faţă competiţiei tot mai dure de acasă.

Luna trecută, Deutsche Telekom a raportat venituri de 62,5 miliarde de dolari pe anul trecut, în creştere cu 1,9 procente, în timp ce după impozitare cifra a ajuns la 19,3 miliarde de euro. Veniturile nete au ajuns la 569 milioane de euro, cu 82% mai puţin comparabil cu anul 2006, scădere datorată în mare parte problemelor cu restructurarea personalului din Germania. Gigantul Telecom german are deja o prezenţă destul de solidă în Europa de Est, prin propriul operator de telefonie mobilă în pieţe precum Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia.

Grupul OTE în România

Cosmote este controlată de Cosmote Grecia, care deţine 70% din titluri, şi Romtelecom, unde are o participaţie de 30% din acţiuni. La Romtelecom, OTE controlează o participaţie de 54,01%, iar statul român, prin Ministerul Comunicaţiilor, 45,99%.

56 milioane de clienti reprezintă numărul potenţial de abonaţi care pot folosi serviciile Deutsche Telekom

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite