Război pe piaţa laptopurilor ieftine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai mari producători de computere portabile vor lansa pe piaţă modele care vor costa cât un telefon mobil cu dotări medii Toshiba, Sony şi Fujitsu vor să producă un tip de

Cei mai mari producători de computere portabile vor lansa pe piaţă modele care vor costa cât un telefon mobil cu dotări medii

Toshiba, Sony şi Fujitsu vor să producă un tip de calculator mobil foarte ieftin, ca răspuns la modelul Eee PC de la compania thailandeză Asustek, care costă 300 de dolari.

În toamna acestui an, compania taiwaneză Asustek va lansa o nouă versiune a minilaptopului Eee PC, ce va include tehnologia 3G (a treia generaţie de telecomunicaţii mobile). Motiv destul de întemeiat pentru cei "trei mari", Toshiba, Sony şi Fujitsu, să concureze micul producător asiatic, dar care are ambiţii mari.

Taiwan, ţara tuturor posibilităţilor IT&C

Laptopul de 300 de dolari părea să fie un simplu scenariu în urmă cu un an sau doi, însă concurenţa tot mai acerbă pe piaţa laptopurilor ieftine a reuşit să coboare preţul până la cele mai mici valori din istoria destul de scurtă a calculatorului portabil.

Taiwan pare să fie "tărâmul făgăduinţei", unde sunt puse în practică toate aceste idei. Inventec, o companie taiwaneză, producătoare de laptopuri, asamblează deja pentru Hewlett-Packard, dar şi pentru japonezii de la Toshiba. Un director executiv al unei fabrici taiwaneze de componente IT a declarat că Fujitsu are în planuri dezvoltarea unui model propriu care să se înscrie în categoria de preţ de 300 de dolari.

Conform specialiştilor, mişcarea reprezintă o încercare de a mai stopa din avântul luat de micii producători taiwanezi, care au acaparat o cotă de piaţă respectabilă de la modelele destul de scumpe ale producătorilor japonezi, americani sau europeni.

Succesul fulminant înregistrat de modelul EeePC de la Asustek i-a "trezit" pe cei mai mari producători de laptopuri din lume, HP, Dell şi Acer, care s-au grăbit să îşi anunţe planuri privind versiuni cu preţ scăzut.

Pe de altă parte, câteva companii din Taiwan plănuiesc să adauge laptopurilor lor tehnologia 3G, cel puţin una dintre ele a făcut-o deja. Elitegroup Computer Systems (ECS) a semnat deja contracte cu providerii de servicii wireless din Europa pentru a distribui mininetbook-ul G10IL, care va fi pus în vânzare începând cu lunile septembrie, octombrie.

3G pentru mai puţin de 500 de dolari

Dispozitivele includ module interne 3G pentru HSDPA şi HSUPA (High Speed Downlink/Uplink Packet Access). Cei care deţin deja un minilaptop se pot adresa providerilor pentru a obţine carduri 3G, astfel având posibilitatea să folosească oricând reţelele wireless. Asustek Eee PC şi alte mininotebook-uri ce includ tehnologia 3G vor necesita un contract cu providerul, ceea ce ar putea reduce din preţul iniţial al dispozitivului.

Reprezentantul Asustek a declarat că preţurile Eee PC cu 3G vor varia în funcţie de contractele cu providerii. Ultimele modele Eee PC - 901, 1000 şi 1000H - costă între 550 şi 660 de dolari în Taiwan. Alvin Kwock, analist la JPMorgan, consideră că pentru producătorii niponi explozia de laptopuri foarte ietfine reprezintă o lovitură sub centură.

"Vor lua decizia de a lansa pe piaţă laptopuri foarte ieftine, chiar cu riscul de a "canibaliza" propriile creaţii ultramobile".

Laptopul performant, produs de nişă

Micile calculatoare ultraportabile, cu dotări generoase la capitolul conectivitate, dar care costă peste 2.000 de dolari, vor rămâne o bună bucată de timp produse de nişă pe piaţă. Iniţial, experţii din industria IT&C prevedeau o dispariţie completă a desktopului şi o viaţă grea pentru notebookuri din cauza laptopurilor superieftine.

Însă, vânzările modelului EeePC au demonstrat că acesta nu este la fel de apreciat la cele de peste 500 de dolari, cu dotări mai puternice. Compania Fujitsu a declarat că dezvoltă un model notebook low-cost pentru pieţele din Hong Kong, China şi Singapore, însă nu a declarat când anume va ajunge în magazine produsul respectiv.

Pro şi contra calculatoarelor mobile ieftine

Pro - Greutatea foarte redusă, excelent pentru cei care călătoresc în interes de serviciu, durată mare de viaţă a bateriilor.

Contra - Multe modele nu au un dispozitiv intern optic sau floppy driver, astfel încât va trebui să transportaţi separat aceste dispozitive şi astfel greutatea creşte. Nu au toate funcţiunile de care se bucură laptopurile mai mari. Neajunsurile ar fi ecran mic, tastatură minimală.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite