QX6800, un procesor pentru gameri şi profesionişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul procesor este un QX6700 overclockat cu încă 270 MHz, şi are un preţ de 1.199 dolari Intel a lansat procesorul Intel Core 2 Extreme QX6800, al doisprezecelea model de processor

Noul procesor este un QX6700 overclockat cu încă 270 MHz, şi are un preţ de 1.199 dolari

Intel a lansat procesorul Intel Core 2 Extreme QX6800, al doisprezecelea model de processor quad-core oferit de Intel, ridicând astfel din nou standardul de performanţă impus de familia de procesoare destinate utilizatorilor profesionişti şi gamerilor.

Cu o viteză de 2,93 GHz, cea mai mare atinsă de un procesor bazat pe arhitectura Intel Core, noul procesor este destinat iubitorilor de jocuri, profesioniştilor designului digital care doresc performanţe foarte mari.

În cadrul Conferinţei Dezvoltatorilor de Jocuri pe Calculator ce a avut loc recent la San Francisco, mai mulţi dezvoltatori software au prezentat jocuri noi care au fost pregătite pentru a putea folosi în mod eficient puterea de calcul oferită de procesoarele multi-core. Adaptarea aplicaţiilor la procesarea multi-core poate oferi performanţe crescute în rularea jocurilor, realizarea de efecte speciale mai realiste şi o "inteligenţă artificială" a jocului mult mai asemănătoare realităţii. Unele dintre cele mai incitante titluri de jocuri ale anului, ca de pildă Crysis, de la Crytek, Supreme Commander, de la Gas Powered Games, sau Hellgate London, de la Flagship, au fost modificate substanţial pentru a putea profita la maxim de procesoarele quad-core.

Unul dintre primele jocuri create vreodată pentru platforme PC intră a fost adaptat pentru a intra şi el în era quad-core.

"Cea mai recentă versiune a Microsoft Flight Simulator X, Service Pack One (SP1), care va fi lansată pe piaţă în cursul acestei luni, este un partener software pe măsura capacităţilor de procesare multi-core oferite de Intel Core 2 Extreme QX6800," a declarat Phil Taylor, Flight Sim Program Manager în cadrul Microsoft Game Studios. "Flight Sim X SP1 profită din plin de capacităţile multi-core ale procesoarelor, beneficiind de îmbunătăţiri substanţiale ale efectelor speciale şi ale frame-rate-ului în timpul zborului. Echipa Flight Simulator din cadrul Microsoft este încântată să colaboreze cu Intel, pentru a oferi utilizatorilor noştri finali o experienţă de joc extraordinară."

Pe lângă avantajele oferite gamer-ilor, procesorul Intel Core 2 Extreme QX6800 este adoptat şi de utilizatorii şi dezvoltatorii de programe multimedia. Adobe, Cakewalk, DivX, Sony Creative Software şi zeci de alte companii din domeniu care au lansat pe piaţă aplicaţii ce utilizează toate cele patru core-uri ale procesorului, de exemplu, procesorul Intel Core 2 Extreme QX6800 este cu până la 65% mai rapid decât procesorul Intel Core 2 Extreme dual-core X6800, în timpul operaţiunilor de codificare video.

Procesorul Intel Core 2 Extreme QX6800 este realizat utilizând tehnologia Intel de producţie pe 65 nanometri, ce oferă posibilitatea realizării unei memorii cache de mari dimensiuni de până la 8 MB şi are un FSB de 1066 MHz.

Diferenţele dintre QX6800 şi modelul anterior, QX6700, se rezumă la preţ şi viteză, specificaţiile tehnice fiind aproape identice: stepping B-3, socket LGA775, QDR bus la 1066 MHz, TDP (Thermal Design Power) de 130W, L2 cache cu dimensiunea de 8 MB (2 x 4 MB), proces de producţie în 65 nm, 582 milioane de tranzistori într-o pastilă de 286 mm pătraţi.

HotHardware şi DailyTech au reuşit să testeze noul procesor (teste prezentate mai jos), iar concluzia acestora este că Intel a reuşit încă o dată să scoată pe piaţă un procesor mult mai avantajos decât rivalii de la AMD, nu ca raport preţ/performanţă, ci ca viteză. QX6800 este deocamdată cel mai rapid procesor, cel puţin până la apariţia lui Barcelona de la AMD. QX6800 este disponibil la preţul de 1.199 de dolari, cam mare faţă de preţurile practicate de rivalii de la AMD, care au lansat recent procesorul Athlon 64 X2 6000+. Acesta nu aduce nimic revoluţionar, dar intră în competiţie cu Intel datorită preţului scăzut. Procesorul dual-core Athlon 64 X2 6000+ are o frecvenţă nominală de 3000 MHz, un cache L2 cu câte 1MB pentru fiecare core, suportă memorii DDR2 PC2-6400 în dual-channel, şi are are un TDP de 125W. X2 6000+ este situat între Intel Core 2 Duo E6600 şi E6700, iar preţul este de 464 de dolari.

Primul procesor de la AMD cu patru nuclee este însă aşteptat să fie lansat pe 23 aprilie şi se va numi Agena FX. Despre acesta, AMD spune că oferă cea mai bună performantă per watt disipat, şi va fi dedicat jucătorilor împătimiţi, dornici de performanţă maximă. Este realizat în tehnologia 65 nm, este dotat cu 512 KB memorie cache plus 2 MB memorie cache L3 partajat şi suportă HyperTransport 3.0.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite