Reţeaua Wi-Fi cucereşte lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Utilizatorii vor putea intra gratis pe internet în multe parcuri, cafenele sau pieţe
Utilizatorii vor putea intra gratis pe internet în multe parcuri, cafenele sau pieţe

Peste patru ani, numărul locurilor publice cu acces gratuit la internet va ajunge la aproximativ 5,8 milioane în toată lumea. Numărul tot mai mare al deţinătorilor de tablete şi smartphone-uri va duce la apariţia a din ce în ce mai multe locuri cu internet gratuit, prin Wi-Fi. 

Un studiu realizat la nivel global arată că, până în 2015, în întreaga lume vor fi 5,8 milioane de hotspoturi Wi-Fi publice, de patru ori mai multe decât în prezent. Creşterea este influenţată de cererea din partea clienţilor care vor conexiuni la internet pentru gadgeturile lor, arată cercetarea comandată de Wireless Broadband Alliance (WBA) şi realizată de firma Informa.

Operatorii telecom, care oferă conexiuni mobile la internet, consideră că aceste hotspoturi publice sunt de o importanţă majoră pentru „descongestionarea" traficului în propriile reţele wireless, scrie Reuters. La acest capitol, specialiştii estimează o creştere a traficului şi mai rapidă: de 26 de ori în următorii cinci ani, potrivit Cisco. Această evoluţie vine în contextul în care utilizatorii de telefoane au început să urmărească înregistrări video din ce în ce mai mult pe terminalele lor. „Intrăm în epoca de aur a hotspoturilor publice, având în vedere creşterea estimată", a declarat preşedintele WBA, Chris Bruce.

China Mobile, cel mai mare operator mobil din lume, după numărul de abonaţi, a anunţat că va sprijini realizarea a un milion de hotspoturi, în timp ce al doilea cel mai mare operator japonez, KDDI, intenţionează să ajungă la 100.000 de hotspoturi în mai puţin de şase luni, de la 10.000, câte are în prezent.

„Furnizorii de internet de pe piaţă îşi extind serviciile pentru acasă şi pentru birou, iar reţeaua Wi-Fi va suporta aglomeraţia de pe reţele mobile", a mai spus Bruce. Potrivit datelor oficiale, în România existau anul trecut aproximativ 1.050 de hotspoturi.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite