România va participa în 2014 într-o misiune spaţială spre Lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitatea Politehnică din Bucureşti şi Universitatea Bucureşti au fost incluse pe lista centrelor de cercetare care vor contribui la dezvoltarea programelor ESMO şi ESEO.

Este pentru prima data când instituţii din România sunt implicate la un asemenea nivel, de obicei, din lipsa infrastructurii şi experienţei în domeniul spaţial, României fiindu-i oferită doar posibilitatea de a avea acces şi de a procesa anumite date culese de sateliţii ESA, potrivit Ştiinţă.news.

ESEO sau European Student Earth Orbiter este al treilea satelit dezvoltat în cadrul programului Education Satellite Programme- un microsatelit care de la nivelul unei orbite LEO va capta imagini ale Pamantului, va măsura nivelul radiaţiilor şi va testa noi tehnologii spaţiale (o camera stelară şi un aşa numit "reaction wheel").

ESMO sau European Student Moon Orbiter va fi primul satelit educaţional trimis spre Lună cu tehnologie inspirata de cea folosita de misiunea Smart1, şi al patrulea satelit din programul "Education Satellite Programme".

România este prezentă în proiect prin Universitatea Politehnică Bucureşti-responsabilă pentru 2 din subsistemele satelitului (ADCS şi structură) şi prin Universitatea Bucureşti responsabilă pentru dezvoltarea experimentului care vizează monitorizarea radiaţiei.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite